1. Home
  2. Vesti
  3. Američke kamiondžije kažu da će ih „cene dizela će uvesti u stečaj“
Američke kamiondžije kažu da će ih „cene dizela će uvesti u stečaj“
19

Američke kamiondžije kažu da će ih „cene dizela će uvesti u stečaj“

778
19
Podelite sa prijateljima:

Svima nam je poznato da su se cene goriva otele kontroli širom sveta, a u grupu zemalja s ovim problemom spadaju i Sjedinjene Američke Države. U američkoj saveznoj državi Kaliforniji, galon benzina (3,78 litara) ume da košta i do 7,55 dolara, što znači da je za litru potrebno izdvojiti oko 213 dinara po domaćoj računici. Naravno, mnogi građani imaju izbor, pošto se svet još uvek bori sa epidemijom virusa korone, pa kompanije dozvoljavaju rad od kuće i na taj način je moguće uštedeti na benzinskoj pumpi.

Međutim, kamiondžije nemaju takvu „mogućnost“ i galon dizela trenutno iznosi 5,19 dolara (oko 144 dinara po litri). Kada se zna da prosečan kamion „preko bare“ u proseku troši preko pedeset litara na pređenih sto kilometara, nismo iznenađeni što visoke cene dizela u velikoj meri skraćuju njihov profit.

Jedan Amerikanac je čak okačio fotografiju koja pokazuje da ga je koštalo čak 1.227 „zelembaća“ da napuni rezervoar (doduše, kamioni obično imaju dva rezervoara pa verujemo da se brojka odnosi na oba), i da je onda u stanju da pređe oko 2.400 kilometara pre nego što ponovi proces. Većini nas je potrebno oko mesec i više dana da vozimo, da bismo prevalili takvu distancu, ali ovaj Jenki tvrdi da će morati na pumpu za tri dana. To znači da na mesečnom nivou troši približno deset hiljada najmanjih zelenih novčanica samo za „crno zlato“.

I to je samo brojka za individualne vozače. Kolege iz novina „The Washington Post“ kažu da prosečnoj kamionskoj kompaniji koja se bavi prevozom hrane po najvećem američkom gradu Njujorku na mesečnom nivou treba oko 400 hiljada dolara samo za dizel.

Kamiondžije su pronašle neke načine kako da nadoknade veće troškove. Majkl Vitaker, vozač iz savezne države Južne Karoline, kaže da je ranije naplaćivao oko pet dolara po pređenoj milji da bi isporučio robu, dok danas zahteva između sedam i devet „zelembaća“. Ali i pored toga zarada je daleko manja i smatra da ako se cene dizela ne stabilizuju, da će morati u preranu penziju. Ovim poslom se bavi još od 1998. godine i do sada je imao solidnu zaradu, ali nakon sukoba u Ukrajini, sve se preko noći okrenulo.


Sreća u nesreći je ona da se cene jesu stabilizovale i čak u određenoj meri i snizile. Još uvek su daleko od idealnih, ali barem ne ustajemo svako jutro i ne vidimo cifre za 20% veće nego dan ranije. Spomenuti Vitaker se priseća naftne krize iz sedamdesetih godina prošlog veka, kada je slična situacija dovela do bankrota veliki broj kamiondžija.

Teško da će neko imati simpatije prema Jenkijima i većina će reći da im je drago što konačno na svojoj koži mogu da osete ono šta ostatak sveta plaća već decenijama. Nažalost, na listi su i mnogi doseljenici sa Balkana, ali ne sumnjamo da se na kraju tunela ipak nalazi svetlo…

AutoRepublika

(778)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

19 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Kolege kamiondžije žalite se Bajdenu i duboj državi…oni će vas oterati u bankrot.

M M

Ovo ih shebaše oni „kenguri“ iz Rusije??
I što vam neće nestati toalet papira pa da propadnete.

Jolee

Znaci on za 100 km potrosi 100$ dizela a naplati izmedju 700-900$.Neka mi neko objasni kako je u minusu onda?

BB

Kako 50 litara na 100 kilometara, kad prethodn računica (onaj što ke utočio 1227 USD) pokazuje 37/100 ? A i ovo za penziju, pa ako se ruši sistem, onda nema ni penzije… A ako se ne ruši, prevoz uvijek mora da živi, pogotovo što su im ogromne cijene prevoza, pa ja sam nekad vozio marku po kilometru (25 t tovar), a ni sad to nije mnogo skuplje. Druge će stvari njih da ubiju, tamo je sve dostupno na kredit, i to je dobro dok sistem funkcioniše, kad ostaneš bez posla sve se sruši kao kula od karata, većina je na… Pročitaj više »

Billy

Natocio je goriva za 1227$ i sa tim moze preci 2400 km(1500milja) a sam u tekstu kaze da naplacuje 7-9$ po milji,znaci zaradice jedno 12000$-1227$ za gorivo=10773$ zarade.I opet kukaju kako im je tesko.Neko debelo brate laze u ovom tekstu

Iznogud Časni

dobro zaradjuju izgleda svi osim mene i onog napacenog Sekija.

Yankee

Nije bas tako crno-belo. Prvo, nece vuci teret svih 2.400 km, racunaj da ce 1/3 ili mozda 1/4 tih kilometara biti „dead miles“, znaci period kada vozis prazan da pokupis teret, da se vratis kuci, itd. Drugo, toliko naplacuju oni koji voze za sebe, tj. imaju svoju firmu i sami snose sve troskove. Racunaj odmah kolika ti je mesecna rata za kamion. Nas jedan porodicni prijatelj je nedavno narucio novi Kenworth T680, cena mu je skoro $200.000. Na to dodaj jos $40-50.000 za prikolicu. Dalje, dodaj osiguranje za kamion i prikolicu, zdrastveno osiguranje, uplatu za penziju, odrzavanje kamiona i prikolice… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Pa dobro, otplati on to u pet godina, reklo bi se?i onda je sve čista zarada, kaj ne?

Yankee

Racunaj ovog gore koji kaze da svaka 3 dana predje 2.500 km, znaci neka predje sedmicno oko 5.000 km, puta 52 sedmice u godini, znaci otprilike posle 5 godina taj kamion ce imati 1,3 miliona km. Ako je dobro cuvan moze da traje mozda jos godinu-dve, ali to je vec period kada veci kvarovi krecu i neko nece nesto u sta se ne mozes pouzdati. Jer kada je kamion kod mehanicara ne samo sto popravka kosta vec i ne zaradjujes novac koji bi inace zaradjivao tako da je dupli minus. Takvi kamioni onda uglavnom idu za Meksiko i slicne drzave… Pročitaj više »

BB

Pa ako je svaki treća milja naplaćena po toj cijeni, onda je cijena kamiona smiješna u svemu tome…

Topline

U Americi se prosecno nedeljno prelazi 3500-4000 milja,zato sto je njima dnevno vreme voznje 11 sati a ne 9 kao u Evropi plus nemaju ogranicenje brzine za kamione vec mogu da se voze brzo kao i automobili,znaci on predje 1500milja za dva dana i zaradio je jedno 7-8000$

Izmenjeno 2 godine pre od strane Topline
Renault Terminator

Možeš ti u Evorpi da voziš i 10 sati.Dve desetke možeš imati u toku sedmice.Maksimalno 56 sati smiješ voziti u toku sedmice a za bilo koje dve uzastopne sedmice makimum je 90 sati voznje.

Yankee

U idealnim uslovima da. Ali cesto ces izgubiti ceo dan samo da pronadjes turu, pojavis se na utovaru i docekas da utovar bude kompletiran. I taj dan nisi zaradio ni dolara. Naravno, onda mozes da vozis celu noc, ali mnogi vozaci nece to da rade vec cim krene da pada noc oni parkiraju i traze hotel.

Iznogud Časni

Uh …šta reć, evo ne znam. Đe ti nama na papir onda sve te brojeve, ja sam se nekako izgubio.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
moron

Na žalost, mnogi i kod nas tako privatno žive, jer prosto ne mogu drugačije (a da sebi priušte barem deo onoga što im je realna potreba ili onoga što prosto žele iznad nivoa egzistencijalnih potreba ). A poslovno ti često i ne možeš drugačije. Posebno u transportu. Lizing i rate su praktično često jedino rešenje ( kredite je teže dobiti ). I dok posao ide, rate se plaćaju. A kada posao ti stane … Sve zavisi od krutosti lizing firme. I toga koju lizing firmu izabereš. Da li juriš onu sa najnižom kamatom (koja je možda i najkruća i koja… Pročitaj više »

Iznogud Časni

a nece ga satrtat sa kamatom koju nikad otplatiti nece? to je djavoljev posao ta kamata.

moron

Pričam o tome da ti, recimo, kod nekog „krutog“ kamata može biti 4%, a kod onog „fleksibilnog“ da bude 5 ili 6%. I kod onog najjeftnijige ćeš da budeš „zaklan“ sa 100% izvesnosti već kod prvog faula, a kod onog fleksibilnog ćeš možda tokom perioda lizinga i da ekonomski poklekneš i padneš nekoliko puta, ali, biće ti svaki put „pružena ruka“ da ustaneš i tolerisaće ti se da predahneš. I možda i preživiš.
U tome je razlika.

Yankee

Kamioni u Americi prelaze tu izmedju 5 mpg (kada su puni) i 8 mpg (kada su prazni). To izadje od 29 do 47 litara na 100 km „normalnom“ voznjom.

Iznogud Časni

Ne gine članak o ovoj problematici