1. Home
  2. Vesti
  3. Najmlađu flotu automobila u saobraćaju ima Luksemburg
Najmlađu flotu automobila u saobraćaju ima Luksemburg
1

Najmlađu flotu automobila u saobraćaju ima Luksemburg

1.32K
1
Podelite sa prijateljima:

Izveštaj koji ovom prilikom prenosima je pripremila ruska organizacija iz sveta statističke obrade podataka koji se tiču automobilske industrije Avtostat, pa je tako njima najzanimljivije bilo da istaknu kako je flota automobila koji krstare drumovima najveće države na svetu, sve starija. Međutim, ono što je nas još više zaintrigiralo jeste to što su podatke iz domovine uporedili sa istom statističkom kategorijom brojnih drugih evropskih zemalja.

Tako smo saznali da je tokom 2019. godine, prosečna starost flote putničkih automobila u Rusiji iznosila 13,4 godina, da bi u 2020. došlo do pogoršanja statusa na 13,6 godina. Statističari su već obradili i prve mesece tekuće godine i njihov proračun kaže da su građani Rusije u proseku za volanom automobila starog zamalo punih četrnaest godina (13,9). Ali, ako ste pomislili da su Rusi ti koji su prinuđeni da voze najstarije automobile u Evropi, odmah da vam kažemo da nisu ni blizu najtužnijih evropskih zemalja po ovom pitanju.

Dakle, prema podacima koje servira Avtostat, prosečna starost evropske flote vozila iznosi 11,5 godina. U najvećem blagostanju žive, barem sudeći po ovom parametru, stanovnici Luksemburga čiji vozni park u proseku nije stariji od rekordnih 6,5 godina. Nije daleko ni Velika Britanija s prosekom od 8 godina, a i Austrija im diše za vratom (8,3 godina). U grupu zemalja s nižim prosekom od devet godina se svrstavaju još i Francuska, Nemačka, Irska i Norveška.

Kada govorimo o drugom kraju skale, on će biti identifikovan na istočnom delu kontinenta. Tako se ističe Litvanija?! sa prosekom od 16,8 godina, pa onda Estonija (16,7 leta) a tu je i „naša“ Rumunija (16,5 godina). Situacija je znatno bolja u Češkoj Republici (14,9 godina) i Hrvatskoj (14,6 godina), ali je to i dalje lošiji rezultat od onog koji se beleže u „Baćuška-lendu“. Nažalost, pre dva smo pročitali u domaćim medijima, da je taj podatak kod nas na nivou od čak 17 godina.

Nemamo aktuelne podatke, ali smo pre nepune dve godine pisali dobar tekst na sličnu temu gde je u prvom planu bila Španija sa prosečnom starošču flote od 12,5 godina, a tu je navedeno da je prosek u Italiji oko 11 godina.

Možda će nekoga zanimati da je brojno stanje flote ruskih automobila na početku ove godine iznosilo oko 45 miliona četvorotčkaša, pri čemu se ovaj broj odnosi na putničke automobile, kojih je ukupno 76% od svih registrovanih vozila u toj državi. U odnosu na prošlu godinu, taj broj je porastao za 1,1%, dok je u protekloj deceniji narastao za 36,1%.

AutoRepublika

(1323)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
morski krastavac

Od jula i kod nas nagli skok, haha. Salim se, vratice se svi na golf2.