1. Home
  2. Zelene strane
  3. Engleska dobila prvu solarnu stanicu za dopunu baterija elektromobila
Engleska dobila prvu solarnu stanicu za dopunu baterija elektromobila
5

Engleska dobila prvu solarnu stanicu za dopunu baterija elektromobila

169
5
Podelite sa prijateljima:

Zapravo, misli se na celo Ujedinjeno Kraljevstvo koje se sada može pohvaliti prvom solarnom stanicom za dopunu baterijskih ćelija električnih auotomobila. Zvaće se Electric Forecourt®, a njome će upravljati firma GridServe. Lokacija „pumpe“ je u blizini Breintrija, smeštenom u jugoistočnoj Engleskoj, odnosno u Eseksu.

Pošto smo već od starta krenuli da pojašnjavamo naslov, onda da dodamo i da prefiks „solarna“ označava da se „servirana energija“ dobija putem konverzije Sunčeve toplote, i nikako ne označava prodaju „goriva“ isključivo za gotovinu – što je vid prodaje, u narodu poznat kao „lova na Sunce“.

Electric Forecourt poseduje ukupno 36 brzih punjača koji „toče“ struju dobijenu iz obnovljivih izvora. Uobičajena dopuna baterija, što znači od nekih 20% do 80% ukupnog kapaciteta će koštati oko 13 američkih dolara, odnosno za trunku više od 11 evra. Potrebno je naglasiti da je u ovom primeru kao ogledni model uzet elektromobil prosečne veličine. Autor izveštaja je uporedio navedeni trošak sa šest puta većom sumom koju je morao da izdvoji da dopuni svoj benzinski VW Golf na obližnjoj stanici.

Električna energija se generiše delimično radom solarnih panela montiranih na krovu objekta iznad punjača, dok se drugi deo doprema iz solarnih farmi kojim upravlja ista kompanija GridServe. Prva britanska solarna stanica za dopunu električnom energijom, i to bez subvencija države, uparena je sa entitetom Electric Forecourt iz Breintrija.

Stanica o kojoj ovom prilikom izveštavamo, samo je prva od ukupno stotinak sličnih koje je GridServe planirao da podigne s kompanijom Hitachi Capital UK Plc. To je investicija koja je teška milijardu britanskih funti, ali koja će omogućiti da se više od pomenutih sto stanica Electric Forecourt nađu širom države u narednih pet godina.

Iz kompanije GridServe su ovim povodom izjavili: „Na licu mesta je postavljena i baterija kapaciteta 6 MWh koja služi za deponovanje viška proizvodene električne energije, koja se u toku kritičnih perioda vraća u elektroenergetsku mrežu zemlje. Na primer, tokom vetrovitih zimskih noći, baterija je u mogućnosti da prikupi dovoljno struje da mi elektromobili mogli da prevale i blizu 39 hiljada kilometara. Takvim rezonovanjem omogućavamo da se maksimalno iskoriste obnovljivi izvori, stabilizujemo elektromrežu države, i održavamo cene energije pristupačnim“.

Naravno širom Ostrva su podignute i stanice za dopunu vozila marke Tesla, ali ono što Electric Forecourt donosi jeste ono na šta smo navikli kroz decenije svraćanja na benzinske pumpe širom planete, pri čemu mislimo na maloprodajne objekte u kojima se nudi prikladna roba.

Dakle, pored kafića i prodavnice štampanih izdanja, u dvorištu se nalazi i teretana na otvorenom gde se kardio sprave koriste za generisanje električne energije.

Todington Harper, koji je osnivač i izvršni direktor firme GridServe je izjavio sledeće: „Dopuna baterija bi morala biti jednostavna i relaksirajuća, zbog čega smo na ovaj način i osmislili naš kompleks Electric Forecourts. Tu je moguće zadovoljiti sve potrebe vozača, uz unapređenje koncepta koji su godinama nudile klasične benzinske pumpe. Sve to činimo punih deset godina pre stupanja na snagu zabrane prodaje vozila sa SUS motorima“.

Za kraj da dodamo da je tokom prošlog meseca prodaja električnih automobila u Ujedinjenom Kraljevstvu porasla u odnosu na prošli novembar za 122%. Dakle, u apsolutnim pokazateljima to glasi ovako: 10.345 isporučenih EV iz novembra 2020. spram lanjskih 4.652 jedinice.

AutoRepublika

(169)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

E tako se pune el. kolica, iz sunca u panele iz panela u baterije.Sve druge priče o zelenoj energiji su šuplje.

Don

Opet megasranja. Dildu kojeg vozi nemre preko 140 km/h naganjat, dok benzinca moze. Ak uzmemo da benzinac trosi 8l, rezervoar ga kosta 50tak eura za 700 km ajmo reć. 11 eura za dildu, i kad bi ga naganjao kak spada, znaci svakih 200km..to ti dodje oko 4 tankanja..44e, 44 vs 50 (u najgorem slucaju)..nije nikako 6x manje da jebe rak raka. 4 izgubljena sata života na punjenju…za 4 sata prijedjemo , ajmo reć 400 km, 44 vs 50…pametnom dosta.

Djordje Pesic

A gde u evropi pak mozes nekaznjeno voziti tim brzinama (osim u delovima nemacke)?

Djordje Pesic

Mislim da je ovo bas dobar koncept buducih stanica za punjenje elektrovozila.

Balkanboj

Jedno pitanje za stručnjake?
Kolika je snaga jednog panela i koliko vremena je potrebno da se akumulira 1kw električne energije?

Dakle, koliko panela je potrebno za nekih 25-30kw el. energije… Pa tako za ovih 36 punjača.

Pitam za komšiju, mogao bi da reši problem grejanja kuće.