1. Home
  2. Vesti
  3. Ovo su novi automobili koje su Amerikanci kupovali iako se godinama ne proizvode
Ovo su novi automobili koje su Amerikanci kupovali iako se godinama ne proizvode
0

Ovo su novi automobili koje su Amerikanci kupovali iako se godinama ne proizvode

3.38K
0
Podelite sa prijateljima:

Iza nas je još jedna automobilska godina u kojoj je većina proizvođača videla pad prodaje zahvaljujući epidemiji virusa korone. Ne samo što su fabrike mirovale već je i kupovna moć značajno oslabila pošto su mnogi građani izgubili poslove.

Ali gledajući zvanične brojeve prodaje svake kompanije nemoguće je neprimetiti da su na listi mnogobrojni modeli koji zapravo niše nisu u proizvodnji. Voleli bismo da možemo da kažemo kako postoji neki veliki poslovni plan, ali zapravo priča je mnogo jednostavnija. Naime, izložbeno-prodajni saloni su imali preostale zalihe kada je proizvodnja modela završena i tu su ostali dok nisu pronašli novog vlasnika.

Pa hajde da krenemo sa najskupljim vozilom na listi i to je Lexus LFA. Čuveni japanski superautomobil se proizvodio samo 2011. i 2012. godine, a čak i u današnje vreme važi za veliku ikonu u industriji zahvaljujući naprednoj tehnologiji i fantastičnom motoru sa deset cilindara. Tokom 2020. godine saloni su prodali tri primerka, a po nekim pričama u Americi se još uvek nalazi još jedan novi LFA koji čeka vlasnika.

Zatim stižemo do još jednog zanimljivog modela, a to je Dodge Dart. Ova kompaktna limuzina je bila jedan od prvih novih proizvoda nakon što je Fiat preuzeo kontrolu nad Chryslerom, ali nikada nije opravdala velika očekivanja. Dart je takođe bio začetnik onoga šta će kasnije zahvatiti celokupnu industriju, a to je gašenje limuzina da bi se otvorio prostor za krosovere, terence i pikap kamionete. Tokom 2016. godine Chrysler je najavio gašenje modela Chrysler 200 i spomenuti Dart, ali tokom prethodne godine je i dalje prodato sedam novih primeraka dok je limuzina 200 dodala još devet.

Još jedan automobil koji je sišao sa proizvodne trake pre pet godina je Honda CR-Z. Japanci su ga najavili kao modernu kreaciju legendarnog modela CRX iz osamdesetih i ranih devedesetih godina prošlog veka, ali nikada nije stekao kultni status kao prethodnik. Mnogi su se žalili da je CR-Z „ni na nebu ni na zemlji“, pa tako 1,5-litarski hibridni motor nije pružao veliku snagu, a pored toga je bio i veliki potrošač za jedan hibrid. Ipak, protekle godine jedan s(p)retni čovek postao vlasnik Hondinog poslednjeg dvoseda.

Mnogi će se složiti da je Chevrolet Corvette savršeni američki sportski model današnjice, ali iz nekog razloga četiri osobe su prošle godine izabrale Dodge Viper. Ovaj sportista sa V10 motorom je poslednji put sišao sa proizvodne trake još pre četiri godine, ali kombinacija moćnog motora sa preko 640 konjskih snaga i klasičnog stila ga svakako i dalje čini izuzetno poželjnim. Mediji prenose da širom Amerike još postoji veliki broj neprodatih primeraka pošto je Fiat-Chrysler tokom 2017. godine želeo da svaki salon ima nekoliko jedinica radi marketinga.


I za kraj dolazimo do jednog kabrioleta koji bi svakom Evropljaninu trebao da bude poznat. Reč o Opelu Cascada koji se „preko bare“ prodavao pod značkom bratske divizije Buicka. Bio je to prvi kabriolet američkog brenda još od 1991. godine, ali nikada nije opravdao očekivanja i tiho je ugašen posle 2018. godine nakon trogodišnje proizvodnje. Ipak, prošle godine 12 Amerikanaca je odlučilo da potroši novac na Cascadu.

AutoRepublika 

(3376)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments