1. Home
  2. Vesti
  3. Debitovao je Lexus RZ 450e (GALERIJA)
Debitovao je Lexus RZ 450e (GALERIJA)
1

Debitovao je Lexus RZ 450e (GALERIJA)

255
1
Podelite sa prijateljima:

Stigao je još jedan električni SUV. 

Lexus je predstavio novi EV krosover baziran na Toyotinom bZ4x. Ipak, Japanci su se potrudili da dizajn bude drugačiji na Lexusovom modelu, pogotovo po pitanju plastičnih oplata i delova sačinjenih od tog materijala u eksterijeru. Svi stubovi su „ofarbani“ u crnu boju sa visokim sjajem, tako da se dobija utisak „plutajućeg krova“.

Sličnosti sa Toyotinim modelom nastavljaju se i u enterijeru. No, ispred vozača je digitalna instrumentalna tabla, dok je centralni displej od 14 inča zadužen za upravljanje informativno-zabavnim sistemom. Interesantno je da je Lexus postavio izduve za klima uređaj iznad primarnog ekrana na centralnoj konzoli, što je drugačija postavka od onoga što smo videli kod Toyotinog modela. Vidimo da je prisutan (opciono) i yoke volan, odnosno upravljač koji smo isprva videli kod Teslinog Roadstera.

RZ 450e koristi postavku sa dva elektromotora što znači da poseduje pogon na sve točkove. Vozaču je ukupno na raspolaganju velikih 230 kW, što je više od 300 „konja“. To je značajno unapređenje naspram bZ4x koji nudi 215 „grla“. Lexus nije ništa rekao povodom maksimalnog obrtnog momenta, ali je za očekivati da bude veći nego kod Toyotion aduta.

Kapacitet baterije je ostao isti i iznosi 71,4 kWh. Domet Lexusovog SUV-a iznosi 362 km. Naravno, rejon kretanja zavisi od toga koji trim je odabran. Oni bolje opremljeni ujedno imaju i veću masu, što u prevodu znači manju autonomiju. Lexus obećava da će baterija posle deset godina korišćenja i dalje imati najmanje 90% kapaciteta od izvornog stanja.

Kada je reč o performansama, ovaj novitet iz Japana u stanju je da obavi sprint do „stotke“ za svega 5,6 s. Što se tiče maksimalne brzine, ona je značajno limitirana, kao i kod ostalih EV modela, zarad uštede energije i privilegovanja većeg dometa. U ovom slučaju, Lexus RZ 450e sposoban je da dogura do maksimalnih 160 km/h.

AutoRepublika 

(255)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Boban

hmmm, RX450h je mnooogo veci auto. Ocekivao sam nesto slicnih gabarita. Ovo je u rangu NX300h

Izmenjeno 2 godine pre od strane Boban