1. Home
  2. Vesti
  3. Renault u Poljskoj ostavio na cedilu Makrona
Renault u Poljskoj ostavio na cedilu Makrona

Renault u Poljskoj ostavio na cedilu Makrona

5.55K
8
Podelite sa prijateljima:

Tek sada su isplivali pikantni automobilski detalji koji su propratili nedavnu posetu predsednika Francuske, Emanuela Makrona kolegi iz Poljske. Nakon što je završen sastanak dva predsednika u palati Koniecpolski, Makron je u dobrom raspoloženju krenuo iz zdanja, ali je tonus njegove vedrine brzo splasnuo.

Da je Makron, kojim slučajem u Poljsku otišao vozeći se domaćim krosoverima DS7 Crossback ili pak Peugeot 5008, koji su takođe u floti predsedničkih automobila službe u Jelisejskoj palati, epilog bi možda i bio drugačiji. Međutim, on je iskoristio blindirani minivan Renault Espace, a ovaj mu je uzvratio tako što je odbio da bude pokrenut, odnosno vozač nije uspeo da ga startuje.

Ništa čudno, rekli bismo, jer Espace druge generacije, maltene od samog početka prodaje bije glas da je izrazito nepouzdan. Utoliko je čudniji Makronov izbor, pogotovu ako je na umu imao da, kroz razgovor s kolegom Andržejom Dudom, pokuša prodaju francuske tehnologije Poljacima. Naime, ovo i nisu puke licitacije novinara, s obzirom na činjenicu da su u toku razgovori o uključenju francuskih kompanija u izgradnju i održavanje nuklearnih elektrana u Poljskoj.

Vest je do medija dospela tako što se neki radoznali Poljak s foto-aparatom zatekao u blizini minivana s oznakama predsedništva Francuske Republike, a potom o događaju i obavestio lokalni list Dziennik.

Za razliku od našeg predsednika koji brine o razvoju češke automobilske industrije, francuski ekvivalent Makron neguje snažan osećaj nacionalnog dostojanstva, zbog čega je odbio velikodušnu ponudu poljskog kolege da se posluži nekim od vrhunskih nemačkih modela kojih je garaža Koniecpolski palate bila puna.

Povratak kući je realizovan tako što je nezaboravna limuzina Citroen C6 pozajmljena od francuskog ambasadora u Poljskoj. Prava zanimljivost, jeste to što je ovaj C6 zapravo civilna verzija, to jest ne pruža anti-terorističku zaštitu.

Predsednički Citroën DS21 by Henri Chapron (1968.) u službi Šarla de Gola

Za kraj da konstatujemo da se vremena definitivno menjaju. Nekada su se francuski predsednici vozili u DS, pa CX limuzinama, potom je i Peugeot 607 imao čast da vozi prvu ličnost galske republike. Tu je bio pomenuti Citroen C6, da bismo danas na kraju spali na krosovere i minivanove.

AutoRepublika

(5546)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Neki bi (verovatno) uz osmeh rekli: „Francuski đubar … Šta je drugo moglo i da se očekuje …“.
Lako je Makronu ( i njegovoj sabraći po funkciji ) kada ga izda službena „samohotka“, ali, belaj je kada se to desi „malome čoveku“ u neko „zlovreme“. Mada, teško bi (osim mazohisti) bilo zamisliti situaciju koja bi za tako nešto bila „pravo vreme“.

Renault Terminator

Vozili su se i u VelSatisu..

Don

Da nije bilo ove nezgode , sto se od Francuza ionako očekuje tj ta slaba pouzdanost, nikad ne bi ju saznali da ovaj model renoa bije glas da je nepouzdan. Toliko o obavještavanju čitatelja , brijem da u testu nikada nista slično nije ni spomenuto. I tako je vazda, kad je nesto aktualno onda se šuti ko p…a, kad izadje druga generacija nekog modela onda se pomalo spomenu mane prethodnika. A dok je prethodnik aktualan, svaki onaj koji nesto negativno spomene je Tzv hejter (kao da je to loše) ali je stigmatiziran negativno i onda sav bijes je usmjeren na… Pročitaj više »

moron

Živa istina ( „A dok je prethodnik aktualan, svaki onaj koji nesto negativno spomene je Tzv hejter (kao da je to loše) ali je stigmatiziran negativno i onda sav bijes je usmjeren na osobu umjesto na auto koji ima dotične probleme.“).
I to važi kao generalno pravilo. Za svaki brend i model. „Možeš“ da hvališ (i „treba“ da hvališ) ali, ne smeš da kudiš.

Peki

U mojim rukama, nakon vise od 20 godina i preko 1.000 test vozila, samo se jedan pokvario! Bilo je to pre desetak godina a radi se Fordu C-Max kome je „puko“ turbo. Svi ostali funkcionisali su kao svajcarski sat, racunajuci i spomenuti Renault Espace 5 (ne znam zasto se navodi Espace 2). Uzgred receno, kada radi Espace 5 je odlican automobil, prostran, snazan, udoban…, tako da ne mogu da kritikujem nesto sto nisam doziveo. A da ima primedbi na njegovu pouzdanost, ima, kao i na Mercedese, BMW, Audi…

Zoca

Ma klema mu se razlabavila .

Don

Vjerujem , onda bar navedi da ima problema sa tim i tim taj i taj model , ako ti je to poznato.

moron

Tačno sam „znao“ 🙂 Euro 4 1,6 TDCI …