1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Fiat Chrysler bi značajno profitirao na CMF platformi Renault-Nissana
Fiat Chrysler bi značajno profitirao na CMF platformi Renault-Nissana
1

Fiat Chrysler bi značajno profitirao na CMF platformi Renault-Nissana

312
1
Podelite sa prijateljima:

Fiat Chrysler Automobiles bi profitirao kroz spajanje s Renaultom na planu pokrivenosti game, jer bi dobio pristup platformama francuskog proivođača za putnička vozila i krosovere.

FCA je u ponedeljak predstavio francuskom partneru plan integracije, koji Francuzi trenutno razmatraju.

Mada je FCA na globalnom planu nadmašio Renault po prodaji (4,8 miliona vozila naspram 3,9 miliona), treba imati u vidu da rezultat predstavlja sumu tri regionalna poslovanja. S druge strane, Renault je više globalno uključen kroz partnerstvo s Nissanom, s kojim je u alijansi od 1999.

Dok je lako obećati cvetanje industrijske sinergije u nekom pres materijalu ili PowerPoint prezentaciji, u realnosti su za ostvarivanje takvog plana potrebne godine. Primera radi, upravo je Renault-Nissanu bilo potrebno više od deset godina da kreira pravu zajedničku globalnu arhitekturu. CMF (Common Module Family) platforma je lansirana 2013., a njeno uvođenje je redukovalo troškove razvoja za do 40 odsto  i troškove komponenti za do 30 odsto.

CMF nije jedinstvena arhitektura. Zapravo, reč je o sistemu međusobno zamenjivih modula, primenjivih na vozila gotovo bilo koje veličine. Po segmentima, poznata je kao CMF-A (mikroautomobili), CMF-B (mali automobili), CMF-C/D (kompaktni i automobili srednje veličine). S više od 20 modela baziranih na CMF-u, Renault-Nissan očekuje da oko 9 miliona godišnje deli zajedničku arhitekturu.

Ukoliko dođe do finalizacije spajanja dva automobilska giganta, ta brojka bi „lagano“ prešla 10 milona, jer bi pristup CMF-u omogućio Fiat Chrysleru da brže razvije portfolio putničkih automobila i krosovera nego što bi to bio slučaj da mora to da odradi samostalno.

U martu, alijansa je debitovala s CMF-B varijantom, na kojoj počiva Renault Clio, koji ne samo da je evropski bestseler francuske kompanije, već je drugi na evropskoj listi najbolje prodavanih automobila, odmah iza VW Golfa.

U međuvremenu, FCA kao samostalan entitet egzistira od oktobra 2014., kada se Chrysler grupa u potpunosti pripojila Fiatu. To znači da su platforme i pogoni u marginalnom obimu deljeni između nekoliko velikih regiona – Severne Amerike, Evrope, Bliskog Istoka/Afrike (EMEA) i Latinske Amerike.

Jedan izuzetak čini Jeep, čiji se Renegade, Compass i Cherokee proizvode u različitim regionima na istoj platformi.

Što se Renaulta tiče, on bi na osnovu arhitektura FCA profitirao više regionalno nego globalno, ali bi to opet bilo značajno. Primera radi, u Severnoj Americi, FCA bi mogao Renaultu da pruži pristup arhitekturi karoserije na šasiji, koju koriste Jeep Wrangler i Gladiator, kao i samonosećoj varijanti na kojoj počiva Grand Cherokee i njegova veća „sabraća“.

Što se Evrope tiče, FCA bi mogla da podeli Giorgio platformu sa zadnjim i pogonom na sve točkove, kreiranu za potrebe Giulije i Stelvija. Da podsetimo, Giorgio bi mogla da bude osnova i za buduće Maseratijeve modele.

AutoRepublika

Priredio: Pavle Barta

 

(312)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Giorgio ce biti osnova za manji Maseratijev SUV u klasi Stelvia ,i izlazice iz istog pogona u Kasinu.Mislim da je to definitivno,ali opet najavljivano je i 400 hilj.Alfi godisnje, pa nista!