1. Home
  2. Vesti
  3. DAF lansirao specijalnu seriju kamiona – Super Space Cab
DAF lansirao specijalnu seriju kamiona – Super Space Cab
0

DAF lansirao specijalnu seriju kamiona – Super Space Cab

3.86K
0
Podelite sa prijateljima:

S vremena na vreme, dešava se da proizvođači kamiona, poput kolega koji sklapaju automobile, predstave ograničene, specijalne serije svojih modela kako bi podgrejali interesovanje publike za svoje proizvode. Uobičajeno je da su ovakve serije posvećene posebnim događajima i datumima, pa konkretni povodi za prezentaciju specijalnih verzija umeju da budu raznoliki, od fudbalskih utakmica pa sve do bitnih datuma iz istorije marke.

Tako je ovom prilikom nizozemski DAF objavio početak prodaje primeraka s oznakama perjanice game, modela XF, a sve u kontekstu proslave godišnjice od debija posebne, veoma prostrane kabine koju proizvođač naziva Super Space Cab. Saglasno povodu, specijalna serija nosi oznake Celebration Edition. Zahvaljujući atributima praktičnosti i komfora, kabina je stekla ogromnu naklonost vozača kamiona širom sveta.

Nije puka slučajnost to što je proizvođač za četvrt veka postojanja kamiona s najvećom kabinom, prodao ukupno 250.000 takvih primeraka. Super Space Cab verzija se po prvi put pojavila na modelu DAF 95 koji je premijerno prikazan na domaćem terenu, odnosnu u Amsterdamu, još 1994. godine. Čak i u to doba, kabina je posedovala enormnu unutrašnju visinu od 2.255 milimetara, što je omogućavalo da zapremina kabine iznosi čak 10,2 kubna metra.

Dugo godina su ovo bile nedostižne cifre za konkurenciju. Tek nedavno, neki rivali su uspeli da dostignu slične gabaritne odrednice. Tako je poslednja verzija Mercedesovog Actrosa, u GigaSpace verziji, u visinu dobacila do cifre od 2.254 milimetara, dok je Volvo FH Globetrotter XL uspeo da konstruiše kabinu visoku 2.070 milimetara. To najbolje ilustruje uspeh nizozemskih inženjera koji su DAF-u ovakve cifre omogućili još pre 25 godina.

Rival iz Volvoa

DAF XF Super Space Cab ostaje dominantan u svom segmentu. Sada zapremina unutrašnjosti kabine iznose najmanje 12,6 kubnih metara. Unutra su smeštena dva kreveta. Niži je širok 80, a dugačak 220 centimetara. Dušek debljine 15 centimetara sadrži ispunu od specijalnog materijla i kao takav je deo standardnog paketa opreme. Statistike pokazuju da je oko polovine prodatih kamiona DAF iz XF serije, ponelo Super Space Cab oznake.

Konkurentski Mercedes Actros

Primerci iz specijalne serije lansirane povodom jubileja biće specifične zahvaljujući posebnim detaljima u enterijeru. Unutrašnjost će biti obložena kožom boje konjaka. Zatim, biće dostupan navigacioni sistem DAF TNR, klima uređaj koji poseduje i dodatni kontrolni panel postavljen na zadnjem zidu. Deo opreme predstavlja i ugrađeni frižider koji će mnogim vozačima biti zlata vredan.

DAF XF Super Space Cab Celebration Edition je dostupan na verzijama 4×2 i 6×2. Izbor motora je sledeći:: PACCAR MX-11 (450 konjskih snaga) ili PACCAR MX-13 uz isporuku 480 ili 530 „konja“. Podaci o cenama primeraka iz specijalne serije još uvek nisu objavljeni.

AutoRepublika

(3857)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments