1. Home
  2. Sajmovi
  3. Danas je održan dan marke Nio i predstavljen spektakularan sedan ET7
Danas je održan dan marke Nio i predstavljen spektakularan sedan ET7

Danas je održan dan marke Nio i predstavljen spektakularan sedan ET7

888
3
Podelite sa prijateljima:

Program je vodio predsednik i osnivač kompanije Vilijam Bin Li. Ponovio je priču o 75 hiljada članova eko-sistema marke Nio, 792 punjača, kao i o 177 do sada izgradjenih stanica za zamenu baterijskih jedinica (Swap stanice). Govorio je i ambicioznom projektu o postavljanju sličnih stanica celom dužinom autoputa od Pekinga do Šenžena, što obuhvata distancu od 2.900 kilometara. Vilijam Li, kao jedan od osnivača i izvršni direktor kompanije, nije propustio da se pohvali i realizovanim brojem od 1,49 miliona zamena baterija do današnjeg dana.

Tokom današnje manifestacije, koja je mogla biti praćena i uživo preko kanala na društvenoj mreži YouTube, saznali smo pojedinosti u vezi nove stanice za dopunu baterija 2.0. Pre nekoliko dana smo imali zanimljivu analizu i tu smo elaborirali prednosti poslovnog modela koji forsira Nio, a koji podrazumeva zamenu umesto brze dopune baterija. Tada smo pisali o stanici kapaciteta do 6 baterija, dok verzija 2.0, u rotaciji koristi svih trinaest baterijskih pakovanja. Dnevni kapacitet najsavremenije stanice je 312 zamena.

Čelnik azijske marke je prezentovao SSD bateriju kapaciteta 150 kWh sa gustinom energije od 360 Wh/kg. Ipak, tom prilikom nismo saznali i precizan datum isporuke, odnosno kada će novo rešenje biti komercijalizovano. Zato znamo da će biti zadržan postojeći okvir baterije, tako da će moći da je koriste i stara vozila, a onda bi domet, nekad bi rekli s jednim punjenjem, a kod Nija možemo pričati „s jednom zamenom baterije“, za model ES8 bio 850 kilometara, a za model Es6 910 kilometara, dok je autonomija novog sedana ET7 preko 1.000 kilometara. Fotografije novog lepotana su prikazane ispod i iznad ovog pasusa.

Novi ET7 će biti dugačak 5,1 metar, širok 1,98 metara, dok će visina biti na nivou od 1,5 metara. Karakterisaće ga odličan koeficijent otpora vazduha od Cd 0,23 cw. Pisaćemo više o ovoj atraktivnoj limuzini, kao rivalu Modela S iz Tesle, ali odmah možemo da „natuknemo“ da ga pogoni duet električnih motora snage 180 i 300 kW. Autonomija sa najskromnijom baterijom, po zastarelom NEDC protokolu iznosi deklarisanih 500 kilometara, ali kada se plati za najveću baterijsku jedinicu, zapremine 150 kWh, onda autonomija raste, kako gore rekosmo, i na preko hiljadu kilometara. Ubrzanje glomaznog noviteta iz mirovanja do 100 km/h traje svega 3,9 sekundi, a na njemu su instalirane i Brembo kočnice. Otom-potom, detaljnije ćemo se baviti novim sedanom u bliskoj budućnosti.

Dalje, predstavljen je i najnoviji sistem autonomne vožnje koji uključuje lidar, radare i kamere kao i super kompjuter Nvidia Adam, koji je po svim specifikacijama od pet do deset puta bolji od Teslinog rivala s oznakom FSD. Sistem se zove AQILA.

Prijem narudžbina za novi sedan počinje od danas, a limuzina će kupce koštati od 56.600 do 64.ooo evra, i to bez subvencija, ali sa uključenom BAAS pretpatom, o čemu možete pročitati više u ovoj analizi. Doplata za sistem autonomne vožnje AQILA NAD iznosi 86 evra mesečno. Prve isporuke noviteta treba očekivati početkom 2022. godine. Nije naodmet ni naglasiti da, za razliku od Tesle i njihovih glamuroznih predstavljanja noviteta, ET7 nije bilo moguće provozati.

Da dodamo da smo tokom prezentacije čuli i da baterija od 150 kWh još uvek nije u ponudi, što svakako znači da je još uvek daleko od realizacije, ali svakako obećava da se ide u tom pravcu. SSD (solid state baterija ili čvrsta baterija) baterija, će biti viđena na tržištu između 2022. i 2025. godine, što su već najavali i VW i Toyota.

Na kraju još da napomenemo da ovaj put nije bilo nikakve priče o eventualnim planovima za Evropu.

AutoRepublika

(888)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Deki

Naravno kao objektivan portal niste kao Amerikanci u hajpu pali u nesvest.Realno doneli ste objektivno prenesenu vest.Svako ko je gledao video je da se u prototip nike moglo ući a ni provozati ga kao što je bio slučaj sa Cybertrruck i,Roadsterom i Semi truckom na Teslinom eventu..Ako uporedimo čip za self driving na papiru prosto zvuči neverovatno jer nudi snagu od 1016 TOPSa za razliku od Teslinog 144 TOPS(tera milion operacija u jednoj jedinoj sekundi) i svakako i 3 puta jači od samog Nvididia Xavier čipa…Inače Nvidin čip se nalazi u većini self driving resenja i sama prezentacija čipa koju… Pročitaj više »

BB

Očekujemo da Don pronađe negdje ovo vozilo i testira…

don

Heheh, znas sta je onaj sluga rekao Iznogudu? “ evo letim!”