1. Home
  2. Vesti
  3. BMW želi da udvostruči prodaju električnih automobila
BMW želi da udvostruči prodaju električnih automobila
0

BMW želi da udvostruči prodaju električnih automobila

136
0
Podelite sa prijateljima:

Nemački premijum brend planira da značajno uveća broj prodatih jedinica svojih EV modela. 

Iako jedan od pionira električne mobilnosti u 21. veku u Evropi, BMW kao da je pomalo „izgubio dah“ u trci ka elektrifikaciji. No, ove godine očekuju se važni koraci na tom planu. Počinje proizvodnja dugo najavljivanog BMW iX, kao i i4. Plavo-beli propeler ima vrlo ambiciozne ciljeve sa navedenim vozilima, a uz to tu je i električno izdanje X3 da ih podrži, kao i baterijski Mini.

BMW planira da do 2023. godine udvostruči broj električnih modela u svom portfoliju pa bi tada trebalo da ih bude 25. Više od polovine od tih noviteta trebalo bi da budu potpuno električni automobili. Nemačka marka želi da uključujući i plug-in hibride, uveća za najmanje 50% prodaju elektrifikovanih vozila naspram rezultata iz 2020. godine.

BMW grupa trenutno proizvodi 13 elektrifikovanih modela koji se prodaju u 74 zemlje širom sveta. Ovi automobili ostvarili su rast prodaje od 32% tokom prethodne godine i imali su udeo od 15% u isporukama u Evropi, čime je BMW uspeo da izbegne finansijske penale zbog prekomerne flotne emisije štetnih gasova. Kako navodi proizvođač iz Minhena, tokom protekle godine ukupno su ubeležili 193.000 registracija baterijskih vozila (plug-in + EV).

Ovo je bolji rezultat od večitog rivala Mercedesa koji je u 2020. godini ubeležio više od 160.000 dostavljenih jedinica plug-in hibrida i električnih modela, ali uz rast od 228,8% što govori o tome da su konkurenti u velikom naletu.

Kako su sve glasniji pozivi na zabranu prodaje SUS vozila u Evropi, ali i zbog velikog pritiska flotne emisije štetnih gasova kao i nadolazećih Euro7 normi, trka ka elektrifikaciji postaje sve intenzivnija.

AutoRepublika 

(136)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments