1. Home
  2. Vesti
  3. Ford Explorer je sada dostupan i u luksuznom izdanju King Ranch
Ford Explorer je sada dostupan i u luksuznom izdanju King Ranch
0

Ford Explorer je sada dostupan i u luksuznom izdanju King Ranch

305
0
Podelite sa prijateljima:

Iako je gotovo nepoznat model izvan Sjedinjenih Američkih Država, Ford Explorer je jedna od legendi automobilske industrije “preko bare“. Pojavio se u prodaji sada već davne 1991. godine i mnogi će reći da je bio najzaslužniji za revoluciju terenaca tokom devedesetih godina prošlog veka, kada su takva vozila stekla imidž i reputaciju da nisu samo za ekstremne terene, već i da ih svaka kućna domaćica može voziti, i to ona koja nikada neće sići sa asfalta.

Do današnjeg dana na tržištu je postojalo šest generacija i ukupno se oko 7,8 miliona kupaca obradovalo novom Exploreru. Ona poslednja iteracija je stigla u izložbeno-prodajne salone protekle godine.

Kada se zna da Ford više ne nudi putničke automobile u Americi (s izuzetkom Mustanga), ponuda krosovera, terenaca i pikap kamioneta je bitnija nego ikada pre. Explorer se već može naručiti sa četiri paketa opreme kao što su XLT, Limited, ST i Platinum, i to u standardnom i hibridnom izdanju, a naredne godine, ponuda će biti proširena i sa još jednim bogato opremljenim paketom koji nosi King Ranch oznaku.

Ova značka je sigurno poznata svakom ljubitelju Forda pošto se već duži broj godina nudi na modelima F-150, SuperDuty i Expedition. King Ranch će biti druga najveća stepenica u ponudi Explorera, odmah ispod spomenutog Platinuma, i početna cena će iznositi 53.595 američkih dolara.

Ovaj paket opreme je inače dobio ime po istoimenom ranču u američkoj saveznoj državi Teksas, i iz tog razloga je i razvijen u kaubojskom stilu. To se možda i neće primetiti kada pogledamo model izvana, pošto su jedine izmene hromirana maska hladnjaka, četiri izduvne grane i poveće 20-inčne felne, ali je razlika očigledna sa unutrašnje strane.

Gotovo celokupni enterijer je prekriven kvalitetnom “Mahogany“ kožom dok se na kontrolnoj tabli mogu primetiti drveni detalji. Ford nas uverava da nije reč o jeftinoj plastici obojenoj u boju drveta već o pravim materijalima koji se mogu pronaći u nekim od najskupljih četvorotočkaša na svetu. King Ranch je takođe bogato opremljen sa 10,1-inčnim monitorom, mašažom u sedištima, 14 zvučnika i elektronikom koju možemo očekivati u današnja doba.

S mehaničke strane, samo jedan motor je u ponudi i to 3,0-litarski turbobenzinac koji razvija 365 konjskih snaga i maksimalnih 515 Nm obrtnog momenta. Jedini menjač u izboru je desetostepeni automatski, koji prenosi snagu na zadnje ili sva četiri točka.

Zanimljivo je da američki gigant u ponudi ima i verzije sa 400 i 444 “grla“, ali su one rezervisane samo za skuplji paket opreme Platinum. S druge strane, onaj u King Ranchu od 365 “konja“ je identičan sportskom izdanju ST, pa je možda najlakše da zaključimo da je ovaj novi paket kombinuje snagu sportiste sa luksuzom premijum modela.

Za one koji verovatno prevrću očima i pitaju se “ma ko će još platiti cenu Audija za tamo neki Ford“, moramo da vas razočaramo.

Naime, američki proizvođač vozila je prošle godine isporučio 226.217 primeraka, što čini Explorer ubedljivo najprodavanijim krosoverom veće kategorije.

AutoRepublika

(305)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments