1. Home
  2. Vesti
  3. Italijanska vlada prodaje deo istorije Bertonea
Italijanska vlada prodaje deo istorije Bertonea
0

Italijanska vlada prodaje deo istorije Bertonea

358
0
Podelite sa prijateljima:

Više od jednog veka slavna dizajnerska kuća Bertona je bila jedna od onih kojoj su se najveći svetski proizvođači automobila obraćali za pomoć. Zajedno sa rivalima kao što su Pininfarina, Italdesign Giugiaro, Zagato i Ghia, Bertone se smatrao da je među pet najpoznatijih dizajnerskih kuća na svetu, a onda je sve nestalo preko noći.

Kompaniju je osnovao Đovani Bertone davne 1912. godine u Torinu i više od sto godina je firma proizvodila konceptne automobile, specijalne verzije, pa i neke serijske modele. Na listi mušterija su bili Fiat, Lancia, Abarth, Ferrari, Innocenti, Autobianchi, Iso i Alfa Romeo, ali je Bertone ostao najpoznatiji po radu sa Lamborghinijem.

Njegov stilista Marcelo Gandini je dizajnirao većinu modela ove slavne italijanske marke, a kasnije je radio dela i za Citroen, BMW, Aston Martin i Volvo. Nakon smrti dugogodišnjeg lidera Nuća Bertonea 1997. godine, usledio je postepeni pad, a 2010. godine kuća biva primorana da rasproda većinu svoje kolekcije, da bi platila dugove bankama.

Bertone je zvanično bankrotirao 2014. godine, a italijanska vlada je preuzela kontrolu nad fabrikom, kancelarijama i svemu onome šta je pronađeno u njima. Kao što smo spomenuli, Bertone je odavno rasprodao sve automobile (uključujući i Alfa Romeo Navajo iz 1976. godine koji vidite na naslovnoj fotografiji) i oni se danas nalaze u privatnim rukama.

Ali to ne znači da je ono što su političari pronašli bezvredno, i sada su odlučili da to unovče, kako bi otplatili neke ranije dugove. Na internetu se pojavio oglas o održavanju aukcije gde su dostupni razni crteži, tehnički detalji, papirni i metalni modeli i još mnogo toga. Trenutno najviša ponuda iznosi 30 hiljada evra.


Međutim, ukoliko ste smatrali da možete kupiti i preprodati sve ono šta vidite na fotografijama, grdno se varate. Naime, italijanski zakon zahteva da kupac preuzme celokupnu kolekciju, a ona zatim mora da ostane u Italiji. Čak i ukoliko želi da podeli neke fotografije sa javnošću, prvo mora da zatraži pisanu dozvolu i onda to i uradi, ali tek ukoliko dobije pozitivan odgovor.

Bilo kako bilo, iako Bertone više nije sa nama, dokumentacija u pogledu njegove istorije je odličan način da se sačuva tradicija jedne od najvećih dizajnerskih kuća na svetu. Nema sumnje da će kupac dobiti mnogo ovom kupovinom, a nadamo se da će u budućnosti imati dozvolu i da podeli informacije sa svima nama radoznalim zaljubljenicima i poklonicima automobilizma.

AutoRepublika

(358)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments