1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Prvi terenac Alfe Romeo je bio „naljućeni“
Zanimljivost dana: Prvi terenac Alfe Romeo je bio „naljućeni“

Zanimljivost dana: Prvi terenac Alfe Romeo je bio „naljućeni“

6.85K
3
Podelite sa prijateljima:

Kada je Alfa Romeo predstavila model Stelvio krajem 2016. godine, mnogi mediji su preneli ovu vest govoreći da je reč o prvom terencu kompanije u dugogodišnjoj istoriji. Ruku na srce, Stelvio je u stvari krosover pošto deli identičnu arhitekturu Giorgio sa limuzinom Giulijom, ali čak i u tom slučaju zapravo nije prvi takav model za italijansku kompaniju.

Tokom 1913. godine Alfa je debitovala sa svojim prvim minivanom pod imenom Aerodinamica, o kom ste ranije mogli da čitate na našem sajtu, a u ovom izdanju zadnimljivosti dana ćemo se orijentisati na prvi pravi terenac firme. Zvanično se zvao 1900M, ali ga je svet pamtio pod nadimkom „Matta“ (Ljut).


Njegova istorija počinje u periodu posle Drugog svetskog rata kada je Italija još uvek bila u ruševinama, i kada su američki vojnici masovno vozili vojni Jeep. Nije trebalo da prođe dugo vremena, pre nego što se i ostatak sveta upozna sa njegovim vojnim mogućnostima, pa su italijanski političari otvorili konkurs za proizvodnju sličnog vojnog proizvoda.

Zahtevi su poslati na adrese svih većih automobilskih proizvođača, a kako je obnova države ipak bila u prvom planu, razvoj je tekao dosta sporo. Tek krajem četrdesetih godina bivaju isporučeni prvi prototip primerci, a posle masovnog testiranja u izboru pobeđuje Alfin model 1900M.

Zvanička vojna kodna oznaka je bila AR51, ali ova dva slova nisu bili skraćenica za „Alfa Romeo“ već za „Autovettura da Ricognizione“ (Vozilo za izviđanje). Pored vojne verzije, kompanija je planirala da proizvede i civilni model pod kodnom oznakom AR52.

Sa dužinom od 3.520 milimetara, širinom od 1.575 mm i visinom od 1.820 mm, Matta je zapravo jako ličio na američkog rođaka, dok je stilska razlika između dva vozila bila očigledna na prvi pogled. Italijani su vredno i pametno zaobišli sve one dizajnerske detalje koje su „Jenkiji“ zaštitili patentom, kao što je vertikalna maska hladnjaka, pa su Alfini stilisti odlučili da pruže horizontalne linije.


Iako mnogo liči na Jeep, Alfa će reći da je tokom testiranja najčešće korićen legendarni Land Rover kao model kog Matta mora da nadmaši. Neki rani prototipovi su zapravo čak delili šasiju i mehaniku sa britanskim terencem, a političari će nekoliko puta vraćati model proizvođaču, uz objašnjenje da terenski nije sposoban kao Jeep ili Land Rover.

Bilo je potrebno proći tri godine pre nego što je Matta zadovoljila sve uslove i pre nego što je serijska proizvodnja započeta. Ona će se odvijati od 1952. do 1954. godine, i u tom periodu će fabriku napustiti 2.007 jedinica za vojne namene, odnosno još 154 za civilne.

Samo jedan motor je bio među opcijama i to 1,9-litarski benzinac, koji je razvijao 65 „konja“ i maksimalnih 123 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosila na sva četiri točka preko četverostepenog manuelnog menjača, a maksimalna brzina je bila limitirana na 105 km/h.


Ali kada su prvi primerci počeli da silaze s proizvodnih traka, Fiat je predstavio svoj legendarni model Campagnola i on se vojnicima dopao mnogo više. Kao glavni razlog se spominju jednostavnost mehanike i veći izbor rezervnih delova koji je firma veličine Fiata imala, nad značajno manjim proizvođačem kao što je bila Alfa.

Zanimljivo je da su se Matta i Campagnola takmičili na trci Mille Miglia 1952. godine u kategoriji vojnih vozila i da je Alfin predstavnik trijumfovao sa prednošću od čak 42 minuta.

Italijanska vojska će nastaviti da koristi spomenutih 2.007 jedinica sve do ranih sedamdesetih godina, a zatim ih je rasprodala za civilnu upotrebu. Matta će ostati popularna među svima onima kojima je amaterska terenska vožnja hobi, i danas se često mogu pronaći u odličnom stanju kao polovnjaci.

Lako bi ga bilo okarakterisati kao promašaj i neuspešan model, ali Italijanima za ovo ipak treba odati priznanje, i reći da je koliko-toliko pomogao vojsci u ne baš sjajnoj posleratnoj situaciji za Italiju. Ako ništa drugo, način na koji su Italijani pronašli modus da kopiraju slavni Jeep, bez da budu tuženi ili da plate odštetu za bespravno korišćenje licencnih prava, svakako jeste impresivan.

Zoran Tomasović

(6852)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Matta mu više dođe kao Luda ili u nekim slučajevima Bijesna, ljuta bi bila Arabbiata. Pišem u ženskom rodu je u Italijanskom jeziku, automobili su u ženskom rodu bez obzira ako mu je samo ime u muškom, recimo Punto znači tačka u muški je rod ali se kaže (ako je auto u pitanju) La Punto ili ako je ipak tačka il punto (pošto smo na automobilskom portalu, nazive auta i neke stvari vezani za njih pišem velikim slovom)

Ramzaj

1997, nisam siguran, ali mislim na salonu automobila u Zenevi, Alfa je predstavila prvi sportski SUV u svetu, dizajnirao ga je Zagato, ali je rukovodstvo FIAT-a stopiralo projekat uz obrazlozenje da takvu vrstu vozila niko nece voziti. Kakva strategijska greska! FIAT prevazilazi sebe kada se, zbog smrti Djanija Anjelija, 2003g, stopira vec gotov projekat na pragu serijske proizvodnje, a predstavljen u Detroitu cini mi se, Maseratijev model Levante. Projekat luksuznog terenca tada preuzima Porse, a ostalo je istorija..