1. Home
  2. Vesti
  3. Audi podigao ponudu za kapital McLarena za 200 miliona evra
Audi podigao ponudu za kapital McLarena za 200 miliona evra
2

Audi podigao ponudu za kapital McLarena za 200 miliona evra

299
2
Podelite sa prijateljima:

Još prošle godine je bilo priče i nagađanja na temu kupoprodaje kapitala britanske kompanije McLaren. Sada je Bloomberg preneo informaciju koju je inicijalno objavio nemački poslovni mediji specijalizovan za pitanja iz automobilske industrije, Automobilwoche, koja otkriva da Audi nudi Ostrvljanima sumu od 650 miliona evra, što je za 200 miliona više nego prošli put.

Ispostavilo se da Audi, kao deo grupacije Volkswagen, i dalje iskazuje interesovanje da kupi udeo u kapitalu proizvođača sportskih automobila nazvanog McLaren. Nemci su dakle odlučili da revidiraju ponudu i učine je izdašnijom, pa su umesto prošlogodišnjih 450 miliona evra, sada ponudili i svih 650 miliona. Razlog zbog kog uprava McLarena nije prihvatila prošlogodišnju ponudu Nemaca se upravo krije u tome da su procenili uvodni predlog Germana isuviše mršavim.

Ako do transakcije dođe, Audi prvo namerava da uloži u takmičarski tim koji se bori u šampionatu Formule 1 i koji se zove McLaren Racing, a koji je od ovog marta već dobio podršku američke kompanije Google. Ulaganje u samu kompaniju za proizvodnju automobila bi došlo na red u drugoj fazi dogovora. Obe strane su navodno spremne da potpišu pismo o iskazanim namerama, što bi trebalo da se dogodi koliko već danas.

Pored Audija, u pričama o akviziciji McLarena se prošlog novembra pominjao i drugi bavarski takmac – BMW, što i ne čudi znajući da stručnjaci ove firme sarađuju s kolegama iz McLarena u smislu realizacije ugovora o zajedničkom razvoju arhitekture za električna vozila. Međutim, kako navode izvori novinskih redakcija, to je neobavezujući dogovor i lako bi mogao biti skrajnut ukoliko se realizuje sporazum s Audijem.

O ozbiljnim finansijskim poteškoćama s kojima se suočava rukovodstvo britanske firme se saznalo tokom 2020. godine, nakon što su prihodi oštro pali, a došlo je do otkazivanja nadmetanja na stazama usled izbijanja pandemije. Kompanija je pre oko godinu dana prodala svoje raskošno sedište u Vokingu za 170 miliona britanskih funti, odnosno za trideset miliona funti niži iznos u odnosu na inicijalna očekivanja.

AutoRepublika

(299)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

pa dobro dokle više ta nemačka aneksija (okupacija) svega
ko je sledeći, aston martin
veliko je čudo da farari dosada nije deo vw hobotnice

TheStig

Aston je vec aneksiran. Motori i dosta tehnologije je iz Mercedesa 😅