1. Home
  2. Vesti
  3. Euro 7 pripitomljen usled tekućih geopolitičkih nestabilnosti
Euro 7 pripitomljen usled tekućih geopolitičkih nestabilnosti

Euro 7 pripitomljen usled tekućih geopolitičkih nestabilnosti

426
3
Podelite sa prijateljima:

Panika koja se neretko graničila s histerijom je vladala u rukovodećim krugovima automobilske industrije od onog trenutka od kada je gromoglasno najavljena implementacija emisionog standarda Euro 7. Paralelno s tim je krenulo i lobiranje protiv uvođenja strogog normativa, što je zamišljeno da stupi na snagu sredinom decenije. Sada deluje da će predmetni propis biti značajno razblažen od strane Evropske komisije koja smatra da će time osloboditi proizvođače vozila, obaveze masivnog investiranja.

List Politico je pribavio kopiju dokumenta koji osvetljava ono što piše u propisima Evropske komisije a u vezi protokola Euro 7, a gde piše da je izvršen „zaključni pregled dokumenta“ koji ilustruje nova pravila „a sve u svetlu aktuelnih geopolitičkih i ekonomskih okolnosti.” U osnovi, deluje da Evropska komisija želi da smanji pritisak na privredu, a što bi u suprotnom moglo da dovede do toga da „kupci ne budu u mogućnosti da obezbede svoje osnovne potrebe u svetlu sveprisutne rastuće inflacije.”

Inicijalno je bilo zamišljeno da Euro 7 omogući da se ujednače emisioni standardi svih automobila i kombija s onim koji važe za benzinom pokretane četvorotočkaše, pod standardom Euro 6 u Evropi. Zakonodavac veruje da će nakon finalnog brušenja regulative doći smanjenja troškova istraživanja i razvoja koji će pasti na teret konstruktora, a sve s ciljem osmišljavanja novih i čistijih motora, imajući na umu i predloženu zabranu prometa vozila s motorima SUS, što bi trebalo da stupi na snagu 2035. godine. Drugim rečima, Evropska unija konačno shvata da je besmisleno tražiti od proizvođača da osavremene svoje postojeće motore s unutrašnjim sagorevanjem, a koji bi bili osuđeni na izumiranje svega nekoliko godina kasnije.

Naravna stvar, neke je ove priča oraspoložila – drugi su se smorili. Dok junoše automobilske industrije veruju da će nova ulaganja “privući resurse koji bi trebalo da budu utrošeni na elektrifikaciju,” dotle iz nevladine (zelene) organizacije Transport & Environment poručuju da je Evropska komisija na ovaj način pokazala da više brine o profitu proizvođača od zdravlja miliona Evropljana.

Kako bilo, konačnu verziju dokumenta ćemo videti 9. novembra, onda kada bude objavljena. Inače, standard Euro 7 je više puta odlagan, a prema donedavno važećim informacijama, objava istog se očekivala 28. oktobra. Svakako će 2025. ili 2026. godine, na snagu stupiti emisioni standardi koji su više strogi od aktuelnih.

AutoRepublika

(426)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

A šta se konkretno menja ?

Renault Terminator

Imaćeš motore od pola cilindra i 100 kubika sa 14 turbina i 224ks.🙃

moron

😀