1. Home
  2. Vesti
  3. Freightlinerovi električni kamioni već prešli skoro pola miliona kilometara
Freightlinerovi električni kamioni već prešli skoro pola miliona kilometara

Freightlinerovi električni kamioni već prešli skoro pola miliona kilometara

280
1
Podelite sa prijateljima:

Mediji su prepuni priča o električnim automobilima, a predmet rasprave je uglavnom tema vezana za procenu koliko koji od njih može prevaliti kilometara između dva punjenja baterijskog pakovanja, ali i kakve performanse mogu da pruže baterijska vozila, u poređenju sa tradicionalnim benznicima. Međutim, malo toga se pisalo o kamionima, iako postoje jednako veliki napori da se promeni, osavremeni industrija koja se nekada oslanjala isključivo na neefikasne i prljave dizele, koji su ostavljali oblak dima iza sebe.

Freightliner je najveći američki proizvođač velikih kamiona, inače s one strane Atlantika smeštenih u „Klasu 8“, koji posluje unutar Daimler korporacije. Još pre dve godine je kompanija isporučila 30 električnih kamiona za rano testiranja, a Freightliner sada kaže da je svaki od njih već prešao preko 300.000 milja (oko 485.000 kilometara).

Reč je o deset primeraka manjeg modela eM2 kao i 20 jedinica najprodavanijeg kamiona u Amemerici Cascadia. Njihove prve mušterije su poslale dve velike firme i to Penske i National Freight Inc (NFI). Obe su bave prevozom robe, a cilj je bio videti u kakvom stanju su električni agregati i baterije posle višegodišnje upotrebe.

eCascadia razvija 730 konjskih snaga, a baterije kapaciteta 550 kWh pružaju maksimalni domet između punjenja od 400 kilometara. Potrebno je samo 90 minuta da se one napune do nivoa od 80%, što je zatim dovoljno za još dodatnih 320 kilometara. Iako takve cifre nisu dovoljne za prevoz robe preko cele Amerike, eCascadia je uglavnom namenjena za prevoz po većim gradovima i Penske i NFI imaju samo reči pohvale.

S druge strane, manji model eM2 razvija 480 „grla“, pa sa baterijom kapaciteta 352 kWh može „u cugu“ prevaliti oko 370 kilometara.


Freightliner će sada proučiti menjač i baterije nakon čega će biti vraćene mušterijama sa ciljem da ukupno eventualno pređu milion milja (1,6 miliona kilometara). Ukoliko konstruktor bude zadovoljan rezultatima, kompanija će u slobodnu prodaju pustiti serijske verzije pomenutih teškaša, već od 2022. godine.

AutoRepublika

(280)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Elektro pogon je prava stvar za kamione, mogu se rute planirati i postaviti punjače na mjestima „na pola puta“, nakon 400 km vozač se svakako mora odmoriti (zbog tahografa). Ogromnu energiju može prikupiti na nizbrdicama koju klasični kamioni muku muče sa kočnicama i retarderima (imao sam kamione pa znam o čemu pričam).

Jedino me interesuje kako niko ne napravi hibrid kamion već odmah na full elektro.