1. Home
  2. Vesti
  3. Apsolutna dominacija baterijskih automobila u Norveškoj
Apsolutna dominacija baterijskih automobila u Norveškoj
4

Apsolutna dominacija baterijskih automobila u Norveškoj

580
4
Podelite sa prijateljima:

Norveška je već dugo jedan od lidera u prodaji elektrifikovanih vozila. 

Stoga ni novi podaci nisu ništa čudno, ali dokazuju koliko su daleko otišli Norvežani naspram ostatka sveta u ovoj sferi. U februaru je u ovoj zemlji prodato 10.687 novih automobila, što je rast od 3,3% naspram istog meseca prethodne godine.

Od ove brojke, na EV modele otpada 47,8% isporuka, plug-in hibridi imali su učešće od 31,6%, dok su konvencionalni hibridi učestvovali sa 8,2%. Tradicionalni SUS motori su sve manje prisutni na ulicama ove skandinavske zemlje. Tako je u februaru svega 5,9% prodatih četvorotočkaša koristilo benzin, dok je dizel nešto popularniji sa 6,8%.

Najprodavaniji automobilski brend u Norveškoj tokom februara bio je Volvo sa 1.546 registracija, sledi Toyota koja je brojala do 1.360 isporučenih vozila, dok je na trećoj poziciji Peugeot sa 833 dostavljena četvorotočkaša. Za automobile marke BMW odlučila su se 793 lica, a Top 5 je zaokružio Audi koji je upisao 675 isporučenih jedinica.

Najpopularniji model u prethodnom mesecu u ovoj severnoevropskoj državi bila je Toyota RAV4 sa 749 prodatih primeraka. Na drugoj poziciji našao se Volvo XC40 (686), dok je treće mesto pripalo Audijevom e-tronu sa 618 ubeleženih registracija. Četvrti je Volvo XC60 koji je došao do 518 novih vlasnika, dok je petoplasirani bio Peugeot 2008 sa 459 isporuka.

AutoRepublika 

(580)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BojanNeki

comment image

Volim slikoviti prikaz. 🙂

BojanNeki

comment image

YugoFlorida

Tehničko-opitni centar struktura koje guraju električna vozila.

Rikošet

Četvrtina BDP Norveške dolazi od ekspolatacije nafte, koju sažmare automobili širom svijeta…

Ovo njihovo ekologisanje moguće je baš zahvaljujući činjenici da su svoj visoki standard izgradili na nafti i tako se indirektno svrstali u najveće svjetske zagađivače…

Uz ovakve tekstove treba navesti svaki put kakvo je stanje kod nas, jer ovdje udišemo vazduh, a ne u Norveškoj…

Predlažem možda i da se na stranicu ubaci „brojač“ novoregistrovanih električnih automobila u Srbiji…