1. Home
  2. Vesti
  3. Zanimljivost dana: Preminuo najstariji profesionalni vozač na svetu
Zanimljivost dana: Preminuo najstariji profesionalni vozač na svetu
1

Zanimljivost dana: Preminuo najstariji profesionalni vozač na svetu

591
1
Podelite sa prijateljima:

Kada je u subotu, aprila 28., stigla vest da je James Hylton poginuo u saobraćajnoj nesreći, malo ko izvan SAD je primetio, ali Amerikanci su žalili što sa nama više nije najstariji profesionalni vozač na svetu. Hylton je imao čak 83 godine i bavio se profesionalnim auto-moto sportom sve do dana svoje pogibije.

Hylton je rođen 1934. godine i većinu karijere je proveo u raznim serijama NASCAR šampionata. U najjačoj seriji (danas Monster, pre Sprint, Nextel i Winston) je vozio 602 trke tokom 27 godina i uspeo da pobedi u dve. Po tri puta je završio kao drugoplasirani i trećeplasirani u generalnom šampionatu.

Tokom karijere je vozio za gotovo sve brendove, a obe pobede je zabeležio za volanom Fordovih modela (1970. – Ford, 1972. – Mercury). Poslednju trku u najjačoj seriji je vozio u sezoni 1993. za sopstveni tim Hylton Motorsports, a spomenute sezone od deset trka se kvalifikovao na samo dve. Kada je pokušao da se kvalifikuje za Daytonu 500 2007., Hylton je postao najstariji vozač u kvalifikacijama za najveću američku trku. Međutim, nije uspeo da se kvalifikuje i od tada se uglavnom koncentrisao na vođenje i vožnju sopstvenog tima u ARCA seriji (četvrta liga NASCAR šampionata). Spomenućemo da je uspeo da se kvalifikuje i na jednoj trci u 2011. sezoni Nationwide (druga liga), kada je završio na poslednjem, 43. mestu.

Detalji njegove pogibije još uvek nisu poznati, ali po prvim procenama Hylton i njegov sin James Jr. su se vraćali sa trke u ranim jutarnjim satima kada je njihov pikap, iz nepoznatih razloga, udario u zid na autoputu i prevrnuo se nekoliko puta. Oba Hyltona su poginula, a prema prvim procenama se nagađa da je stariji James imao srčani udar i, u želji da pomogne ocu, James Jr. izgubio kontrolu nad vozilom

(591)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Kakva priča. Sudbina je najpouzdanija žena na svetu.