1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Šta bi bilo kad bi bilo – Chrysler Pacifica Hellcat
Šta bi bilo kad bi bilo – Chrysler Pacifica Hellcat
1

Šta bi bilo kad bi bilo – Chrysler Pacifica Hellcat

231
1
Podelite sa prijateljima:

Ljubiteljima istorije ime Hellcat je verovatno najpoznatije po legendarnom lovcu zvanom Grumman F6F Hellcat iz Drugog svetskog rata, ali u današnja imena takva značka je rezervisana za gotovo sve performantne modele korporacije Fiat-Chrysler. To se posebno odnosi na američku stranu biznisa u koju spadaju brendovi Dodge, Ram, Jeep i Chrysler.

Prvi Hellcat zapremine 6,2 litre je debitovao 2015. godine i razvijao je 707 konjskih snaga, a ponuđen je u modelima Dodge Charger, Challenger i Durango, Jeep Grad Cherokee i Ram 1500. Sigurno ste zaključili da na listi nema Chryslera, što i nije iznenađenje kada se zna da marka trenutno ima samo dva modela u ponudi. Jedan od njih ja zastarela limuzina 300 dok je drugi popularni minivan Pacifica. Dakle, slobodno se može reći da niti jedan od njih nije idealan za V8 motor sa tolikom snagom. Ipak, na stranici Abimelec Design društvene mreže Fejsbuk je osvanula fotografija kako bi Pacifica Hellcat izgledao u tom opakom izvođenju.

Većina stilskih linija je pozajmljena s modela Jeep Grand Cherokee Trackhawk kao što su agresivniji branici, veće felne i poveći otvor na braniku. Visina minivana je takođe „obuzdana“ i svedena praktično do tla, što bi sigurno obradovalo mnoge mame koje voze decu na fudbalske treninge. U Americi ih zovu „soccer moms“, a bukvalni prevod je „fudbalske mame“, što je zapravo ironija kada se zna da „Jenkiji“ i ne uživaju baš u ovom sportu.

Naravno, srce Pacifice bi činio spomenuti agregat Hellcat, a Chrysler korporacija ga već nudi kao zaseban atrikal svima onima onima koji žele da ga kupe za svoj lični projekat. Dostupan je u verzijama sa 707, 807 i čak 1.000 konjskih snaga.

Dok je takav motor u minivanu svakako samo plod bujne mašte, tokom godina smo viđali neke zaista radikalne poteze sa komercijalnim vozilima. Svi pamtimo legendarni Ford Supervan s motorom iz trkačkog modela GT40 o kome smo ranije pisali. I Renault je debitovao s ekstremnim modelom Escape F1 iz 1994. godine, s motorom u konfiguraciji od deset cilindara iz bolida Formule 1 i sa 820 konjskih snaga. Mogao je da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za samo 2,8 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od čak 312 km/h.

Bilo kako bilo, Chrysler Pacifica Hellcat je samo pusta želja, ali tempom kojim se Chrysler korporacija širi nije isključena ni mogućnost da ga vidim u serijskoj proizvodnji. U Americi ipak svi još uvek pamte Dodge Grand Caravan sa 2,5-litarskim turbobenzincem iz 1989. i 1990. godine, a priču o njemu ćemo posvetiti neki drugi put.

AutoRepublika

(231)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

U međuvremenu Evropa je imala u ponudi 2 minivena za tate i mame željne brzine. Opel je nudio Zafiru sa 2.0 turbo benzinskim motorom, 240ks i 320Nm, 7.8 do 100kmh i max od 230kmh. Sa sedam sedišta. Ford je nudio S-Max 2.5 turbo sa motorom iz Focusa ST, 2.5 turbo malo oslabljen sa 220ks i 320Nm. Isto je mogao biti u kombinaciji 7 sedišta. 7.9 do stotke i max na 230kmh. Pre nekih 7 godina zastupnik Forda u Srbiji je imao 2 ovakva u ponudi, par godina starih i ozbiljno sam bio zagrejan da kupim jedan, posebno što je cena… Pročitaj više »