1. Home
  2. Vesti
  3. Reklama za e-Golf zabranjena zbog „rodnih stereotipa“ (VIDEO)
Reklama za e-Golf zabranjena zbog „rodnih stereotipa“ (VIDEO)
7

Reklama za e-Golf zabranjena zbog „rodnih stereotipa“ (VIDEO)

729
7
Podelite sa prijateljima:

Odlukom koja je nazvana „za primer“, ASA (Uprava za reklamne standarde) je podržala tri žalbe priložene protiv reklamnih klipova za Volkswagen e-Golf, zabranivši ih u Velikoj Britaniji.

U junu ove godine, ASA je uvela novi komplet pravila koji za cilj ima da eliminiše sve rodne stereotipe iz marketinške komunikacije, te da na taj način prevenira štetu ili širenje uvreda prema kupcima. Sporna reklama vezana za e-Golf (možete je videti u video klipu dole), objavljena je otprilike u isto vreme kada je nova regulativa stupila na snagu, tako da je ujedno postala prva žrtva.

U reklami se nameće argument da „kada naučimo da se prilagođavamo, možemo sve da promenimo“, a ono što možemo da vidimo su muškarci koji se penju, para-sportisti i astronauti, uz usamljenu majku koja sedi na klupi čitajući knjigu, dok njena beba spava u kolicima. Po ASA-i, ovo je „štetna rodna stereotipizacija“ (nekako, dok ovo pišemo već čujemo vaš smeh).

Po publikaciji, samo tri osobe su podnele formalne žalbe ASA-i za ovaj klip, ali očigledno da u ovom slučaju „demokratija“ ne igra nikakvu ulogu. ASA smatra da su žalbe osnovane, tako da dotična reklama neće više biti emitovana.

„Volkswagen je rekao da klip nije seksistički i da je briga za novorođenče iskustvo koje menja život u smislu prilagođavanja, nevezano za pol roditelja“, saopštio je britanski Express. „Nemački proizvođač je takođe izjavio da njegova reklama ne sugeriše da je briga za decu isključivo vezana za žene, a činjenica da je žena u klipu opuštena i čita knjigu, može da se posmatra kao nešto protiv stereotipnih prikazivanja uznemirenih ili zabrinutih roditelja u raznim reklamama.“

ASA se s ovim objašnjenjem nije složila (možemo da zamislimo „likove“ koji sede u ovom telu), smatrajući da su muškarci predstavljeni u avanturističkom duhu, dok su žene predstavljene kao pasivne, angažovane u domaćinstvu s brižnom ulogom, bez mogućnosti za promenu.

Jessica Tye iz ASA-e

Džesika Taj, istražni menadžer u ASA-i, primetila je da rodni stereotipi koji se koriste u reklamiranju mogu da dovedu do „povređivanja u stvarnom svetu“. „S reklamama u kojima se na kontrastan način prikazuju muški i ženski stereotipi treba se pristupiti s pažnjom“, kaže ona. „Reč je o razmišljanju u vezi s tim kakav bi kumulativni efektni tih rodnih stereotipa mogli biti.“

Na kraju, nije nam baš najjasnije da li je ovo tužno ili smešno. Volkswagenu verovatno nije smešno.

AutoRepublika

 

(729)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Žene dominiraju u kuhinji. Njihovi izleti van kuhinje se obično završavaju situacijama koje nužno mora da razreši pametniji pol. Ej, uredniče, kako bi nas ASA zatvorila da može da nas dohvati, aaaa? :)))))

Zvezdan Božinović

Ajde bre. osilile se žene, još će da traže pravo glasa. Puštam ovu moju, ali ja zaokružim šta će da glasa 🙂 Sve je to lepo opisao Borat

Balkanboj

Izgleda da je ova Džesika Taj već povređena. Mentalno. Od reklame.

Goran Jurković

I ima kobasicu među nogama. Osim ako ju je doktor capnuo

Goran Jurković

Užas. Svijet ide kvragu

Renault Terminator

Zadnja vremena…