1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Koliko košta nov motor različitih proizvođača
Koliko košta nov motor različitih proizvođača

Koliko košta nov motor različitih proizvođača

16.87K
28
Podelite sa prijateljima:

Kako svaki kapital traži sužnja, tako i svaki automobil zahteva nužnu pažnju svog vlasnika. Tekuće i strateško održavanje su od ključnog značaja kada je dugovečnost vozila u pitanju. Iskusni vozači možda ponekad i uštede na troškovima redovnog pranja automobila, ali su svesni da se na održavanju pogonskog sklopa ne sme „kaišariti“, to jest da se moraju poštovati preporuke proizvođača. To nikako nije bez osnova, a jedan od čvrstih temelja ovakvoj logici, svakako je i sam motor s unutrašnjim sagorevanjem, odnosno njegova nabavna cena.

Dakle, primenom redovne i blagovremene dinamike poseta servisnim centrima, moguće je ostvariti značajne uštede tokom eksploatacije. Jeftinije je i lagodnije održavati automobil na potreban način, nego kasnije sanirati posledice propusta koji su ranije učinjeni, a zahvaljujući nestručnom radu ili radu s neodgovarajućim materijalima i delovima. Još je gore ako se servisni interval propusti.

Gornji pasus nikako ne treba shvatiti kao našu preporuku za odlazak u takozvane ovlašćene servise, koji neretko za jednako kvalitetnu uslugu i delove (kao bilo ko drugi s odgovarajućim znanjima i pristupu maloprodaji komponenti renomiranih proizvođača), pod plaštom „originalnosti“ delova i potrošnih materijala, naplaćuju po dva do četiri puta više od „neovlašćenih“ servisa, što je genijalna ideja i poslovni model koji (nekažnjeno) forsiraju proizvođači automobila i čuvene marke.

Jedan od podmuklih alata kojim se proizvođači „štite od konkcurencije“ a zapravo obezbeđuju monopol, jeste i nedavanje uputstava za resetovanje kompjuterske jedinice u vozilu, na koji način, i nakon kvalitetne servisne intervencije, ostaju aktivna lažna upozorenja na instrument tabli, o alarmantnom stanju motornog ili kočnog ulja, ili pak kočnih pločica, što nikako ne možete objasniti radnicima na tehničkim pregledima…

Dok se to u Americi smatra krivičnim delom, u Evropi prolazi još uvek. Bilo kako bilo, motor se mora negovati, a što je model automobila veći, savremeniji i moderniji, to su i pogonske jedinice skuplje u nabavci. Koliko one zaista koštaju, približili su nam ruski novinari na osnovu informacija koje su pribavili  na matičnom tržištu. Podatke smatramo korisnim i primenjivim u velikoj meri i kod nas, jer je svet postao jedno veliko, globalno selo.

U današnje doba je u modi restauracija starinskih automobila, a koliko su oni popularni, govori i broj označenih sviđanja odnosnih objava na Fejsbuk stranici AutoRepublike. Eto, baš juče smo objavili fotografiju Lade s ruskim tablicama iz „sedamdeset i neke“ koja se našla u crnogorskom primorskom gradu Baru. Za veoma kratko vreme nakupilo se tu više od petsto lajkova.

 

Eto, motor za takvu Ladu bi danas u AvtoVazu mogao biti kupljen, verovatno za cenu od oko četrdeset hiljada rubalja, pošto je zapremine 1,2 litra, dok se veće jedinice za klasike njihove proizvodnje nude za pedeset hiljada rubalja, što je protivvrednost iznosa od 435 do 545 evra, u našem novcu 🙂 U pitanju su starovremenski motori s karburatorom, a kojih još uvek ima u upotrebi, ne samo u Crnoj Gori, već i u Ruskoj Federaciji.

Međutim, dvostruko je skuplji moderniji motor VAZ-21129, koji razvija 106 konjskih snaga i koji pogoni Ladu Vestu. Dakle, taj blok staje 0ko 990 evra, iliti desetak procenata od vrednosti samog automobila u kompletu.

Ruskim drumovima vladaju pristupačni automobili, a u njih se svakako ubraja i korejski dvojac Hyundai Solaris (kod nas bio poznat kao Accent) i Kia Rio (na fotografiji dole). Pod haubama ovog dueta je čest slučaj zateći 1,4-litarski benzinac koji razvija 109 konjskih snaga i nosi kodnu oznaku 72AT203F00. Taj pognski blok je nekih 15% skuplji od Vestinog, pa se prodaje za nepunih 1.150 evra.

U Rusiji je veoma popularan i Volkswagenov mališan Polo u limuzinskom izdanju, a njega pogoni, kod nas već zaboravljeni 1,6-litarski motor sa 105 konjskih snaga. Pristupačan je i jednostavne konstrukcije. Povrh toga se izrađuje u fabrici smeštenoj u Kalugi. Njegova cena je 1.255 evra, što će reći da je cena veoma razumna, da ne kažemo skroz povoljna. Očigledno, razlog tome je visok stepen lokalizacije proizvodnje i pun zamah ekonomije obima.

Ako smatrate da smo završili s klasicima i B segmentom, predlažem da malo osmotrimo vozila iz C segmenta. Proizvođač kog nismo pomenuli u ovoj priči jeste američki Ford, a on svoj kompakt Focus sklapa u Lenjingradskoj regijii. Među Rusima je najpopularniji Duratec motor zapremine 1,8 litara. „Bije“ ga glas da uz redovno održavanje, verno služi vlasniku i više od 350 hiljada kilometara. Mi nemamo podatak o ceni tog motora, ali zato znamo da jedinica zapremine 1,4 litra košta više od 4.900 evra. Ne baš povoljno, složićete se!

Dalje, Toyota Camry u Rusiji uživa status bezmalo božanstva. Kao simbol statusa, imidža i bogatstva, skoro da se može meriti i sa Mercedesom. Automobil iz Japana se pokazao pouzdanim, a autor ovih redova je iz razgovora s taksistima „bratskog“ grada Dubaija saznao da s benzincima prevaljuju i preko tri miliona kilometara pre bilo kakve ozbiljnije intervencije na motoru. Možda je to baš i razlog zašto njihova jedinica koju krasi radna zapremina od 2,5 litara košta celih 5.650 evra.

Negde sredinom 2018. godine smo se raspitivali kod domaćeg distributera za dvolitarski turbobenzinski motor sa 245 konjskih snaga, koji BMW ugrađuje u Seriju 5 prethodne generacije (F10), Ne držite nas za „drugu decimalu“, ali ako nas sećanje dobro služi, cena za motor 28i je bila nešto jača od milion dinara, odnosno kretala se oko devet hiljada evra. Konkretan automobil možete videti na donjoj fotografiji.

Izneti podaci nam ukazuju, ne samo na važnost redovne nege pogonskih sklopova, već pre svega i na to koliko uglavnom nesrazmerno puno novca proizvođači traže na ime doplate za nešto moćniji pogonski sklop. Da biste kod  premijum marki dobili, neretko čak potpuno isti motor, doduše s malo više konja, zahvaljujući prvenstveno drugačijem softveru, morate doplatiti istu onu sumu koliko u osnovi košta sam motor, što u prevodu znači da izborom snažnijeg agregata, vi praktično poklanjate proizvođaču onaj „slabiji“.

Identična situacija je i sa izborom opcionih, po pravilu većih točkova. Ako se opredelite za nabavku na slobodnom tržištu, umesto prilikom kupovine vozila, dobićete za isti novac koji prodavac vozila traži za doplatu, osnovni set i pride još jedan set, pa ćete imati dva kompleta, umesto jednog većeg, kako vam to genijalno, a u stvari besramno nudi proizvođač automobila.

AutoRepublika

(16868)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

28 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Za Ladu jeftinije je zameniti motor nego na Mercedesu ulje i filtere. 😄
Nije ni čudo što ih ima na milione širom Rusije. Sviđa mi se ova Lada u CG 👍.

Branko

Mislim da se na cijenu motora od 1.150 EUR u Hyundai-ju ne bi niti nasmijali; pa to je malo više od velikog servisa u Hr. A nije puno bolje ni kod drugih. Ako za te pare kod nas dobiješ polovni motor, možeš biti sretan.

BB

Tačno. A što a mislite koliko tek zarađuju na promjenu ulja u, recimo, Njemačkoj? Ne servis, već ukupna zarada na ulju koje bi proizvodna cijena trebala biti cca 1 EUR po litru a onda se raznim marketing veštinama podigne do 20 evritja…

Branko

Pitat ću sutra za motor od i30, pa javim.

Branko

Evo Zvezdane, raspitao sam se: za Hyundai i30, 1.4 (100 KS) motor EURO6d temp, samo termička grupa, bez agregata, ispušne grane, ubrizgavanja, računala itd: 7.238 EUR sa PDV-om

BB

A jeli mekan na dodir 🤣😂? Skupo će nas koštati dizajn i „kvalitet“ materijala gdje se i obične stvari (recimo motorčić od 1.4 litre) dižu u nebesa kao nekakav luksuz i/ili briga za okolinu…

Stari Dejan

Ne znam za ostatak društva, ali meni se ova nova Camry mnooogo sviđa.
Cene jesu šarene, ali bi bilo zanimljivo saznati koliko recimo taj isti motor iz Fokusa košta kod nas, ili BMW-ov u Rusiji. Cenim da je kod nas skuplje pa kako god okreneš

Херцеговац

Slažem se za Camry, napokon je Toyota koliko-toliko napravila vizuelno dopadljiv automobil sa dobro osmisljenim interijerom. Camry je zamjenio Avensis u Evropi i prava je steta sto ga nema u dizel varijanti. Trenutno vozim Avensis i ne bih imao nista protiv da ga naljedi Camry obzirom na njegovu pouzdanost, ali kosta mnogo (mislim da je sa cijenom kao RAV4) i moze se uzeti samo sa 2,5 hibrid pogonom.

Balkanboj

Jedna napomena u vezi zamene motora u oldtajmeru sa onim nocije generacije. Većina oldtajmera ima motor sa karburatorom i takav motor seoski „majstori“ znaju da „popravljaju“. Zamena sa motorom novije generacije zahteva malo više od veštine šrafljenja delova jer sa istim dolazi i motorni kompjuter, određeni broj senzora (položaj radilice, klapne gasa), lambda sonda i protokomer. Vezano za reset nakon servisa, ako Vaš majstor to ne zna da uradi, promenite majstora pod hitno. O’ma. Svaki hobi major sa znanjem engleskog jezika može za nekih 30-40 eura kupiti adapter i softver za dijagnostiku i reset servisnih intervala. Oni hrabriji mogu sa… Pročitaj više »

D_C

Podsetio si me na situaciju kada sam pre 5-6 godina otišao kod jednog vulkanizera, a tamo ne da nemaju momentni ključ, nego ne znaju šta je to ili se prave blesavi. Rekoh sad sam ovde svratio pa sledeći put – nikad. Tako i automehaničar koji želi da radi na iole modernijem autu a bez osnovne diagnostike – isto kao šnajder bez makaza, mesar bez satarice, lovac bez puške…

moron

Jeste da „bez alata, nema ni zanata“ i da ima i ona izreka „ko radi, taj i greši“, ali, kada su vulkanizeri u pitanju, čini mi se da sam, čak i onda kada su imali sav potreban alat, suviše često bi žrtva njihovih raznih grešaka, a za koje bih najčešće saznao suviše kasno da bih mogao da im ih i ekonomski sa uspehom stavim na dušu. I kada treba da idem kod vulkanizera, a mene baš strah.

D_C

Iz prostog razloga što je vulkanizer kod nas bilo ko ko je skupio par hiljada evra za polovne mašine i otvorio radnju a da je prethodno proveo onoliko vremena baveći se time kao od prilike ti i ja. Sorry, ali moj zaključak na osnovu iskustva iz zadnjih 7-8 godina je da je fušerisanje u Srbiji postalo standard apsolutno u svemu.

Balkanboj

U lave, a zamisli odeš kod vulkanizera da ti montira zimske gume koje si kod njega kupio i meštar od balansirke ti skine točkove i baci šrafove na mokar pod jer je gužva pa ti je digao auto na 4 krokodilke ispred garaže. Zima, neka kišica, susnežica.

D_C

Zamisli pođeš u lov na međeda i iz ormara izvadiš dedinu staru tandžaru od pre Hrista koja je njemu služila za zeca i fazana. Ne može. Treba ti adekvatan karabin. Isto tako ako hoćeš da se ozbiljno baviš sa BMW F10 i sl, treba ti adekvatan alat u vidu diagnostike. Jel to ima da se kupi u Rodi ili Uradi Sam? Pa nema, ali ne znači da ne postoji u slobodnoj prodaji, i da relativno gledano čak nije ni skupo, zavisno od toga šta kupuješ. Ali to je sve nešto što jedan iole ozbiljan majstor koji želi da se bavi… Pročitaj više »

Balkanboj

Ima veze i to baš velike. Zamisli odeš kod majstor Žike da ti odradi mali servis. Jbg, to je baš sitnica, zameni ulje, filtere, pregleda automobil. I onda ga prikači na dijagnostiku i obriše ti program koji upravlja radom motora. Usluga prvoklasna. Za cirka 35 eura se kupi adapter sa ethernet protokolom za BMW posle 2010. godine i udri Miško, sve je dostupno, gaće su skinute. Ja imam sve te programe na laptop-u i mobilnom telefonu, iščita sve parametre i prikaže ako ga negde boli pa makar bila i sijalica za čitanje u kabini. Kada ti vozilo izađe iz garancije… Pročitaj više »

Don

Pitanje za naslov, a koji će ti k…c?

Srdjan

Za Toyotu, tačnije Camry bih rekao da je sposobna za milion km a 3 miliona mi već deluju bas preterano.

Joseph

Taksisti nemaju toliko hladnih starotova motora kao mi smrtnici i zato mislim da je moguće.

Miki

Koliko je komplikovano u srbiji promeniti motor, ono, pravna strana? To jenkod nas bas zeznuto ako se dobro seca. Vise se isplati novi auto… Tj polovni.

Nbjs

Nije tako strasno. Ja menjao na jednoj Xsari, otisao na domaci sajt Citroena, skinuo formular, popunio i poslao mejlom. Ta potvrda me kostala cca 2000 dinara, sa njom otisao na tehnicki i to je to. Sve u svemu, mnogo jednostavnije nego sto sam se nadao. Nemam nikog na tehnickom ni u SUP-u, tako da je sve legalno uradjeno.
Motor sam menjao sam, tako da ne znam koliko bi majstor uzeo. Jedino sam morao kod elektricara da resetuje sve da bi mogao da radi auto sa novim motorom…

Balkanboj

Koliki deo cenovnog kolača, procentualno, otpada na motor u novom automobilu? Ako je cena zamenskog u rangu do 10k?

Iz kurioznosti da pitam, koja je cena menjača kod proizvođača?
Znam da je polovni automatik za moj karavan oko soma ojra polovni.

moron

Sećam se ovog teksta. Odlična analiza. I jasan dokaz šta najviše vredi na kolima.

Laki

Daleke 86 godine samo motor za 732 je kostao 12 hiljada maraka bez agregata sto su bile velike pare tada!