1. Home
  2. Sport
  3. Dakar reli
  4. Koliko je žrtava odneo reli Dakar od osnivanja do danas?
Koliko je žrtava odneo reli Dakar od osnivanja do danas?
1

Koliko je žrtava odneo reli Dakar od osnivanja do danas?

301
1
Podelite sa prijateljima:

Reli Dakar, koji je završen pre par dana donevši značajna uzbuđenja onima koji vole tu vrstu zabave i adrenalina, i koji se smatra najtežim automobilskim nadmetanjem na svetu, odneo je život i ove godine. Francuski motociklista Pjer Šerpen (52), koji je preminuo pre četiri dana, tačnije u četvrtak 14. januara u večernjim časovima, do danas je 76. žrtva takmičenja.

Od prvog izdanja, odnosno od 1979. godine pa sve do pre aktuelne tragedije, reli Dakar, održavan pod svojim različitim oblicima i imenima, odneo je dakle živote 76 ljudi, od čega je tridesetoro njih bilo iz redova sportista, dok je stradalo i 45 civila, prenosi Mediafax.ro.

Od trideset učesnika relija, njih je 23 upravljalo motociklima, dok je stradalo šest automobilista, kao jedan vozač kamiona. Dvojica su poginula tokom sukoba lokalnih pobunjenika. Francuska je država koja je izgubila šesnaest sportista tokom održavanja Dakara, a najdramatičnija pogibija je bila ona Šarla Kabanea, takmičara u klasi kamiona, koji je pogođen u glavu tokom sukoba u Maliju između lokalne vojske i pobunjenika plemena Tuarezi.

Među žrtvama je četvoro dece, 23 gledalaca i 14 novinara.

Najpoznatija ličnost čiji je život odneo Dakar, je sam osnivač Tijeri Sabin. Francuz je 14. januara 1986. godine, zajedno sa još četvoricom sunarodnika, bio žrtva u padu helikoptera.

Najmlađa žrtva bila je petogodišnja senegalska devojčica, čijim roditeljima je popustila pažnja pre no što je skočila ispred kamiona za tehničku pomoć, na koji način je umrla na licu mesta.

Još jedan nesrećni trenutak dogodio se u Mauritaniji 1998. godine, kada su Francuzi Franse Burnej i Guj Alifat udarili u minibus svojim automobilom, pritom usmrtivši petoro meštana.

Pjer Šerpen je nažalost preminuo 14. januara 2021. godine, kao što napisasmo u uvodu.

AutoRepublika

(301)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

fantastičan događaj, da je bliže, odvojio bih sve što treba za prisustvo…

povremeno gledam WRC snimke, pa kada se pogledaju stariji snimci, i kada se vidi broj publike, novinara, svih onih koji bi da naprave fotku, koji su na stazi, ili veoma blizu nje….jeza me hvata šta se može desiti, a svakako se i dešavalo…