1. Home
  2. Vesti
  3. Novi turbo motor se krčka u kuhinji marke Hyundai
Novi turbo motor se krčka u kuhinji marke Hyundai
0

Novi turbo motor se krčka u kuhinji marke Hyundai

163
0
Podelite sa prijateljima:

Korejci izveštavaju o tome da se priprema novi turbobenzinski motor za sledeću generaciju modela Hyundai i30 N. Prema navodima lokalnog lista Kyunghyang Shinmun, Hyundai razvija novi turbo agregat zapremine 2,3 litra, a koji će moći da se zavrti i do 7.000 obrtaja radilice pre nego zađe u crvenu zonu, a koji će biti instaliran u modelima koje kroz svoje ruke propusti N odeljenje.

Ovo svakako nije prvi put da se pojavljuju nagađanja o razvoju nove generacije motora sa sličnim specifikacijama, pa se prisetismo događaja iz aprila ove godine, kada je na kamionu uslikan model Veloster, inače sa motorom smeštenim u sredini vozila. Spekulacije je probudila nalepnica na prototipu fotografisanom u Koreji, a na kojoj je pisalo „MR23T“.

Tada je sada već poznati azijski portal The Korean Car Blog sugerisao da kada se MR23T prevede na ovozemaljski jezik, u stvari znači centralno postavljen motor (‘mid-engine), pogon nazad (rear-wheel drive), 2.3-litarski turbo motor (23T).

U javnost su dospeli i neki izveštaji čija istinitost nije mogla biti zvanično potvrđena a tiču se navoda da pogonski sklop koristi hibrdinu tehnologiju, pa tako snaga doseže i svih 300 kilovata, umnogome i zahvaljujući 60 kW moćnom elektromotoru.

Dok je Hyundai u javnost i izašao u javnost sa sličnim konceptom u septembru 2020. godine, s čisto električnim vozilom s oznakom „RM20e“, koje je slalo 596 kW sirove snage na zadnje točkove, dotle „MR23T“ nije imao svoj javni nastup nikada do sada.

Da podsetimo da je Hyundai nedavno, tačnije pre manje od tri meseca, premijerno prezentovao osveženi i30 N koji je pogonjen revidirani dvolitarskim turbobenzincem s isporukom 206 kW i maksimalnih 392 Nm obrtnog momenta.

Ono što svakako možemo da iznesemo, u odsustvu zvanične reakcije korejskog giganta, to je da bi implementacija hibridnog pogonskog sklopa u hot heč modelu bila posve očekivana i u liniji s onim što najavljuju i drugi, cenjeniji proizvođači sportskih automobila. Tome u prilog idu i sve strožiji emisioni propisi. U najavama novog pogonskog sklopa se, kao premijerna, najčešće pominje 2025. godina.

AutoRepublika

(163)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments