1. Home
  2. Zelene strane
  3. Zabrane prodaje konvencionalnih vozila bi mogle krenuti već za koju godinu
Zabrane prodaje konvencionalnih vozila bi mogle krenuti već za koju godinu
5

Zabrane prodaje konvencionalnih vozila bi mogle krenuti već za koju godinu

283
5
Podelite sa prijateljima:

Poznata naftna kompanija iz oblasti naftne industrije, Royal Dutch Shell Plc je izneo očekivanje da bi vlasti Velike Britanije mogle zabraniti prodaju konvencionalnih automobila (pogonjenih benzinskim i dizel motorima) za samo deset godina, u sklopu šire nacionalne akcije usmerene na eliminaciju štetnih emisija, što je želja oročena na 2050. godinu. 

Zabrana bi, dakle mogla biti uvedena već 2030. godine, ali samo uz realizaciju „prave politike i uvođenje podsticaja,“ piše na poslovnoj društvenoj mreži Linkedin, Šina Linč direktorka Shella za teritoriju Velike Britanije. To bi bilo pet godina „pre roka“ koji je u februaru pomenuo Boris Džonson kao premijer ostrvske vlade. Pride, to bi bilo ranije i u odnosu na 2032. godinu, koju je kao ciljanu izdvojio Grant Šeps, državni sekretar zadužen za pitanja transporta.

Vlada koju vodi Džonson, traga za načinima da onemogući prodaju vozila koja koriste motore s unutrašnjim sagorevanjem do sredine sledeće decenije, kako bi postao ostvariv plan o eliminaciji ugljeničnih emisija do sredine ovog stoleća. Tako naftne kompanije, inače nastale i rasle na krilima tražnje za fosilnim gorivima, u poslednje vreme strahuju i tragaju za alternativnim poslovnim modelima kako bi spremno dočekale prelomni trenutak u industriji, pa i u istoriji uopšte.

Najveće naftne kompanije iz Evrope se ubrzano pripremaju za postepen pad tražnje za fosilnim gorivima, i sve više pokušavaju da se uključe u projekte proizvodnje električne energije, pre svega iz obnovljivih izvora. Na taj način su Shell, ali i rivalske kompanije BP Plc i Total SA postavile svoje interne poslovne ciljeve, u želji da im ugljenični otisak postane nulti u što skorijem, ali održivom roku.

Pa ipak, i dalje su pristune ozbiljne prepreke da bi ostrvske vlasti mogle zabraniti prodaju vozila pogonjenih fosilnim gorivima. Vlada mora nastojati da kupcima obezbedi podsticaje za nabavku električnih automobila, tvrdi gospoja Linč. Dodatno, neophodno je izgraditi i odgovarajuću infrastrukturu, to jest stanice za dopunu. Povrh svega pobrojanog, i mreže za prenos električne energije moraju biti upodobljene značajno višoj tražnji koja će nastati, poentira ona.

AutoRepublika

(283)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
YugoFlorida

Besmisleno. Na saobraćaj ne otpada veliki procenat zagađenja.

Izmenjeno 3 godine pre od strane YugoFlorida
Branko

Na cestovni promet otpada oko 15% zagađenja, a osjetno više u naseljima, što baš i nije zanemarivo.

da11

Protesti samo ovo mogu rijesiti.

Branko

Eh da, samo tko će protestirati? Novim generacija je najvažnije koliki je ekran u autu, a ne motor. Pomalo izumiremo, kao dinosauri! 😢

moron

Ako do zabrane prodaje konvencionalnih automobila neće doći pre 2030. godine, onda sam ja kao kupac „miran“ pri eventualnoj kupovini u narednih 10 godina, tj. imaću još najmanje celu deceniju mogićnost da biram ( SUS ili „ne-SUS“). A za 10-ak godina „ko živ, ko mrtav“ 🙂