1. Home
  2. Vesti
  3. Nemci upozoravaju na prekomernu emisiju štetnih gasova kod plug-in hibrida
Nemci upozoravaju na prekomernu emisiju štetnih gasova kod plug-in hibrida
5

Nemci upozoravaju na prekomernu emisiju štetnih gasova kod plug-in hibrida

426
5
Podelite sa prijateljima:

U studiji koju je zatražilo nemačko ministarstvo za ekologiju, a izradio Institut za energiju i ekološka istraživanja očekuje se ogromna dodatna emisija štetnih gasova od strane plug-in hibridnih vozila u narednim godinama. 

Šta više, procena je da će ona iznositi čak 4,3 miliona tona CO2 koje će ispuštati plug-in hibridi već 2030. godine u toj zemlji. Stoga se poziva na reviziju pravila o subvencijama za kupovinu ovih vozila i određenih poreskih olakšica koje se dobijaju za tu vrstu hibridnih automobila.

Ovo istraživanje ukazuje da će na nemačkim drumovima do 2030. godine biti oko 2,6 miliona plug-in hibridnih četvorotočkaša. U teoriji oni bi trebalo da ispuste 2,4 miliona tona ugljen-dioksida. U praksi je ta brojka daleko veća i iznosi 6,7 miliona tona.

Naučnici ukazuju da je problem u vezi sa malom autonomijom kretanja uz upotrebu samo električne enegije, dok je jedan od uzročnika ovoga i nedostatak dovoljno razgranate infrastrukturne mreže. Ukoliko bi se uvelo obavezno svakodnevno punjenje baterije, onda bi prekomerna emisija ugljen-dioksida od plug-in hibrida bila samo 0,8 tona 2030. godine.

Ističe se da je posebno veliki problem sa hibridnim automobilima koji su deo flotile pravnih lica. Ovde postoji velika doza nediscipline kada je reč o punjenju baterija, i osim toga, ta vozila prelaze velike količine kilometara na godišnjem nivou, pa se i ispomoć baterija u vožnju brzo iscrpi i nakon toga dolazi do prave „eko katastrofe“, jer SUS agregat tada vuče i dodatnu masu baterija te je i potrošnja tada drastično veća.

Stoga se navodi i da bi aktuelni plug-in hibridi mogli biti odgovorni za drastično uvećanje emisije štetnih gasova. Kao predlog rešenja navodi se uvećanje dometa u EV režimu vožnje, ali i umanjivanje subvencija za kupovinu ovakvog tipa hibridnih vozila.

AutoRepublika 

(426)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Jedno je kada napraviš auto takav da prođe određene ekološke norme, a drugo je kada se on koristi svakodnevno. Mada sami korisnici bi trebali da gledaju kako ga voze i pune da bi imali naj ekonomičniju vožnju. Problem nastaje kada firme kupe službena vozila, a vozači samo cepaju po gasu.

sva ova fama oko ekologije mi ide na…. sa jedne strane ekologija, sa druge SUV manija, pa korisimo SUV od 4m, za grad… pa gospodo ako su vam ivičnjaci visoki, daj da ih spustimo, smanjimo….

TNG / CNG, bi poprilično pomogao da se amanji emisija REALNO

moron

„Ukoliko bi se uvelo OBAVEZNO svakodnevno punjenje baterije, onda bi prekomerna emisija ugljen-dioksida od plug-in hibrida bila samo 0,8 tona 2030. godine.“

Šta se sve neće setiti …

„Kao predlog rešenja navodi se uvećanje dometa u EV režimu vožnje, ali i umanjivanje subvencija za kupovinu ovakvog tipa hibridnih vozila.“

Subvencije svakako treba ukinuti, ali, i sa baterijama postojećeg kapaciteta, Plug-In hibridi su značajno teži (Peki reče poslednji put da je kod onog Citroena C5 AirCross, sa baterijom od 13,2 kWh, „oko 350 kg više u poređenju s običnim 1.6 Pure Tech/180“ ), a i dosta skuplji.

Laki

Dali su naivni sa ovom temom?

igi

Malo-malo pa Nemci vuku vodenicu na dizele 🙂

Branko

Ne, nego na čistu struju – BEV uz eventualno tzv. Range extender. Mada se voše ne proizvodi, dobar primjer je BMW i3 PHV: 125 kW elektro motor, a benzinac 650 cc 25 kW sa 2 cilindra. Kad potrošiš bateriju, ide kao Zastava 750. Pa ga onda nemoj puniti!