1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. BMW Serije 1 maksimalan na testovima bezbednosti…
BMW Serije 1 maksimalan na testovima bezbednosti…
8

BMW Serije 1 maksimalan na testovima bezbednosti…

621
8
Podelite sa prijateljima:

…Ali modeli PSA grupacije nikako da „nabodu“ 5 zvezdica

Nova ulaznica u svet čudesne marke iz Minhena, BMW Serije 1 je zabeležio maksimalan rezultat na testovima bezbednosti koje je sproveo australijski ekvivalent Euro NCAP organizacije. Nasuprot njemu, Peugeot Parter je ostao kratak za jednu zvezdicu za šta se može okriviti nedostatak jednog „komada“ tehnike iz segmenta aktivne bezbednosti.

Naime, sistem autonomnog kočenja u kritičnim situacijama koji je instaliran na minivanu Peugeot Partner nije bio u stanju da detektuje biciklistu tokom testiranja na koji način je hendikepiran postignut rezultat u oblasti zsštite ranjivih učesnika u saobraćaju, a što je uslovilo i lošiji sveukupni rezultat. Ono čime se Partner može pohvaliti jeste osvojenih 90% u oblasti zaštite odraslih putnika.

Pored Partnera, na testovima bezbednosti su zabralji i ove godine testirani Peugeot 208, Peugeot 2008 i Citroen C5 Aircross. Ne bi nas čudilo da smo čak i propustili neki od lošije ocenjenih modela novog supružnika Fiata, pa je naša preporuka svakako da pre kupovine francuskog automobila iz PSA grupacije pod obavezno proverite ocene na testovima bezbednosti.

To učinite detaljno, to jest analizirajući rezultate po segmentima jer čak ni pet zvezdica ne garantuju vrhunsku bezbrižnost jer je moguće zaraditi ih, uz jedva dobre rezultate u pojedinim segmentima ocenjivanja.

Za razliku od modela iz PSA grupe, puleni bavarske marke po pravilu beleže fenomenalne rezultate. Iako, Serija 1 definitivno nije najbolji đak „plavo belog propelera“, ipak je ostvarila svih pet zvezdica čemu ima ponajpre zahvaliti ozbiljnom setu instalirane tehnologije iz oblasti aktivne bezbednosti, kao i jakim postignućem na temu zaštite prilikom bočnih udaraca.

ANCAP je napomenuo da je zaštita odraslih putnika na zadnjim sedištima i prilikom udarca otpozadi „slaba“, što ipak nije bilo dovoljno da bi se opšta ocena hedžbeka iz Bavarske umanjila.

Pre par dana smo pisali o tragikomičnim rezultatima koje je postigao Volkswagen Sharan na tesovima koje je organizovao Euro NCAP, a ovom prilikom dajemo detljnu ilustraciju rezultata testova svih 11 modela koji su objavljeni istog dana, ranije ove nedelje.

Model Rezultat Zaštita na prednjim sedištima Zaštita dece Zaštita pešaka Proaktivna bezbednost
Audi Q7
92% 86% 71% 72%
Ford Kuga
92% 86% 82% 73%
Ford Mondeo Turnier
96% 87% 70% 73%
Jeep Renegade
82% 84% 55% 58%
Renault Captur
96% 83% 75% 74%
Peugeot 2008
91% 84% 62% 68%
Peugeot 2008 (dodatno opremljen)
93% 84% 73% 73%
Porsche Taycan
85% 83% 70% 73%
Skoda Octavia Combi
92% 88% 73% 79%
Subaru Forester
97% 91% 80% 78%
Tesla Model x
98% 81% 72% 94%
Volkswagen Sharan / Seat Alhambra
89% 78% 59% 62%

AutoRepublika

(621)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

BMW serije 1 je za zaštitu odraslih putnika osvojio 83%.
Ne pre neki dan nije opet testran Jeep Renegade (testiran i 2014. ), koji je sada osvojio 82% za zaštitu odraslih putnika, BMW serije 1 bi u 2019. godini od svih testiranih bio predzadnji u navednoj disciplini. Ovako je BMW 1 „tek“ treći – ali, od pozadi.

DOn

zanimljivo, ultraskupi porsche pa k od ovce na testu.
Bmw? bice da nisu testirali dizel. Zapalio im se prije testa :)))
I kako moze biti zastita pjesaka kod q7 i kod npr renegadea ista, kad je masa audija 2x veca od jeepa? Mala moja, daje se na znanje, sila masi daje ubrzanje 🙂

Djodja

Sto volim kada zbog nedostatka nekog fensi sistema pada zvezda bez obzira na zastitu putnika u kabini…

BojanNeki

Nisu to fensi sistemi nego sistemi koji čine da do nesreće uopšte ne dođe ili bar ublaže posledice smanjivanjem brzine ili sprečavanjem neželjenog tj nepoželjnog kretanja.
https://www.youtube.com/watch?v=umE6rqhGH7Q

Djodja

Sve je to tacno, ali ipak mi deluje bitnije kako proci kada vec dodje do nesrece

BojanNeki

Ne razumem odgovor, konstataciju, rezonovanje ili šta već.

Vladimir

Postoje aktivni sistemi ( koji sprecavaju da do nesrece dodje) i pasivni sistemi koji stite kada do sudara dodje (ojacana kabina, jastuci, zone deformacije). Ovde bi trebala da se testira pasivna bezbednost, jer se auto lupa, tako da ne vidim kakve veze ima dali auto ima ili nema sistem za detekciju trake, ako se pri sudari zgužva kao burek

орангутан

на показаном узорку је права звезда Форестер са 97%, 91%, 80%, а овде има свакојаких ствари за размишљање и коментарисање https://bit.ly/2LASwlP