1. Home
  2. Vesti
  3. 10 najbezbednijih premijum automobila
10 najbezbednijih premijum automobila
4

10 najbezbednijih premijum automobila

23.46K
4
Podelite sa prijateljima:

Još jedna lista, a ovoga puta se radi od 10 najbezbednijih premijum automobila.

Luksuzni automobili su mahom povezivani sa višim nivoom bezbednosti koju pružaju. To ne treba da čudi, jer obično napredni sistemi se najpre nađu u premijum, a zatim u „mejnstrim“ vozilima. Takav slučaj je bio sa vazdušnim jastucima, ABS-om, dok danas imamo automatsko kočenje, održavanje vozne trake itd.

Pored aktivnih sistema bezbednosti, neki od premijum modela nude viši sveukupni nivo bezbednosti od drugih, kao i bolju preventivu od sudara.

Šta kažu testovi koje su sproveli NHTSA i IIHS, koji su generalno rigorozniji od onih koje sprovodi Euro NCAP?  U obzir su uzete performanse farova, sistemi automnog kočenja, ali i i dostupnost visokotehnoloških sistema.

Svi automobili su dobili ocenu „dobar“ u „kreš“ testovima IIHS-a i (sem jednog koji nije još uvek testiran) ukupnih pet zvezdica od NHTSA. Svi modeli dolaze sa standardnim autonomnim kočenjem, koje je dobilo ocenu „superioran“ od IIHS-a, što znači da je vozilo sposobno da izbegne sudar ili redukuje brzinu pre sudara najmanje 8 km/h u dva odvojena testa sprovedena pri brzinama od 20 i 40 km/h. Takođe, svi su dobili ocenu „prihvatljiv“ ili „dobar“ za prednje farove, mada su tehnološki najnaprednije jedinice tipično opcione, dostupne u višim paketima opreme.

Nažalost, najluksuzniji modeli poput Audija A8, BMW-a serije 7, Mercedes-Benza S klase i Porsche Panamera, NHTSA i IIHS ne testiraju, kao ni primerke Bentleyja ili Rolls-Roycea.

Hajde da vidimo najboljih deset:

Acura RLX

Velika i udobna Acrura RLX možda nije među bestselerima u segmentu, ali je dobila najviše ocene kako od IIHS-a, tako i NHTSA, što se „kreš“ testova tiče. RLX takođe u standardnu opremu ubraja čitav niz naprednih sistema izbegavanja sudara, uključujući detekciju mrtvog ugla, upozorenje na unakrsni saobraćaj iza vozila, upozorenje na neželjeni izlazak iz vozne trake uz sistem održavanja vozila u voznoj traci, kao i upozorenje na opasnost od čeonog sudara sa superiornim sistemom autonomnog kočenja.

Audi A3 Sedan

Model iz Ingloštata na listi standardne opreme poseduje upozorenje na čeoni sudar uz sistem automatskog kočenja pri niskim brzinama, koji pomaže pri izbegavanju „čukanja“. Automatsko kočenje pri visokim brzinama je opciono, kao i čitav niz visokotehnoloških sistema izbegavanja sudara. Ovo je najmanji i najlakši automobil na listi, tako da uprkos dobrim ocenama i sofisticiranim sistemima, zakoni fizike diktiraju ono što se može desiti prilikom sudara sa većim i težim automobilima.

Audi A4

Kao i manji „rođak“, Audi A4 je takođe dobio najviše ocene u „kreš“ testovima, a dolazi standardno sa sistemom upozorenja na čeoni sudar, autonomnim kočenjem pri niskim brzinama, s tim što je sistem koji operiše pri visokim brzinama, uz još četiri sistema, dostupan opciono.

Genesis G80

Korejski pulen u luksuznom domenu, Genesis G80, ne samo što je dobio vrhunske ocene u svim sprovedenim testovima, već na listi standardne opreme poseduje upozorenje na opasnost od čeonog sudara, sistem autonomnog kočenja, kako pri gradskim, tako i brzinama na autoputu, uz detekciju mrtvog ugla, upozorenje na neželjen izlazak iz vozne trake itd.

Genesis G90

G90 je najveći model marke. Originalan naziv mu je Hyundai Equus, pre nego što je lansirana luksuzna divizija Genesis. Južnokorejska limuzina je dobila maksimalne ocene od IIHS-a, ali tek treba da je testira NHTSA. Kao i u slučaju G80, ovaj model dolazi sa bogatom standardnom bezbednosnom opremom, ukljujući maksimalno ocenjen sistem autonomnog kočenja.

Lexus ES

Popularni sedan srednje veličine, dugi niz godina je pojam za bezbednost u svojoj klasi. Dobio je vrhunske ocene u „kreš“ testovima a na listi standardne opreme poseduje stavke kao što su (sjajno ocenjen) sistem upozorenja na čeoni sudar sa autonomnim kočenjem i sistem upozorenja na neželjeni izlazak iz vozne trake sa funkcijom održavanja vozila u voznoj traci. Detekcija mrtvog ugla i upozorenje na unakrsni saobraćaj iza vozila su opcioni.

Lexus IS

Još jedan sedan japanske marke, „ljuti“ rival BMW-a serije 3, dobio je superiorne ocene za sistem autonomnog kočenja, kao i brojne standardne sisteme izbegavanja saobaćajnih incidenata, uključujući upozorenje na opasnost od čeonog sudara, automatsko kočenje i sistem upozorenja na neželjen izlazak iz vozne trake sa funkcijom održavanja vozila u voznoj traci. Detekcija mrtvog ugla i upozorenje na unakrsni saobraćaj iza vozila su opcioni. Kod BMW-a serije 3, za sve navedeno mora da se doplati.

 

Mercedes-Benz E klase

Elegantni „Merc“ smo imali prilike da testiramo. Ovaj model je dobio vrhunske ocene na „kreš“ testovima, a uz to poseduje superiorne sisteme upozorenja na opasnost od čeonog sudara sa funkcijom automatskog kočenja, dok su svi ostali sistemi – opcioni (čitaj: za njih mora da se plati dodatno).

Volvo V60

Reč je o karavanskoj verziji S60 sedana. Maksimalno je poentirao na svim „kreš“ testovima, a dolazi standardno sa autonomnim sistemom kočenja pri niskim brzinama, dok je verzija za autoput opciona, kao i sistemi upozorenja na opasnost od čeonog sudara i neželjeno napuštanje vozne trake. U opcionale se ubrajaju i detekcija mrtvog ugla, upozorenje na unakrsni saobraćaj iza vozila i sistem održavanja vozila u voznoj traci.

 

(23460)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
ljubisa

a ovi japanci uvek su medju najboljima

Херцеговац

Некада је било доста приче да Јапанци направе поуздан, али небезбједан аутомобил чија се лимарија гужва као папир при судару. Изгледа да су напредовали на том пољу и дају планети један Лексус, ем најпозданији, ем врхунска безбједност….мало ли је :). Кад све сагледам, механику, технологију, поузданост, безбједност, удобност, имиџ….издефернцирале су ми се три марке: Лексус, Мерцедес, Волво….па ко се чијем царству приволи, а тешко да погријеши шта год изабере.

Херцеговац

Јапанци су дуго времена трпјели критике да праве поуздане, али небезбједне аутомобиле чија лимарија се гужва као папир при судару. Међутим, времена се мијењају тако да и на пољу безбједности постају све бољи. Лично, по питању механике, технологије, поузданости, удобности, имиџа….бирао би нешто од тројца Лексус, Мерцедес, Волво…..па неколико мјеста празно.

moron

Pa, na ovim premiumia, sa izuzetkom AEBSa, maltene sva bitna aktivna bezbednosna oprema je opciona kao da je u pitanju srpska verzija škode u paketu Active.
Šokiran sam. Ali, zaista.

Izmenjeno 3 godine pre od strane moron