1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Volkswagenov dizel sportski automobil
Zanimljivost dana: Volkswagenov dizel sportski automobil

Zanimljivost dana: Volkswagenov dizel sportski automobil

6.38K
2
Podelite sa prijateljima:

Ne tako davno, na dizel se nije gledalo sa dozom prezira, kakav je to slučaj danas u automobilskoj industriji. Nekolicina proizvođača otvoreno je eksperimentisala sa upotrebom dizelskih pogonskih jedinica u raznim segmentima. Tako je Volkswagen razmišljao na temu sportskog modela sa dizel motorom.

Nemačka marka je 2005. godine na Salonu automobila u Tokiju predstavila konceptualni automobil pod nazivom EcoRacer. Cilj je bio da se stvori vozilo male mase koje bi moglo da pruži dobre performanse, ali da istovremeno bude i blagonaklono prema budžetu vlasnika za potrošnju goriva.

EcoRacer je bio zamišljen kao automobil sa ogromnom dozom modularnosti, pre svega zahvaljujući mogućnosti skidanja krova. Tako se ovaj koncept lako pretvarao od kupea do kabrioleta, s tim da je Volkswagen isplanirao još jedan trik – uklanjanje prednjeg vetrobranskog stakla i postavljanje malog i niskog vizira, što je ovaj model svrstavalo u još jednu kategoriju – među speedstere.

No, Volkswagenov dizel sportista je bio sitnih gabarita. EcoRacer je bio dugačak svega 3,77 m, uz širinu od 1,74 m i visinu od samo 1,21 m. Međuosovinsko rastojanje je sa specijalnim točkovima od 17 cola iznosilo 2,48 m. Ovaj koncept imao je još jednu interesantnu odliku –  izuzetno male prepuste, kako napred, tako i pozadi.

Proizvođač iz Volfzburga postavio je pred svoje razvojno odeljenje kao jedan od prioriteta malu masu za demonstrativni automobil. Tako je za karoseriju mahom korišćen tada nov materijal male mase – plastika ojačana ugljeničnim vlaknima. Ukoliko biste stavili EcoRacer na vagu, stajala bi brojka od skromnih 850 kg.

Kabina nije bila u duhu tog vremena, s obzirom na to da je Volkswagen ponudio jedan futuristički pristup. Ispred vozača bila je digitalna instrumentalna tabla kružnog oblika, a i upravljač je bio vrlo neobičan za to doba.

Pod haubom se nalazio 1,5-litarski TDI agregat, odnosno turbo dizel motor sa četiri redno postavljena cilindra. Pogonska jedinica je isporučivala 136 ks i 250 Nm. Ovaj blok bio je uparen sa DSG menjačem koji je tada bio mlada tehnologija, a danas se nalazi u čitavom nizu modela VW grupacije.

Sve je to omogućilo vrlo dobre performanse. EcoRacer bio je u stanju da ubrza do “stotke” za 6,3 s, a maksimalna brzina iznosila je 230 km/h. Pored toga, Volkswagen je navodio i odličnu potrošnju goriva od svega 3,4 l dizela na 100 km u kombinovanom ciklusu vožnje. U teoriji, zbog ovakvog dizel motora i male mase, to je apsolutno moguće, no znamo da je Volkswagen sklon laganju povodom potrošnje goriva i emisije štetnih gasova.

Na koncu, EcoRacer nije doživeo serijsku proizvodnju. Nikada nije bila ni planirana. Nemačka marka želela je samo da “opipa teren” sa ovim konceptom. Automobil je zapravo potpuno funkcionalan i danas se čuva u Volkswagenovom muzeju u Volfzburgu.

Đorđe Platiša

(6383)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Pomponije

Meni u ovom kupe izdanju izgleda simpatično.

Japanac

Ruzan na prvi pogled,a bogami ruzan i na drugi