1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Upoznajte Ford Mustang Shelby Speedster
Upoznajte Ford Mustang Shelby Speedster

Upoznajte Ford Mustang Shelby Speedster

337
0
Podelite sa prijateljima:

Ford Mustang je u svojoj dugogodišnjoj istoriji bio dostupan u raznim konfiguracijama. Najpopularnija od njih je svakako kupe, ali su u prošlosti kupci mogli da naruče i kabriolet, fastbek, heč, noč i mnoge druge verzije američkog kultnog mišićavka. Ali, iako je ideja nekoliko puta razmatrana, takozvani „spidster“ nikada nije bio deo ponude, barem ne u serijskom izdanju. To će se promeniti ove godine kada firma Shelby American debituje s prvim i za sada jedinim Mustangom Speedsterom.

Kerol Šelbi više nije sa nama, a da kojim slučajem jeste, danas bi imao 98 godina. U tu čast, firma koju je osnovao će da ponudi 98 primeraka novog Speedstera, a svi će biti zasnovani na ekstremnoj verziji Super Snake.

Reč je o najbržem serijskom Mustangu na svetu koji razvija 825 konjskih snaga iz 5,0-litarskog motora Coyote koji pruža osam cilindara, i koji isporučuje toliku moć i zahvaljujući kompresoru Whipple. Kupci mogu da biraju između šestostepenog manuelnog ili desetostepenog automatskog menjača, a iz firme kažu da su oba modifikovana u poređenju s onima pripremljenim od strane Forda, a to je bilo nužda kako bi podneli dodatnu snagu u odnosu na serijske modifikacije. To nije jedina izmena i Speedster takođe stiže i sa novih ogibljenjem i većim kočnicama.

Naravno, najviše pažnje privlače dizajnerske modifikacije zahvaljujući kojima Speedster postaje „spidster“. Zapravo, reč je o običnom plastičnom dodatku koji prekriva zadnja sedišta pa se dobija impresija da je ovaj Mustang nešto šta zapravo nije.

Takav dodatak se lagano skida ukoliko su vam potrebna zadnja sedišta pa se dobijaju možda najbolje osobine iz oba sveta. Shelby napominje da performanse nisu oštećene i da će ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h i dalje iznositi samo 3,5 sekunde.


Super Snake je već jedno od najskupljih izdanja Mustanga i za njega je potrebno izdvojiti 133.785 američkih dolara ili oko 80.000 najmanjih zelenih novčanica, ukoliko već posedujete Mustang GT i želite da ga Shelby „preradi“ u Super Snake.

A Speedster je opcija od 4.995 „zelembaća“ pa kada shvatite da plaćate toliku sumu za jedan plastični poklopac i nekoliko oznaka, neće vam biti baš svejedno. Na vama je da odlučite da li je investicija vredna realizacije, ali nema sumnje da se dobija unikantni automobil. Ranije su određeni delovi bili dostupni kao zaseban atrikal, ali Shelby American kaže da to ovaj put neće biti slučaj.

AutoRepublika

(337)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments