U današnje vreme je zaista teško pronaći nov automobil, posebno više klase, koji na spisku opreme nema grejana sedišta. Međutim, još uvek nije izmišljen sistem koji bi bio u stanju da istog sekunda u kom vozač to poželi, i obezbedi topla sedišta, oslobađajući putnike obaveznog strpljenja kako bi se prevazišli prvi minuti jutarnjeg smrzavanja u vozilu.

Ipak, postoji jedna prosta i jednostavna taktika koja garantovano može da urodi plodom i da pomogne gluteusu putnika da lakše podnesu te kritične trenutke.

Šta određuje brzinu kojom se sedište zagreva? Naravno, to u prvom redu zavisi od spoljne temperature vazduha, zatim od dizajnerskih karakteristika određenog sedišta, kao i od stvarne toplotne snage termoelemenata ugrađenih u sedište. Jasno je da su nam ruke vezane potpuno kada razmatramo uticaj na dva prvonavedena momenta.

Stvarni efekat grejanja zavisi od jačine i napona struje u elektromreži automobila. Obično postoje dva izvora električne energije u vozilu. To su akumulator i alternator. Nakon startovanja motora, akumulator obično treba dopuniti, a posebno ako se radi o starijem primerku baterije. Tako i on sam po sebi postaje konzument struje u prvim minutama, pa i desetinama minuta (zavisno od stepena ispražnjenosti), i na njega se teško možemo osloniti u smislu isporuka električne energije ka ostalim sistemima u vozilu.

Tako nam kao jedini preostali izvor ostaje alternator. A njegove moći, uostalom kao nijedne druge tehničke sprave u vozilu, nisu neograničene. Obično, čim startujemo motor, uključujemo grejanje sedišta. Ako imamo na raspolaganju i grejani obruč upravljača, grejemo i njega od odma’, jer je verujem malo dobrovoljaca koji se „kače“ s ledenim volanom, posebno u hladnijim predelima. Umalo da zaboravimo i grejače zadnjeg vetrobranskog stakla…