1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Plymouth Barracuda s Hemi motorom vam je van domašaja? Onda je klonirajte!
Plymouth Barracuda s Hemi motorom vam je van domašaja? Onda je klonirajte!

Plymouth Barracuda s Hemi motorom vam je van domašaja? Onda je klonirajte!

352
0
Podelite sa prijateljima:

Mišićavi automobili su ponovo u centru pažnje zahvaljujući ovogodišnjoj aukciji nazvanoj Mecum, gde su vlasništvo promenili mnogi legendarni četvorotočkaši. Iako su fabrike Detroita napustiti mnogobrojni legendarni automobili, jedna stvar je veoma konstantna, a to je koji primerci su najvredniji.

Takva čast pripada takozvanoj generaciji E-Body korporacije Chrysler u koju spadaju modeli Plymouth Barracuda i Dodge Challenger iz 1970. i 1971. godine. Challenger je bio nešto poželjniji, pa je samim tim pronašao prilično više vlasnika, ali Barracuda se ipak poslednja smejala pošto se danas zahtevaju veće cene u nabavci.

Primera radi, tokom 1971. godine Plymouth je prodao samo 16.159 primeraka, od čega je svega 108 jedinica pružalo legendarni Hemi agregat, a „šlag na torti“ je bio kabriolet za koga se opredelilo samo jedanaest kupaca. Ukoliko danas želite jednu od ovih originalnih Barracuda, budite spremni platiti i do 3,5 miliona dolara.

Ali, šta ako niste toliko bogati, a pri tom i dalje želite Barracudu ili konkretnije njenu verziju visokih performansi pod pomalo konfuznim imenom ‘Cuda? Pa zapravo i tu postoji nešto jeftinije rešenje, što potvrđuje i oglas koji je nedavno osvanuo na sajtu oldtajmera Hemmings.

Model koji možete da vidite na priloženim fotografijama poseduje sve one karakteristike kao i ‘Cuda koju je Plymouth proizveo, osim jednog izuzetno bitno detalja, a to je da se brojevi motora, menjača i šasije „ne nišane“ s onim fabričkima. To znači da je automobil zapravo „Frankenštajn“, to jest „nabacan na gomilu“ i sastavljen od delova raznih Barracuda. Ali, kao i za sve drugo, i u svetu automobila autentičnost se mnogo ceni, pa i nije potreban (preterano) dubok džep da bi se posedovalo ovo vozilo. Krenumo redom…

U oglasu stoji da je automobil originalno napustio fabriku s motorom u konfiguraciji sa šest cilindara, zapremine 225 kubnih inča (3,7 litara). Sa svega 145 konjskih snaga ispod haube, sumnjamo da su vlasniku performanse bile na umu i verovatno je želeo da sporije krstari u svom kabrioletu.

Tokom devedesetih godina neko se dosetio da napravi identičnu kopiju (ili kako bi Amerikanci rekli: „clone“) legendarne Hemi ‘Cuda, a sve je započeto s istoimenim motorom. U svoje vreme, to jest tokom šezdesetih godina prošlog veka, Hemi je važio za apsolutnog kralja na ulicama i na trkačkim stazama, a na papiru je razvijao 425 „konja“ (zapravo preko 550 „grla“) iz zapremine 426 kubnih inča (7,0 litara).

Nepoznato je da li je ovaj konkretni agregat neki od originala ili ga je pak vlasnik kupio kao zaseban atrikal tokom devedesetih godina (novi Hemi je i dan danas dostupan za kupovinu u novom izdanju), ali poseduje klasične detalje poput karburatora Carter.

Vlasnik je dodao još nekoliko modernih delova po pitanju ogibljenja, klima uređaja i elektronike. Barracuda je zatim ofarbana u crvenu boju nazvanu „Rallye Red“ po uzoru na original, a zadržan je i trostepeni automatski menjač. Da bi podneo značajno veću snagu, menjač je morao da prođe kroz velike modifikacije.

Potrebno je spomenuti da je automobil u poslednjih šesnaest godina prevalio svega 84 milje (134 kilometra) i da je u gotovo istom stanju kao kada je osvežen 2005. godine.

Do kraja aukcije je ostalo još dvanaest dana, a trenutno najviša ponuda iznosi 80 hiljada američkih dolara. Eksperti smatraju da će finalna brojka biti nešto manja od milion najmanjih zelenih novčanica. Na kraju dana, postavlja se pitanje – da li vam podatak da se fabrički brojevi ne poklapaju toliko smeta, da biste platili 3,5 puta veću cifru za jedan od svega jedanaest originala?

AutoRepublika

(352)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments