1. Home
  2. Zelene strane
  3. CATL priprema novu čvrstu bateriju energetske gustine do 400 Wh/kg
CATL priprema novu čvrstu bateriju energetske gustine do 400 Wh/kg
1

CATL priprema novu čvrstu bateriju energetske gustine do 400 Wh/kg

486
1
Podelite sa prijateljima:

Kineski proizvođač svojim najnovijim razvojnim projektom želi da unapredi proizvode industrije električnih automobila. CATL je otkrio da se trenutno nalazi usred razvoja čvrstih baterija za električne automobile koje bi na kraju mogle da ponude do 400 Wh/kg energetske gustine.

Prema izveštajima medija iz te države koje parafrazira korisnik Twitter-a Moneiball, Xiang Yanhuo, predsednik CATL-ovog odeljenja za putnička vozila, rekao je na nedavnoj konferenciji da dugoročni planovi kompanije uključuju uvođenje čvrstih baterija energetske gustine između 350-400 Wh/kg.

Na kratak rok, ipak, on je navodno rekao da CATL priprema baterije gustine između 200 Wh/kg i 230  Wh/kg. Baterije sa velikom gustinom energije obično mogu da isporuče više energije a zauzimaju manje prostora i ne uzrokuju povećanje težine vozila, što zauzvrat može poboljšati domet s jednom dopunom i efikasnost. O tome šta znače pojmovi „energetska gustina“ i osalim vezanim za baterije, mogli ste da čitate u divnom serijalu „Anoda, katoda i nešto između“.

Ovo najnovije saopštenje CATL-a trebalo bi da dodatno podgreje globalnu trku u proizvodnji baterija sa sve boljim parametrima koji se tiču energetske gustine.

Kao jedan od najvećih svetskih dobavljača baterija za električne automobile, CATL već isporučuje svoje baterije za potrebe nekoliko renomiranih proizvođača električnih automobila – uključujući BMW, Volvo i Teslu.

Međutim, kineska marka električnih automobila Nio je nedavno, tokom održavanja Dana marke najavila da stupa u trku za ugradnjom najboljih baterija potvrdivši da će od 2022. godine u svojim automobilima ponuditi novu SSD bateriju od 150 kWh sa gustinom od 360 Wh/kg.

Nio nije izneo ništa o planovima u pogledu dobavljača ovih baterija, a iako su početni izveštaji sugerisali da će CATL biti dobavljač, kasnije se putem Twitter naloga Moneiballa pojavila informacija da će relativno nepoznata kompanija pod nazivom Solid State Lion biti dobavljač.

 

Ako se sve ostvari, CATL-ova nova SSD baterija (baterija u čvrstom stanju) takođe bi mogla da bude impresivnija od Tesline iz sopstvene proizvodnje, pošto će one (s oznakom 4680), prema očekivanjima dostići ili premašiti 300 Wh/kg.

Prethodno je izvršni direktor Tesle Ilon Mask rekao da veruje da vreme baterija gustine 400 Wh/kg, sa dugim životnim vekom nije daleko, pritom misleći na serijsku, a ne laboratorijsku proizvodnju istih. Mask je izneo prognoz da smo na tri do četiri godine daleko od tog cilja.

U isto vreme kada je potvrdio planove za komercijalizaciju baterije veće gustine, CATL je takođe navodno rekao i da će početi da instalira tehnologiju „ćelije do šasije“ (CTC) u električne automobile od 2025. godine, omogućavajući veću isplativost proizvodnje i impresivniju autonomiju od 800 kilometara.

CTC tehnologija omogućava da se baterijske ćelije direktno integrišu u šasiju vozila. Ovo uklanja tradicionalne baterije i module i smanjuje potreban prostor za smeštaj baterija, omogućavajući montažu većeg broja ćelija i sledstveno i unapređenu autonomiju.

(486)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BojanNeki

Sve više medija prati relevantne naloge na Tviteru, pohvalno. 🙂
Inače svaki put se nasmejem kada mi se na „tajmlajnu“ pojavi @DKurac, haha.

Razni izvori imaju informaciju da nove Tesla 4680 baterijske ćelije treba da dostignu 380Wh/kg tako da prisustvujemo zanimljivoj trci.

A što se tiče VW odnosno, projekta koji finansiraju, QuantumScape-a i najavljenih Solid State baterija u toku su tužbe protiv kompanije jer su na nedavnom predstavljanju poprilično lagali o specifikacijama njihove „genijalne“ baterije te da ova nije ni blizu nekoj produkcijskoj verziji.