1. Home
  2. Life
  3. Da li je mudro parkirati automobil s točkovima ostavljenim u ekstremnom položaju?
Da li je mudro parkirati automobil s točkovima ostavljenim u ekstremnom položaju?
22

Da li je mudro parkirati automobil s točkovima ostavljenim u ekstremnom položaju?

46.44K
22
Podelite sa prijateljima:

Ima nas svakakvih. Neki vozači nikada ne ostavljaju parkiran automobil s točkovima koji ne prate liniju karoserije,  jer veruju da to značajno smanjuje trajnost komponenti sistema upravljanja. Drugi pak, tiho se cerekajući, smatraju ovu pretpostavku krajnje glupom i ne razmišljaju o takvim sitnicama, isključujući mogućnost prekomernog i nepotrebnog habanja upravljačkog mehanizma. Ali na čijoj je strani istina?

Ostavljajući automobil s točkovima izrazito usmerenim na jednu stranu, i to na javnom parkingu, pre svega pokazujete nepoštovanje prema drugim vozačima. Ovo važi samo ako, naravno, ne govorimo o parkiranju vozila na strmini.

Ponekad takva, naizgled beznačajna nebriga, sprečava druge automobile da lagodnije prolaze uskim ulicama, pasažima ili blokira ionako nedovoljno širok parking prostor, u koji bi se mali automobil mogao ugurati, samo da nije „glupog komšije koji je ostavio skroz namotan volan u stranu“.

Međutim, ovo nije samo pitanje vozačke kulture ili, u našem slučaju, kulture parkiranja. Opisana situacija je zanimljiva i s tehničkog stanovišta. Postoji mišljenje da je dugotrajno parkiranje sa iskrenutim točkovima opasno za delove i sklopove sistema upravljanja. Ali da li je zaista tako?

Odmah možemo reći, u želji da se vratimo među sukobljene tabore iz timova „Parkiranje sa okrenutim točkovima je opasno za sistem upravljanja“ i „ Ma, ne, sve su to gluposti“, vredi napomenuti da su zastupnici oba stava u pravu, a možemo i mi izvrnuti stvari i reći da i jedni i drugi greše. Donekle. Dakle, po ovom pitanju ne postoji jedinstvena tehnička preporuka. Sve zavisi od vrste asistencije koja je implementirana na određenom modelu, ali čak je i nešto drugo zanimljivo.

Naime, na automobilima sa hidrauličkim servo pojačivačem, tokom višednevnog parkiranja s točkovima u ekstremnom položaju, resurs upravljačkog sistema se zaista smanjuje, odnosno dodatnom stresu su izloženi homokinetički zglobovi.

U prvom slučaju, servo pumpa i ostale komponente trpe povećano opterećenje, što dovodi do njihovog ubrzanog habanja. Pored toga, postoji rizik od oštećenja cevovoda za ulje, to jest creva koja provode ulje – odnosno rađa se opasnost da će popustiti usled prekomerne napetosti ili da će doći čak i do pucanja. Što se tiče homokinetičkih zglobova, kao rezultat dugog parkiranja sa obrnutim točkovima, gumene manžetne se istežu i gube svoju elastičnost, što zauzvrat može doneti i ozbiljnije probleme sa sistemom za ogibljenje.

Važno je dodatno napomenuti da za automobile sa električnim servo upravljačem nije kontraindikovano parkiranje sa obrnutim točkovima, jer jedinica ne radi tako što opterećuje pumpu, kao kod hidrauličnog sistema, već se efekat asistencije upravljaču, stvara zahvaljujući radu električnog motora.

Sa pumpom je jasno, ali šta je sa homokinetičkim zglobovima sa konstantnom brzinom? Sasvim je logično da tip pojačivača upravljača ne utiče na integritet pomenutih zglobova, ali da li to znači da su oni u svakom slučaju „na udaru“? Avaj, znači. Zbog toga, pre isključivanja kontakta, ima smisla proveriti položaj točkova i, ako je potrebno, ispraviti ih. Štaviše, ova jednostavna akcija ne oduzima mnogo vremena.

Na kraju, hajde da razbucamo još jedan popularan mit povezan sa iskrenutim točkovima. Neki vozači ozbiljno veruju da ovo štiti automobil od šlep službe, odnosno od takozvanog „pauka“. Znate ono: „ako dovedem točkove u ekstreman položaj, pauk me neće pokupiti“. Ok, možda i neće, ali tu su i vozila tegljači koja uopšte ne zavise od toga kakav ste položaj točkova ostavili pre napuštanja automobila.

AutoRepublika

(46437)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

22 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BojanNeki

Često namerno ostavim točkove u stranu kako bi zaštitio lim automobila od udarca nepažljivog komšije, o posledicama po mehaniku i gume nikada nisam razmišljao a niti o tome da se smatra bezobraznim. Moje vozilo srećom (ili nesrećom) nema veliki otklon točkova te guma tada viri slično koliko i sklopljen retrovizor.
Hvala za edukaciju.

Rikošet

Da su samo namotani točkovi „izraz nepoštovanja“ našim ulicama bi tekli med i mlijeko… Kad vidim jasno označena parking mjesta ispred zgrade i dva od trideset vozača kako stalno parkiraju po sredini bijele linije, a ne unutar okvira kojeg ograničavaju zapitam se šta je uzrok takvog „nepoštovanja“ prema svim ostalim stanarima… Ne nisu u pitanju bijesni automobili, niti žestoko tipovi ili njihove žene… Da se razumijemo za ovaj prekršaj bih oduzimao vozačku na mjesec dan i to po kratkom postupku. Znam neko će reći da je milion puta naišao na nepravilan raspored automobila na parkingu, parkirao se, ostali otišli i… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Rikošet
Don

Dodji ovdje da vidiš kako je neodgoj postao zakon. Naime, auta se ostavljaju na sred ceste i to parkirana! I to je u skladu sa zakonom. Ispred kuće imam.parking, pa cestu , dakle sa parkinga direktno na cestu, a ta cesta sa kontra strane od mog parkinga ima i pješačku stazu, i pošto je parking pun, gospoda parkiraju na pješačkoj stazi, tako da ja ne mogu izaći sa parkinga, a ni pješak nemre tamo. A desno od mene, kako se ulica nastavlja, parkiraju se auta uz ivicnjak tako da je i ta strana blokirana od auta koji su traku kolovoza… Pročitaj više »

Rikošet

Vrijeme je za povratak na Balkan 🙂

Jedan profesor operisan od automobila na ovu moju primjedbu je rekao sledeće:

Previše je danas automobila na ulici da bi kultura mogla doći do izražaja…

Balkanboj

Nije dobro voziti onakve istrošene gume, kao na naslovnoj fotografiji.

Don

Ma to je od jenkija tojota, full profil,čovječe.

Čakar

Komšija parkirao Octaviju sa skroz otvoreno namotanim točkom.Neko ga zakačio.Polomio mu kraj spone inastavak spone.

Ненад

Јел се неко упитао да се зедер заштита закључава само када је волан намотан на неку страну?

Slobodan

Konacno, neko ko razmislja drugacije. Naravno, da je to slucaj kod vecine vozaca. Tockovi se namotavaju, zbig bezbednosti vozila.

Mad Max

Nema veze u kom položaju se ostavi volan – položaj točkova. Kad je volan namotan do kraja a tako se na nizbrdici nategne na trotoar može dovesti do oštećenja upravljačkog mehanizma. Takođe, ako takav točak zakači drigo vozilo, neminovan je kvar – lom delova upravljačkog mehanizma – ili bar promena geometrije trapa. Znači, krivljenje nastavka letve, letve, itd. Međutim ja kad vidim točkove namotane u jednu stranu, bežim od tog vozila. Takvi vas najčešće udare pri manevrisanju. Provereno. A izgleda ružno i nekulturno, ako ništa ono zbog pešaka koji udaraju pantalonama u prljav točak. Mnogoje štetnije ostavidi automobil tako da… Pročitaj više »

Slobodan

Vecina nas ima mehanicku zastitu volana, gde se savetuje pre aktiviranja Zedera ili Sapa Sistema, tockovi namotaju u jednu stranu kako ga lopovi ne bi odgurali ili prevukli na slep. Svaki parking bi trebao da bude sirine tolike da ostaje najmanje 30-40 cm sa svake strane nakon parkiranja vozila tako da namotani tockovi nikome ne smetaju.

djole

Tačno, mada je za zaključavanje volana dovoljno malo zakretanje točkova. A kad su širina i dužina parking mesta u pitanju, kod nas u Srbiji, i danas su mesta pravljena za fiću i jugo, iako su današnji automobili znatno veći, a zbog komfora su im i vrata znatno šira. Mesta su namerno tolika da bi što više novca oteli, te me ne bi iznenadilo da „odgovorni“ dodatno smanje parking mesta i tako dodatno uvećaju prihode.

Risto

Pogledajte kako su obeležili parking mesta u Lidlu. Svaka im čast, ima mesta da se normalno otvore vrata i da se ubace kese sa namirnicama.

Marko

Niste spomenili najvaznije. Ako vas neko auto udari dok su vam kotaci vani moze da napravi puno stete na vasem vozilu. Kotaci kad su skroz vani nisu predvidjeni da trpe udarce. Meni je radnik sa iskrenutim kotacima lagano dotakao zid i pocupao sve do poluosovine.

Roki

Vecu glupost davno nisam procitao.

Buki

Uvek pun i zeder,jedan auto mi je ukraden tako sto je bio zakljucan zeder a tockovi ispravljeni,navucen je na prikolicu imam snimak sa kamera

Vojin

Poštovani, kada sam ja polagao propisano je bilo zakretanje točkova ka ivičnjaku, prilikom parkiranja uz isti. Da li se to u međuvremenu promenilo? Ako nije onda je ovaj tekst nepotreban.

Радосав

Стално остављам точкове окренуте на једну страну, зависи од нагиба места где паркирам! То сам научио када сам био возач почетник. У случају да ауто испадне из брзине, остаје на свом месту или не оде низ брдо што се једном мом пријатељу десило! Али у задње време не намотавам волан до краја него смотам до краја и онда га мало вратим баш мислећи на пумпу!

Don

Kolika je zbilja mogućnost da auto ispadne iz brzine i da mu popusti ručna kočnica pa da tvoj strah bude opravdan, odgovori ti to nama?!

Božidar

Samo da napomenem da Zeder insistira da volan treba okrenuti u stranu !!

Vladimir

Iskreno vece gluposti dugo nisam pročitao.ocigledno pise tekst neko ko ima vozačku dozvolu a u praksi ni dana vožnje!