1. Home
  2. Vesti
  3. VW će Tayron posle uspeha u Kini nuditi i Evropljanima
VW će Tayron posle uspeha u Kini nuditi i Evropljanima
0

VW će Tayron posle uspeha u Kini nuditi i Evropljanima

366
0
Podelite sa prijateljima:

Uvođenjem Tayrona u prodajni asortiman krosovera, Volkswagen planira da popuni prazninu između popularnog među kupcima Tiguana i velikog Touarega. VW Tayron predstavlja SUV model s mogućnošću prevoza do sedam osoba. Razlike između pomenutog trilinga krosovera su svakako prihvatljive, dok su tehnologija i pogonske grupe primenjene kod njih, bezmalo identične.

Sva tri modela dodatno koriste modularnu arhitekturu VW grupacije koja predviđa transferzalno postavljen motor, što u konstrukcijskom smislu, u mnogome olakšava posao inženjerima. Zato će se dimenzije (dužina, širina i visina) baš kao i karoserija i ostale karakteristike razlikovati od Tiguana preko Tayrona do Touarega.

Tayron će se nuditi (uglavnom) kao dopunjivi hibrid

Nemački ogranak lista Business Insider je preneo, pozivajući se na korporativne izvore, da bi Tayron trebalo da se proizvodi kao pure plug-in hibrid, ali da ne bi bilo iznenađenje da jedan kontigent konvencionalnih primeraka ovog modela istovremeno silazi s proizvodnih traka. Koja će srazmera biti između ove dve tehnologije pogonskog sklopa, biće opredeljeno od strane tražnje.

Kako smo već pisali u vesti o tome da je BMW ispunio emisione norme za 2020. godinu, oko 20% svih novih prodatih automobila s oznakama VW, koriste tehnologiju PHEV, uz prateće jačanje popularnosti ovog segmenta među kupcima. Međutim, još uvek nije razjašnjeno da li će se takav procenat učešća dopunjivih hibrida i zadržati do 2022. godine, pa nije baš verovatno da će VW rizikovati opredeljujući se isključivo za montažu hibrida. Vozilo treba očekivati na nemačkom tržištu 2024. godine. Važno je dodati da tražnja za SUV modelima s dizel pogonskom grupom opada, ali je i dalje ubedljivo jača od jagme koja vlada za dopunjivim hibridima.

Ovde se sada otvara pitanje nedoslednosti poslovnog pristupa Volkswagen grupe. Uvođenjem novog krosovera koji će moguće biti izrađivan i kao tradicionalan automobil, VW ostavlja utisak zbunjenosti uprave u pogledu buduće strategije. Grupa već duže vreme agresivno proklamuje obožavanje koncepta elektromobilnosti, pa potez koji se najavljuje ne deluje usklađen s tom idejom.

Automobilski ekspert Sahin Albajrak poziva na smirenost i najavu uvođenja u ponudu još jednog konvencionalnog krosovera Volkswagena doživljava kao postavljanje još jednog oslonca, otvaranje još jednog izvora prihoda za finansiranje daljeg razvoja strategije elektromobilnosti. Mišljenja ovog profesora smo citirali i ranije, pa da podsetimo da čovek radi na Tehničkom univerzitetu u Berlinu i da vodi laboratoriju DAI.

“Ovaj SUV se prodaje veoma dobro u Kini. Volkswagen je sigurno odradio istraživanje tržišta u Nemačkoj, pa i celoj Evropskoj uniji, što će reći da je nauka rekla da ima mesta za novi model. Sada kada tolike novce odvajaju za elektromobilnosti, moraju da imaju i modele koji se dobro prodaju i koji generišu preko potrebna finansijska sredstva za dalja ulaganja, ”kaže Albajrak.

Ne sumnjamo da je rezon profesora korektan: Tayron je isporučen 168 hiljada puta tokom 2019. godine. Prema informacijama kojima barata Business Insider, Volkswagen je veoma zadovoljan prodajnim brojkama, a rukovodstvo kompanije iz Volfzburga je spremno kladiti se da će se i na evropskom tržištu ovaj krosover prodati u šestocifrenom tiražu.

Albajrak doživljava konvencionalno izdanje Tayrona kao nešto što nije zgoreg kritikovati. “Volkswagen će morati da u potpunosti elektrifikuje Tayron i to već na srednji rok. U suprotno, ponovo će opteretiti prosečnu flotnu misiju, i to nakon strahovitih napora koji su tokom proteklih meseci uloženi u suprotnom smeru. Ako to propusti da učini, VW će plaćati kazne koje će biti toliko visoke da će zaboleti odgovorne, čak i u tako moćnom koncernu. „

AutoRepublika

(366)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments