1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen kupuje profitni centar Volvoa – WirelessCar
Volkswagen kupuje profitni centar Volvoa – WirelessCar
1

Volkswagen kupuje profitni centar Volvoa – WirelessCar

327
1
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen kupuje kontrolni paket kapitala entiteta u sastavu Volvoa – WirelessCar, koji je angažovan na razvoju digitalnih servisa namenjenih vožnji u uslovima konektivnosti. Kupoprodajna cena je ugovorena na nivou od 122 miliona američkih dolara, obavešteni su mediji tokom jučerašnjeg dana, putem saopštenja za javnost koje su potpisale obe kompanije.

VW je naveo da će tehnologija kojom raspolaža WirelessCar doprineti dugoročnim razvojnim ciljevima kompanije i omogućiti stabilnu razmenu podataka između operativnih sistema automobila koje proizvodi i cloud platforme koja je u procesu zajedničkog razvoja sa društvom Microsoft.

Nemački proizvođač automobila na ovaj način stiče 75,1% kapitala WirelessCara, a švedski proizvođač potpisom ugovora dobija šansu da se fokusirana na komercijalna vozila koja predstavljaju srž osnovne delatnosti, od momenta kada je Volvo Cars prodat, tokom 1999. godine.

Volkswagen je već najavio da će investirati iznos koji prevazilazi 11 milijardi evra u oblasti električnih vozila, digitalizacije, autonomne vožnje i usluga mobilnosti, do 2023. godine, uz glavninu sredstava namenjenih upravo razvoju čisto električnim vozila.

WirelessCar poseduje sopstvenu tehnološku platformu i razvija razne digitalne usluge, poput usluga fakturisanja, onih koje se tiču pitanja bezbednosti i hitnih redakcija, za kupce među kojima se nalaze i Jaguar Land Rover, Daimler, Nissan i Volvo Cars.

WirelessCar poseduje 3 miliona aktivnih umreženih vozila širom sveta, a očekuje se da obelodani da je ostvario prihode u visini od oko 500 miliona švedskih kruna, tokom 2018. godine, stoji u izjavi kompanije Volvo.

Volkswagen je naveo da cilja na prodaju u vrednosti koja prevazilazi milijardu evra, do 2025. godine, posredstvom WirelessCar platforme, isključujući moguću prodaju vozila preko digitalne platforme, koja će biti dostupna preko uređaja povezivih na internet, a čija prodaja počinje sledećeg aprila.

Volkswagen već nudi digitalne usluge poput aplikacije za olakšavanje parkinga We park, zatim aplikacije za dostavu We deliver, kao i aplikacije We Share ili Moia.

Kupci će takođe biti u prilici da naruče neke funkcije, kao na primer podatke sa mapa u vezi pojedinih zemalja ili pomoćnog grejanja tokom zimskih meseci, naveo je VW.

Platforma koja će biti dostpuna kupcima Volkswagena, biće otvorena i za ostale dobavljače, na primer one koji nude usluge izbora muzičkih ili filmskih sadržaja.

Najavljeni ugovor čeka na odobrenje regulatornih tela iz oblasti antimonopolskog zakonodavstva, a krajnja autorizacija poslovnog dogovora se očekuje u narednih šest meseci.

Kada ugovor postane pravosnažan, doprineće tome da poslovni prihodi Volvoa porastu na 1,5 milijardi švedskih kruna, naveo je Volvo.

Još da dodamo da Volkswagen na raspolaganju, shodno ugovornim odredbama, ima mogućnost otkupa preostalog dela kapitala WirelessCara.

AutoRepublika

(327)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
3chees

Šta taj fuck**g Volkswagen se u svaku oblast ovog svijeta treba da umiješa ? Svugdje ta gamad gura nos,nedaj bože da kojim slučajem netko izbaci nešto novo prije njih. Ogorman broj tehnoloških rešenja koji posjeduju,gotovo svaku vrstu agregata posjeduju.Pa nova Mazdina revolucija od motora Skyactivex koji je vjerojatno najbolji motor na svijetu, Volkswagen je taj motor (tehnologiju rada) napravio ako sam dobro pročitao još pred deset i više godina no nije bio pušten u prodaju,svugdje njihovi prsti.Mazda je barem poštena,a ovi su prevaranti! Sva sreća da se dogodio dieselgate,pa da su ih veliki torškovi i kazne stisnuli,pa sad u svoje… Pročitaj više »