1. Home
  2. Vesti
  3. Nissan Leaf u najdužoj i najsloženijoj autonomnoj vožnji u Velikoj Britaniji
Nissan Leaf u najdužoj i najsloženijoj autonomnoj vožnji u Velikoj Britaniji
5

Nissan Leaf u najdužoj i najsloženijoj autonomnoj vožnji u Velikoj Britaniji

186
5
Podelite sa prijateljima:

Nissan Leaf je kompletirao distancu od 370 kilometara autonomne vožnje u Velikoj Britaniji, što je najduže i najsloženije putovanje te vrste u ovoj zemlji.

Ujedinjeno kraljevstvo brine o razvoju autonomnih vozila, nadajući se da će ugrabiti deo tržišnog kolača industrije, za koju se procenjuje da će biti vredna oko 900 miliona funti (1,2 biliona dolara) do 2035.

Leaf je započeo put u tehničkom centru japanskog proizvođača u Krenfildu, na jugu Engleske, da bi se uputio ka fabrici u Sanderlendu na severoistoku, krećući se pored redovnih učesnika u saobraćaju. To je uključivalo i slabo označene puteve, pa čak i one bez horizontalne signalizacije, zajedno s raskrsnicama, kružnim tokovima i auto-putevima.

„Ovaj projekat nam je omogućio da razvijemo autonomno vozilo koje se može upustiti u izazove koje donose britanski putevi, koji su jedinstveni u ovom delu sveta, poput složenih kružnih tokova i brzih međumesnih deonica bez oznaka na putu, belih linija ili ivičnjaka“, rekao je projekt menadžer u Nissanovom tehničkom centru, Bob Bejtmen.

U dotičnom vozilu su bila dva inženjera koji pratili njegovo ponašanje sve vreme. Putovanje je sprovedeno uz znanje i podršku svih relevantnih organa, saopštio je Nissan.

Projekat, poznat pod imenom „HumanDrive“, koji je vodio Nissan kao deo konzorcijuma, finansirala je vlada.

Nissan je prethodno saopštio da je fleksibilan britanski pristup testiranju automobila pomogao da se odabere London za evropska testiranja 2017l, kada se jedno autonomno vozilo kretalo do brzine od 80 km/h.

Međutim, napredak samovozećih automobila širom sveta, ometan je iz bezbednosnih razloga i problema vezanih za osiguranje.

„Bezbedno kompletiranje najduže autonomne vožnje u Britaniji je neverovatno postignuće za Nissan i HumanDrive konzorcijum, kao i veliki korak ka uvođenju automobila bez vozača na britanske ulice“, rekao je viši ministar poslovanja, Nadim Zahavi.

AutoRepublika

(186)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Nevjerovatno, ovo niko ne zeli. Štakore podvaljuju pod priču o ekologiji koju puše naivni, ali autonomnu vožnju?? Uvaljuju wifi, tablete i tv u auto ne bi li spijunirali,pratili sta li?…

BojanNeki

Kanda su tebi uvalili štogod, čim se toliko plašiš uvaljivanja. 😀

lola

trebaju dva indzinjera da se na baterije prevezu od sela do sela i to je opasnije nego da golf 2 vozi pijan sa 2 promila bez dozvole rastelovanom bos pumpom i trulom sajtnama

BojanNeki

Ljutim protivnicima novih tehnologija i napretka mogu samo da poručim da bi još živeli u pećini da toga nema.

BojanNeki

Inače se nadam da će vrlo skoro Tesla, pošto Ilon obožava da se takmiči, pokazati Nisanu kako funkcioniše autonomno vozilo sa jeftinim kamerama odnosno bez skupih lidar skenera prostora koji em što su nezgrapni i nepraktični koštaju koliko i sam automobil.