1. Home
  2. Vesti
  3. Canoo proširio ponudu i na električni pikap kamionet
Canoo proširio ponudu i na električni pikap kamionet
1

Canoo proširio ponudu i na električni pikap kamionet

236
1
Podelite sa prijateljima:

Kategorija električnih pikap kamioneta u Sjedinjenim Američkim Državama raste svakog dana. Većina njih je predstavljena, kao što su GMC Hummer, Tesla Cybertruck, Rivian R1T i Lordstown Endurance, a još uvek čekamo na baterijski Ford F-150 i Chevroletov model, za sada nepoznatog imena. Klasa je već bogatija za još jedan primerak, a reč je o onom izrađenom od strane firme Canoo iz američke savezne države Kalifornije.


Ukoliko vam ovo ime zvuči poznato, to je zato što smo ranije pisali o njemu. Canoo je krajem prošle godine debitovao s električnim kombijem, za koji smo rekli da izgleda kao da je sklopljen od Lego kockica, i koji liči na nešto što bismo očekivali videti u serijalu filmova o Robocopu, iz osamdesetih godina.

Pikap se nije izmenio u većoj meri osim što naravno pruža prikolicu, tovarni prostor umesto prekrivene kabine, ali nam je doneo odgovore na mnoga pitanja, pre svega na temu snage i autonomije.

Možda najzabavniji deo ovog vozila jeste njegova prikolica koja se zapravo „proteže“ po potrebi, i moguće je povećati dužinu sa 1,8 na 2,4 metra, ali na taj način vrata prikolice nestaju, to jest postaju dao bočnog metala. Dok smo prethodnih godina videli razne konfiguracije takvih vrata kod rivala, niko još nije ponudio ovakvu opciju i verujemo da će impresionirati potencijalne kupce.

Za one kojima je prostora još uvek malo, Canoo je dodao još nekoliko opcija, kao što su nosač na krovu, zatim otvori u bočnom delu prikolice (slični onima na pikapu Ram) i u prednjem delu gde se kod drugih modela nalazi hauba.

Model iz priče nema tradicionalnu haubu već ono šta se u Americi zove „cab forward„, a reč je uglavnom o kamionima bez tradicionalne njuške, koji su bili popularni na putevima preko bare sve do ranih devedesetih godina. Canoo će vam prodati i šator koji se prostire preko cele prikolice, i na taj način vlasnici će uštedeti veće sume novca ukoliko vole da kampuju u prirodi.

Kao i kod većine električnih vozila, i u ovom slučaju zainteresovane najviše interesuje kakva mehanika pokreće ovaj kamionet. Canoo nam kaže da će pikap biti dostupan u verzijama s jednim i dva električna motora, od čega će najmoćnija varijanta razvijati 600 konjskih snaga i 746 Nm obrtnog momenta, i pružaće pogon na sva četiri točka. Maksimalna preporučljiva nosivost u sanduku je 816 kilograma, a s jednim punjenjem baterija Canoo je u stanju da pređe preko 320 kilometara.

 

Spomenućemo još nekoliko tehničkih podataka, kao onaj da dužina iznosi 4.677 milimetara, čime je značajno kraći od gore spomenutih rivala.

Felne su 18-inčne, a prikolica je duboka čak 522 milimetara. Iako je na prvi pogled lako zaključiti da je reč o takozvanom „lifestyle“ (pomodarskom) vozilu, iz kompanije nas uveravaju da to nije istina i da ovaj pikap može služiti i kao radnično vozilo.

Ipak, teško je ne primetiti njegov donekle čudan dizajn prema kom su, recimo, prednja i zadnja svetlosna grupacija praktično identične, pa nema sumnje da će na taj način model privući uglavnom mlađe kupce, i po kojeg nostalgičara koji se sigurno seća perioda kad je stil kabine pomerene unapred („cab forward“), bio u centru pažnje.

Canoo več sada prima narudžbine, a prvi primerci će biti isporučeni kupcima krajem naredne godine.

AutoRepublika

(236)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Cab-forward je opet u modi.