1. Home
  2. Vesti
  3. Idemo dalje – FCA na stubu srama zbog dizel skandala!
Idemo dalje – FCA na stubu srama zbog dizel skandala!
2

Idemo dalje – FCA na stubu srama zbog dizel skandala!

6.79K
2
Podelite sa prijateljima:

Prema izveštajima koji stižu iz Amerike, Fiat je bio jedan od najgorih prevaranata u smislu štetnih emisija, na evropskom tržištu.

Dok je Volkswagen koristio tehniku prepoznavanja testnih okolnosti, i u tim situacijama redukovao emisije, vraćajući ih na “normalu” u redovnom saobraćaju, dotle je Fiatova prevara bila znatno jednostavnija. S obzirom na činjenicu da testovi štetnih emisija traju limitirano vreme, odnosno 20 minuta, softver koji je Fiat koristio je deaktivirao kontrolu izduvnih gasova nakon 26 minuta.

Sada su advokati američkih državnih tela, u prvom redu Agencije za zaštitu prirodnog okruženja (EPA), obavestili FCA da su spremni na nagodbu u pogledu tužbi koje su protiv kompanije podignute još prošle godine, a povodom navodnog kršenja regulative o štetnim emisijama. Pre nekih desetak dana, pravnici iz EPA su poslali obaveštenje advokatima koji zastupaju FCA, savetujući im da private nagodbu za isplatu odštete koja bi bila “dovoljno izdašna da bi obeshrabrila dalja kršenja zakona i koja bi adekvatno reflektovala težinu počinjenog dela”. U posed kopije ovog dokumenta došli su novinari Bloomberg redakcije.

Dodatno, FCA bi morao da povuče 104.000 vozila pogođenih skandalom, kako bi ih prilagodio zahtevima svakovrsne emisione regulative. Dalje, FCA bi morao da uspostavi sistem internih kontrola koji bi onemogućio ponavljanje sličnih propusta ili protivpravnih dela. Za razliku od Volkswagenove nagodbe, neće biti neophodno da FCA izvrši otkup pogođenih vozila od oštećenih vlasnika, koji bi dodatno opteretio proizvođača, zbog znatno skromnijeg broja “spornih” automobila.

Meri Nikols, predsedavajuća Odbora za vazdušne resurse, savezne države Kalifornije, izjavila je za Bloomberg: “Angažovani smo u razgovorima, ali nisam uključena u pregovore o nagodbi. Ipak, ne mogu a da ne prokomentarišem, FCA koristi usluge istog onog advokatskog tima koji je zastupao Volkswagen.” Neke advokatske firme su doživele ekonomski procvat zastupajući lažove i prevarante. Puno je čak, istih advokatskih firmi koje su pre tridesetak godina zastupale interese duvanske industrije, a danas su u istoj ulozi, samo je poslodavac naftni sektor.

Procene govore da će Fiat Chrysler na ime nagodbe morati da izdvoji sumu koja se kreće u rasponu od 400 miliona do jedne milijarde američkih dolara. Bez poređenja sa Volkswagenom, ni ovde ne može da prođe. Nemci su prihvatili da isplate inicijalnu odštetu u iznosu od 4 milijarde američkih dolara, ali su bili obavezani da sprovedu korektivna dela koja su trajala značajno duži period, a broj inkriminisanih vozila je bio čak 500.000, samo po osnovu ove nagodbe. A bilo ih je znatno više. Ukupan broj VW vozila koja su koristila poništavajući softver iznosi 11 miliona, a troškovi povodom njihove prevare su, za sada, na nivou od 30 milijardi američkih dolara.

Da se vratimo na Fiat Chrysler. Kao posledica izveštaja Bloomberga, FCA akcije su doživele pad na berzi od čak 7,5%. 

Fiat Chrysler Automobiles CEO Sergio Marchionne speaks next to the Utility Vehicle of the Year award given for the Chrysler Pacifica during the North American International Auto Show in Detroit, Michigan, U.S., January 9, 2017. REUTERS/Rebecca Cook

Setićete se da smo prošle godine pisali o veoma burnoj reakciji prvog čoveka FCA, Serđa Markionea kada mu je izneta sumnja u regularnost sistema na njihovim vozilima, koji regulišu nivoe štetnih emisija. Iako su optužbe bile odbačene od strane Markionea, advokati koji zastupaju američko Ministarstvo pravde insistiraju na posedovanju “veoma ubedljivih dokaza” o tome da je FCA znao za “problem”, ili je barem nužno morao da zna da njihovi dizel agregati nisu usklađeni sa emisionim standardima.

Još da napomenemo da su ovi pregovori vezani samo za spor sa javnim organima. FCA ostaje predmet kriminalističke istrage u SAD.

 

(6786)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Koks

Nisu htjeli prije godinu dana da podmite kada im je trazeno, pa sada tuzba. Nista ne vjerujem. Ciljano je bilo prije par godina na Tojotu zbog mjenjaca, pa onda na VW, pa sada Fiat. Onaj ko hoce da unisti konkurenciju raspodjeli 500 miliona tuziocima i medijima, i hajde. Pa nismo mi izmislili korupciju.

Mix

Bas oni traze odstetu koji nisu prisustvovali samitu klimatse promene u Parizu jer hoce sa prljavim ugljem da snabdevaju elektrane. A ovo Im bas smeta