1. Home
  2. Vesti
  3. Hronični nedostatak javnih punjača u Velikoj Britaniji
Hronični nedostatak javnih punjača u Velikoj Britaniji
2

Hronični nedostatak javnih punjača u Velikoj Britaniji

183
2
Podelite sa prijateljima:

Vlada Velike Britanije nedavno je najavila zabranu prodaje svih SUS automobila već 2030. godine na teritoriji njene zemlje. Tako je stavljen još veći akcenat na elektrifikaciju što nije došlo bez novih problema. 

Iako prema zvaničnim podacima trenutno u Velikoj Britaniji ima blizu 20.000 javnih punjača, eksperti to klasifikuju kao daleko ispod željenog nivoa, pogotovo ako se uzme u obzir veliki rast prodaje plug-hibrida i EV modela. Konsultantska grupa Cornwall izračunala je da na baterijski automobil u UK dolazi svega 0,28 javnih punjača.

Koliko infrastruktura ne prati rast prodaje električnih i hibridnih vozila govori sledeća stavka – pre samo dve godine, u Velikoj Britaniji je na jedan EV dolazilo čak 9 punjača! U poslednjih deset godina broj isporučenih električnih automobila i priključnih hibrida je u velikom porastu. Zvanični podaci kažu da je u prethodnoj dekadi registrovano 185.137 električnih četvorotočkaša i 223.384 plug-in hibrida.

Dakle, potrošači već ističu svoju zabrinutost zbog nedostatka adekvatne infrastrukture. Nije ovako samo u Velikoj Britaniji, slično je i Francuskoj, gde je veliki problem pronaći slobodan, odnosno ispravan javni punjač.

Vlasti u Velikoj Britaniji navode da na teritoriji ove zemlje trenutno ima skoro 20.000 javnih punjača, od čega 3.206 brzih punjača. U junu ove godine Tesla je postavio 500-ti superpunjač na Ostrvu.

Premijer ove države, Boris Džonson, nedavno je najavio velika ulaganja u dalji razvoj infrastrukture i stvaranje mreže punjača širom naseljenih mesta, ali i duž glavnih putnih linija u Velikoj Britaniji.

AutoRepublika 

(183)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Što bi rekli:

Ćuti i puši.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Balkanboj
Stari Dejan

Manjak električne energije će tek postati veliko pitanje u budućnosti. Kako tehnologija ide napred sve je jasnije da budućnost leži u činjenici da sve radi na baterije. Jednostavno, u sve što može guraju se baterije: kućni aparati, ručni alati, vozila… Spisak samo raste. A opet treba neka struja da se sve to i napuni. Potražnja za el. energijom će u bliskoj budućnosti postati tema broj jedan, otprilike u istom rangu kao i čista voda