1. Home
  2. Vesti
  3. Tesla „prešišala“ vrednost od 800 milijardi dolara po prvi put u istoriji
Tesla „prešišala“ vrednost od 800 milijardi dolara po prvi put u istoriji
2

Tesla „prešišala“ vrednost od 800 milijardi dolara po prvi put u istoriji

1.04K
2
Podelite sa prijateljima:

Akcije emitenta Tesla Inc su tokom jučerašnjeg dana dobile na vrednosti za 5,6%, na koji način je tržišna kapitalizacija američkog proizvođača električnih automobila po prvi put u istoriji premašila 800 milijardi američkih dolara, bližeći se tako magičnoj cifri od hiljadu milijardi (bilionu).

Zahvaljujući toj činjenici je i šef Tesle Ilon Mask postao imućniji „baja“ od vlasnika kompanije Amazon.com Inc Džefa Bezosa, kako je izvestio Bloomberg News još pre dva dana.

U petak su akcije Tesle u jednom trenutku dotakle vrednost koja je omogućila da Maskovih 21% učešća u kapitalu kompanije, prema Forbesu, vredi za 170 milijardi američkih dolara više nego ranije. Tako je vrednost Tesle na berzi premašila zbirnu tržišnu kapitalizaciju kompanija: General Motors, Ford Motor Co i Fiat Chrysler Automobiles, koji čine, sada već možda možemo i da ih stavimo pod navodnike „veliku trojku“ američke automobilske industrije iz Detroita.

Vrednost akcija kompanije Tesla je tokom prethodnog trgovačkog dana zabeležila veću cifru od 774 milijardi američkih dolara, na koji način se ispostavilo da Vol Strit ceni ovu firmu, kao petu najvredniju, a iza Googlove kompanije Alphabet Inc, ali ispred društvene mreže Facebook Inc.

Složićete se da je u pitanju ozbiljna tržišna anomalija jer je prilično nenormalno da se proizvođač sedamnaest godina duge istorije, koji uzgred budi rečeno, i proizvede samo „delić“ količine koju na godišnjim osnovama izbacuju giganti poput kompanija Toyota Motor, Volkswagen i General Motors, vredi dramatično više od svih njih.

Dakle, naslovna fotografija nije izabrana slučajno. Već duže vreme, bukvalno svi proizvođači automobila na svetu, mogu da pogledaju gluteus Tesle, kada se razmatra vrednost kapitala kompanije.

AutoRepublika

(1036)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Elas

Polako se shvata (neće još niko javno da prizna naravno i to bi bilo jako bolno za određene višedecenijske gigante) da je trenutno najbolji automobil na planeti.

Artur Dent

Skupi sepet