1. Home
  2. Vesti
  3. 911-ica će biti poslednji Porsche sa SUS motorom
911-ica će biti poslednji Porsche sa SUS motorom
1

911-ica će biti poslednji Porsche sa SUS motorom

227
1
Podelite sa prijateljima:

Pitanje je da li će Porsche ikada elektrifikovati svoju ikonu. 

Nemačka kompanija počela je rad na razvoju i istraživanju sintetičkih goriva koja bi trebalo da spasu SUS agregate od sigurne propasti koju im nameću nove emisione norme. Iako je Porsche najavio da će 80% njegove game biti elektrifikovano do 2030. godine, jedan model je ipak izuzetak.

Izvršni direktor Porschea, Oliver Blum, potvrdio je da je i dalje pitanje da li će legenda 911 ikada postati EV. „Nastavićemo da proizvodimo 911-icu sa tradicionalnim pogonskim jedinicama“, rekao je Blum. On je dodao da 911 nije pogodan za prelazak među električne model zbog svoje konstrukcije gde je motor pozadi. „Ako bismo tu postavili baterije, upravljanje automobilom bi bilo gotovo nemoguće“, kazao je prvi čovek germanske marke.

Tako će prema planu Porschea 911-ica ostati verna SUS motorima, bar do 2030. godine. Ipak, to ne znači da neće biti neke vrste elektrifikacije. Oliver Blum navodi da pažljivo prate hibridnu tehnologiju kod trkačkog modela 919, te da je moguće da doći do nekog transfera od delova tog pogonskog sklopa u 911-icu, ali to je i dalje u domenu nagađanja.

Šef Porschea najavio je i da novi hiperautomobil tog brenda neće uskoro stići na tržište, sigurno ne pre 2025. godine. Blum ističe da Porsche ne veruje da su baterije dostigle dovoljno napredan nivo, pre svega kada se govori o performansama pri visokim temperaturama, što je nešto što se zahteva od hiperautomobila pogotovo pri ekstenzivnoj upotrebi na stazi.

On je dodao i da je trenutno fokus na razvoju novih EV modela, ali i da se razmišlja o hiperautomobilu, dostojnom nasledniku za 918 Spyder koji je nestao sa scene 2015. godine. „Novi hiperautomobil Porschea sigurno se neće pojaviti pre 2025. godine“, zaključio je Oliver Blum.

AutoRepublika 

(227)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Sebastian L.

Hahahahaha, pa skoro da je bio i prvi!