1. Home
  2. Vesti
  3. Rivian merka Mađarsku za gradnju fabrike automobila
Rivian merka Mađarsku za gradnju fabrike automobila
1

Rivian merka Mađarsku za gradnju fabrike automobila

917
1
Podelite sa prijateljima:

Kompanija iza koje stoji čuveni Amazon, i koja kontroliše marku Rivian planira da izgradi novu fabriku automobila u Evropi. To bi bilo mesto gde bi se sklapali, između ostalog i električni pikapovi i vozila iz SUV segmenta. Vest o tome da Rivian Automotive traga za odgovarajućom proizvodnom lokacijom, preneo je ugledni Bloomberg.com.

U ovoj fabrici bi se u početku verovatno proizvodili samo dostavni kombiji za potrebe kompanije Amazon, ali bi se uskoro tu mogla prema planovima, organizovati i proizvodnja za pojedinačne kupce, odnosno one nezavisne od Amazona. Iako nije doneta konačna odluka o tome u kojoj državi će se krenuti u izgradnju, zna se da su u razmatranju Velika Britanija, Nemačka i Mađarska. Ima zemalja kandidata za domaćina i van Evropske unije.

Rivian se među poznavaocima prilika na tržištu novih baterijskih četvorotočkaša doživljava kao potencijalni rival Tesle, najvećeg svetskog proizvođača automobila iz ovog segmenta. Kalifornijska firma Irvine bi trebalo da započne s proizvodnjom i isporukama Rivijanovog pikapa na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država. Počev od avgusta, istu sudbinu bi podelio i SUV model Riviana.

Kompanija iz Kalifornije je namerna da se listira na berzi krajem ove godine i veruje da bi joj tržišna kapitalizacija bila blizu 50 milijardi američkih dolara. Rivian se već može pohvaliti narudžbinom od 100 hiljada električnih komercijalnih vozila koju je načinio Amazon. Cilj je da prvih 10 hiljada primeraka iz naručenog kontigenta bude na drumovima već naredne godine, a da celokupna količina iz porudžbine bude isporučena do 2030.

Prva fabrika pod kontrolom kompanije će krenuti s proizvodnjom u poslednjem tromesečju ove godine, a locirana je u američkoj saveznoj državi Ilinois, odnosno u gradu Normal. Tamo će biti sklapane tri varijante električnog kombija koji će nuditi domet s jednim punjenjem od najviše 240 kilometara.

AutoRepublika

(917)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BojanNeki

Rivian jeste interesantno dizajniran ali kompanije koje finansijski stoje nimalo nisu simpatične. Podržani su npr sa $2.5 milijarde od strane Soros fondacije, Amazona, Forda pa i Bil Gejtsa bar rečima. Tesla motors je zabranjen termin.
To je ta polarizacija i „veći katolici od Pape“ o kojoj sam već bacao reči.

Izmenjeno 3 godine pre od strane BojanNeki