1. Home
  2. Vesti
  3. Istraživanje: Amerikanci su najzadovoljniji salonima Lincolna i Minija
Istraživanje: Amerikanci su najzadovoljniji salonima Lincolna i Minija
2

Istraživanje: Amerikanci su najzadovoljniji salonima Lincolna i Minija

195
2
Podelite sa prijateljima:

Kupovina novog automobila bi barem u teoriji trebalo da bude izuzetno srećan i radostan doživljaj, ali jedno američko istraživanje otkriva da ga „Jenkiji“ smatraju za relativno stresan dan u svom životu. Razloga za tako nešto ima mnogo, pa se mogu spomenuti dugi pregovori s prodavcem kako bi se dobila najniža moguća cena, ali i raznorazne opcije koje nam verovatno ni ne trebaju, ali prodavac pokušava da nam ih „uvali“.

Ali, poseta izložbeno-prodajnom salonu i ne mora da bude negativno iskustvo. Institut J.D. Power je nedavno kontaktirao 35.816 kupaca koji su u prvih šest meseci ove godine „preko bare“ nabavili novo vozilo, a da bi analizirao s kojim automobilskim proizvođačima su najzadovoljniji. Lista se sastojala od zahteva za navođenjem podataka kao što je na primer informacija o tome da li je isporuka vozila izvršena na vreme, zatim kakva je bila ljubaznost zaposlenih, pa lakoća sa kojom je postignut sporazum, a onda i u pogledu brzine popunjavanja dokumentacije. Naposletku, kupci su informisali istaživače i o pitanjima čistoće i organizovanosti samog salona.

Subjekti ocenjivanja su inače podeljeni u dve kategorije, i to na one s ponudom premijum proizvoda kao i na one koji prodaju automobile za „obične smrtnike“. Najveću ocenu je dobila Fordova luksuzna divizija Lincoln, koja je skupila 827 od mogućih 1.000 poena. Prate ga Lexus i Mercedes sa po 826 dok je u kategoriji jeftinijih vozila na prvom mestu završio Mini (824).

Prošlogodišnji šampion je bio Porsche sa istim brojem poena kao i Lincoln, ali je nemačka firma izgubila nekoliko bodova ove godine i pala na peto mesto. Po prvi put u konkursu se našla i Tesla, ali na kraju dana nije rangirana, pošto proizvođač zapravo i nema stvarne salone već se kupovina uglavnom vrši preko interneta.

Kada spominjemo takav način kupovine, da kažemo da se čak 44% kupca odlučilo da obavi sve korake pre sticanja vlasništva nad vozilom na svom kompjuteru, a zatim da samo preuzme automobil na dogovorenoj lokaciji. Očekuje se da će trend biti nastavljen i narednih godina.

Moramo da spomenemo i da je poslednje mesto Genesisa veoma iznenađujuće. Hyundaijev brend s premijum pretenzijama je debitovao tek pre nekoliko godina i pokazao da su kupci veoma zadovoljni njegovim vozilima, ali je priča sa salonima očigledno drugačija.Pretpostavićemo da im smeta podatak da sa iste lokacije stiže Genesis kao i jeftini Hyundai Accent, pa nema sumnje da Korejce čeka težak posao. Mora se priznati i da je iznenađujuća niska pozicija Toyote, mada brojka nije daleko od proseka u industriji.

Na poslednjem mestu se (ponovo) našao Fiat, što je i očekivano pošto je italijanska firma jedina „preko bare“ koja nije voljna pregovarati oko prodajne cene, što je zapravo ubedljivo najpošteniji pristup jer kroz pregovore oko kupoprodajne cene vozila, vi u stvari pregovarate o tome koliko ste spremni da platite više od najniže prihvatljive cene za prodavca. Uostalom, o tome možete čitati u ovom preporučenom članku.

Na kraju, da se „silno iznenadimo“ i što konkurenti iz Hyundaijevog sazvežđa nisu pobedili na nekom istraživanju koje sprovodi J.D. Powers, a zašto je to tako, prepustićemo vama da zaključite. Nije teško, verujte!

AutoRepublika

(195)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

797? Nismo losi

moron

Fiat 756 … Solidan … Poslednji 😊😊😊