1. Home
  2. Vesti
  3. BMW: Dizel motori će preživeti još 20 godina, a benzinski 30 godina
BMW: Dizel motori će preživeti još 20 godina, a benzinski 30 godina
2

BMW: Dizel motori će preživeti još 20 godina, a benzinski 30 godina

561
2
Podelite sa prijateljima:

Uprkos sveopštoj elektrifikaciji, BMW će nastaviti da ulaže u razvoj SUS agregata. 

Visoki rukovodilac nemačke marke, Klaus Frelih, navodi da prognoze o prodaji električnih i hibridnih automobila idu u korist modela koji koriste motore sa unutrašnjim sagorevanjem. „Najoptimističnija pretpostavka je da će do 2025. godine 30% svih prodatih automobila biti električni ili hibridni modeli. Što znači da će oko 80% vozila i dalje koristiti SUS agregat“, rekao je Frelih, naravno računajući na to da i hibridni modeli koriste benzinske ili dizel motore.

Frelih je dodao da BMW veruje da će benzinske pogonske jedinice igrati veoma važnu ulogu narednih 30 godina, a dizel sledeće dve decenije. „Kada pogledate da oblasti kao što su Rusija, zapadni deo Kine, kao i većina Srednjeg istoka gotovo da nemaju ništa što se tiče infrastrukture oko punjenja električnih automobila, sasvim je jasno da će benzin i dizel i dalje igrati glavnu ulogu u tim delovima sveta bar još 10-15 godina.“

Rukovodilac nemačkog brenda istakao je da će istočni deo Kine, pre svega metropole poput Pekinga i Hongkonga za desetak godina gotovo potpuno preći na isključivo električne automobile, dok će Evropljani ipak više biti okrenuti ka plug-in hibridima.

Frelih veruje i da je preveliki akcenat na elektrifikaciji. „Materijal za pravljenje električnih automobila je previše skup, a kako raste potražnja te supstance bi mogle još više da poskupe“, kaže Nemac.

On je dodao i da će se BMW još dugo oslanjati na svoje SUS motore, ali da će naravno biti promena. Pre svega, 1,5-litarski trocilindarski dizelaš će otići u istoriju jer neće moći da prođe nove emisione norme. „Nastavićemo da razvijamo dizel motore, ali one sa četiri i šest cilindara. Osim toga, nećemo postavljati više od tri turbine.“

Klaus Frelih ističe da je sve teže da opstanu ne samo V12 već i V8 benzinski agregati. „Svake godine moramo da radimo na V12 pogonskoj jedinici kako bi bila u skladu sa emisionim pravilima. To je veliki trošak po svakom prodatom automobilu. Osim toga, V8 motori dolaze u pitanje zbog performansi koje dobijamo od plug-in hibrida u kombinaciji sa rednim šestakom. Već sada takvi hibridi nude više od 500 kW snage“, zaključio je Frelih.

Dakle, u opštoj pomami za električnim automobilima, BMW ipak drži oprezno odstojanje.

AutoRepublika 

(561)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

Hvala redakciji za ovu vest – nakon one o seriji 5 sa tri elektormotora, ovo me vraća u život. Obardovao sam se verovatno više nego @Don onoj o rastu prodaje Alfe u Japanu,

126P

Naslov i tekst se ne gadjaju.
Reči ovog zvaničnika nisu podstrek kupcima da izaberu dizel. Naprotiv.