1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota predstavila trkačku verziju svog budućeg hiperautomobila
Toyota predstavila trkačku verziju svog budućeg hiperautomobila
1

Toyota predstavila trkačku verziju svog budućeg hiperautomobila

158
1
Podelite sa prijateljima:

Toyota je pre tri godine prikazala trkački koncept GR Super Sport koji je koristio hibridni pogonski sklop ukupne snage na nivou od 1.000 „konja“, koji bi kasnije trebalo da postane legalan za upotrebu u javnom saobraćaju, i to u formi hiperautomobila koji bi bio najskuplja Toyota u gami.

Samu srž ovog projekta čini model sa Lemana Toyota TS050, koji je bio glavno oružje fabričkog tima u periodu od 2016. do 2020. godine. Hiperautomobil nam još nije predstavio japanski proizvođač, ali evo vidimo novi trkački četvorotočkaš.

Projekat je prošao kroz više radikalnih izmena, a sam rad na njemu je trajao oko osamnaest meseci. Ono što smo dobili na kraju će se zvati Toyota GR010 i od prethodnika se razlikuje ne samo po detaljima vezanim za pojavu i stil, već i s tehničke strane. Posebno je zanimljivo to što ovaj automobil možda bude uspeo da se nađe i na stazi u Lemanu, ali da istovremeno bude legalan i za svakodnevnu vožnju na javnim drumovima sveta.

Hibridni sustem konceptnog automobila Toyota GR Super Sport uključuje V6 biturbo motor zapremine 2.4 litra, dok su konstruktori za novi model, predvideli šestocilindarsku jedinicu zapremine 3,5 litara s duetom turbo punjača. Takav SUS motor isporučuje 680 „konjića“. Dodatno, tu je i električni motor koji dodaje 272 konjske snage na prednju osovinu. Svejedno, ukupna snaga pogonskog sklopa je ograničena na onih 680 „grla“, kako bi se ostalo u skladu s pravilima važećim za trkačke automobile u ovoj klasi. Dodatna nadgradnja funkcioniše u skladu sa zahtevima od benzinskog motora koji je uparen sa sedmostepenom sekvencijalnom menjačkom kutijom.

Ukupna težina vozila je samo 1.040 kilograma, ali je to značajno više od prethodnog trkačkog automobila s oznakom TS050. To praktično znači da je masa porasla za 162 kilograma, pa zato konstuktori očekuju da će se najbolje vreme koje je potrebno za savladavanje staze La Sarthe uvećati za oko desetak sekundi.

Japanci tvrde da će nova Toyota GR010 biti odličan osnov za serijsku verziju hiperautomobila podesnog za svakodnevnu vožnju, ali dalje od toga nas nisu častili dodatnim pojedinostima s tim u vezi.

AutoRepublika

(158)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BojanNeki

Mislio da će te objaviti detalje vezane za lažiranje i „malu“ eko kaznu koju plaća Tojota pa me iznenadio trkač. 😉