1. Home
  2. Vesti
  3. Ilon Mask obećava jeftinije Tesline automobile
Ilon Mask obećava jeftinije Tesline automobile
0

Ilon Mask obećava jeftinije Tesline automobile

174
0
Podelite sa prijateljima:

Ovo nije prvi put da milijarder najavljuje da će Tesla ponuditi značajno pristupačnije modele. 

Ilon Mask je potvrdio da će Tesla sniziti cenu baterija zahvaljujući novoj tehnologiji, te da će to omogućiti i nižu cenu vozila. Planirano je da novi, pristupačniji EV ima početnu cenu od oko 25.000 američkih dolara.

Šef Tesle najavio je upotrebu novih materijala u samim baterijama, što će omogućiti da se prepolovi cena potrebna za jedan kWh baterije. Dalje, to bi trebalo da učini električne automobile cenovno pristupačnijim, ali i da smanji jaz između konvencionalnih i baterijskih vozila kada je reč o kupovini novog modela.

Cena kWh u baterijama u padu je deceniju unazad, sa većim brojem napravljenih baterija i većom potražnjom pada i njihova cena. Tako je recimo 2010. godine jedan kWh koštao proizvođače neverovatnih 1.100 dolara, da bi cena u 2019. godini pala na 156 dolara po kWh. Eksperti predviđaju da će cena pasti ispod 100 dolara po kWh već 2023. godine. Mask najavljuje nešto slično, s tim da navodi da je cilj cena niža od pomenutih 100 dolara.

No, baterije ne čine samo ćelije koje skladište energičnu energiju, tu su i sistemi za hlađenje istih, kao i kompjuterske jedinice za upravljanje baterijama. To dodatno podiže cenu celokupnog baterijskog pakovanja. Teslin cilj je da jedno baterijsko pakovanje ima cenu od oko 6.000 dolara, što u prevodu znači daleko manje od 100 dolara po kWh.

Danas je najjeftiniji automobil u Teslinoj gami Model 3 Standard Range Plus čija početna cena u matičnoj Americi iznosi 37.990 zelenih novčanica. Definitivno je ovakva cena i dalje isuviše visoka, iako Model 3 beleži odličnu prodaju na globalnom nivou.

Moguće je da će Tesla pribeći drugačijem pristupu, te da će ponuditi manji automobil sa manjim baterijama, što bi dodatno smanjilo njegovu cenu, i uz očekivani pad cene po kWh baterija, ovo bi zaista moglo da znači EV sa potencijalnom cenom od 25.000 dolara.

AutoRepublika 

(174)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments