1. Home
  2. Vesti
  3. Opelova dizel vozila najnovije generacije (6d) pod sumnjom
Opelova dizel vozila najnovije generacije (6d) pod sumnjom
13

Opelova dizel vozila najnovije generacije (6d) pod sumnjom

594
13
Podelite sa prijateljima:

Radna nedelja je za Opel počela užasno, ali se zato završava košmarno. Prema informacijama koje prenosi nemački Spiegel, Ministarstvo transporta nemačke vlade, sumnja da je proizvođač manipulisao softverom za upravljanjem sistemom za prečišćavanje izduvnih gasova na vozillima najnovije generacije. Do ovog trenutka, sva vozila koja su dostupna na tržištu, uz deklaraciju da ispunjavaju Euro 6d standarde, smatrana su ekološki podobnim.

Na osnovu ovih sumnji, ministar transporta je naložio regulatornom telu KBA da izvrši ispitivanje predmetnog softvera koji je instaliran u model najnovije generacije, Opel Insignia.

Sva nova vozila sada moraju biti usklađena sa WLTP protokolom, a pored toga moraju proći i testiranje u realnim saobraćajnim uslovima (RDE – Real Driving Emissions). Iako su ove procedure znatno strožije i realističnije, nije isključena mogućnost da proizvođači prilagode ponašanje sistema za prečišćavanje goriva uslovima koji nisu predviđeni novim tehnikama testiranja.

Upravo to je bio slučaj sa Opel Zafirom koji je testirao Spiegel, gde je prilikom snažnijih ubrzanja elektronika motora isključivala sistem za prečišćavanje izduvnih gasova, sve dok se vozilo nije zaustavilo na semaforu. Teoretski, to znači da sistem za prečišćavanje štetnih isparenja ostaje isključen tokom dugih sati vožnje autoputem, što prema stavu regulatornog organa KBA, nije dozvoljeno. Zbog toga će biti naloženo i obavezno povlačenje inkriminisanih vozila.

Opel odlučno odbacuje sve optužbe.

(594)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

To bi moglo da objasni neuključivanje regeneracije dpf.a na mom traktorčetu jer je najčešće u modu snažnijih ubrzavanja??

Dušan

Žustra vožnja podrazumeva i nešto višu temperaturu izduvnih gasova kod svakog motora, pa se tada čađ u DPF spaljuje i bez regeneracije, jer i sama regeneracija podrazumeva veštačko podizanje temperature izduvnih gasova. Ima automobila koji prelaze hiljade i hiljade kilometara, a ne pokreću regeneraciju, jer se voze samo po auto-putu.
Ali ovde je nešto drugo u pitanju.

Dušan

Štede AdBlue nasušni. 🙂

Dušan

I Mercedes isto. Renault im kriv, čak i za njihove motore. 😀

Dušan

Ali VW prizna i nastavi po starom. 😀 Eto, ko bi reko da ćemo nakon otkrića prevare u 2015-oj imati novi slučaj sa Audijevim V6 dizelima u 2018-oj.

Dušan

Ne bih baš rekao da svi lažu. Ali koriste olakšice koje im i sami zakonodavci daju.
Eto, u pravilnik stave da radi zaštite motora proizvođač može da primeni drugi režim rada kada su eksploatacioni uslovi različiti od onih na zvaničnim testovima. Npr, spoljašna temperatura je ispod 20°C ili iznad 30°C. I onda su oni zaprepašćeni kada tamo neki dCi prekoračuje emisiju na 35°C. Ali to je izgleda deo plana kako da proteraju dizelaše i ostale motore SUS i nametnu struju. Jednostavno, uvedu im zabranu koliko god da su čisti.

Mad Max

Tačno odgovoreno. Uređaji za prečišćavanje rade u skladu sa tehničkim zahtevima EURO normi, pri čemu je dato na ispod i iznad kojih tempreatura, uređaj može da prekorači emisiju.
I rekao bi (sigurno) da industrijalci drže političare (koji ih finansiraju) a ne obrnuto. E sad šta je cilj priče o ekologiji, ostaje da vidimo. Rekao bi da je to obračun SAD sa EU, i ništa drugo, oj jeste obračun SAD industrijalaca sa evropskom boranijom. A budale nasele….
Tek, ekologija je jedna od šupljih priča sveta, poput borbe protiv terorizma, demokratije i sl. To jeste način Amera da svet drže pod okupacijom.

moron

Opet problem sa „ne-PSA“ dizelima ?

Rajko

Isto smeće