1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Dobit JLR-a eksplodirala u poslednjem tromesečju 2020.
Dobit JLR-a eksplodirala u poslednjem tromesečju 2020.
0

Dobit JLR-a eksplodirala u poslednjem tromesečju 2020.

283
0
Podelite sa prijateljima:

Jaguar Land Rover je u petak izvestio o rastu dobiti za 38% u poslednjem tromesečju prošle godine, što je obrazloženo oporavkom tržišta, prevashodno kineskog.

Dobit pre oporezivanja je porasla na sumu od 439 miliona britanskih funti za poslednja tri meseca prošle godine, uz napomenu Britanaca da rukovodstvo kompanije očekuje nastavak trenda ostvarenja značajnih profitnih margina uz neto priliv gotovine sve do kraja marta, na koji način bi trebalo da dođe do smanjenja iznosa neto obaveza.

Dok je poslovanju kompanije JLR snažan impuls dalo postizanje trgovinskog sporazuma između Velike Britanije i Evropske unije, koji je umnogome od carinskih neprijatnosti poštedeo aktere u automobilskoj industriji, ipak će biti potrebno načiniti više administrativnih troškova u tom smislu, naveo je u svojoj pisanoj izjavi proizvođač luksuznih automobila. Istovremeno, kvartalni prodajni rezultati su splasnuli na Ostrvu, ali su zato nabrekli u Kini i to za 19% u odnosu na prošlu godinu.

Matična firma JLR-a, Tata Motors Ltd. je izvestio javnost o tome da je ostvario neto prihod (dobit) u iznosu od 399 miliona američkih dolara, što je dvostruko više od uprosečenih prognoza koje su iznosili analitičari. Kompanija sa sedištem u Mombaju je zabeležila rast vrednosti akcija ovog meseca, kao odraz optimizma ulagača u pogledu rasta tražnje i oštrog rezanja troškova, što bi sve trebalo da ishoduje smanjenjem neto duga grupacije.

Tokom događaja na kom su obrazlagani poslovni rezultati, uprava kompanije JLR je potvrdila da nije uspela da se usaglasi s novom evropskom emisionom regulativom koja je na snagu stupila prošle godine. Ipak, nedostajalo je manje da bi se dostigao cilj u odnosu na inicijalna očekivanja, odnosno ona od pre tri meseca, pa će ukupna kazna koja će morati biti uplaćena, biti na nivou od 35 miliona britanskih funti. Pored te „investicije“, britanski entitet je kupio i emisione kredite u iznosu od 28 miliona funti od drugih, ekološki podesnijih proizvođača, a sve s ciljem usklađenja s odnosnim propisima u Evropi, ali i u Kini.

JLR nije pretrpeo nikakve negativne implikacije po proizvodni proces, povodom finalnog podizanja tenzija u vezi s izdvajanjem Velike Britanije iz unije, odnosno krajem tranzicionog perioda, rekao je pred novinarima finansijski direktor Tata Motorsa, P. Baladži.

Uprava kompanije se svojski trudi da obezbedi izvore za baterijske komponente u Ujedinjenom Kraljevstvu ili u Evropskoj uniji kako bi se, u što je moguće većoj meri izbegla nabavka iz Kine, zbog carinskih propisa. Električni i hibridni automobili su u malom zaostatku u odnosu na ostale stavke trgovinskog ugovora sklopljenog povodom finalizacije bregzita, što će reći da je dozvoljena veća proporcija komponenti koje će imati poreklo mimo EU i Velike Britanije, do 2024. godine.

JLR, koju sada uspešnije vodi bivši šef Renaulta Tijeri Bolor je naglasio odlučnost u sprovođenju plana štednje čija je primena prošle godine dovela do smanjenja troškova u iznosu od 2,5 milijardi funti.

AutoRepublika

(283)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments