1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Citroen se vraća svom prepoznatljivom identitetu
Citroen se vraća svom prepoznatljivom identitetu
0

Citroen se vraća svom prepoznatljivom identitetu

314
0
Podelite sa prijateljima:

Ogromni točkovi koje smo videli na drugom konceptnom vozilu 19_19, predstavljenom u čast proslave stogodišnjice francuske marke će verovatno naći svoje mesto na sva četiri kraja vozila iz game Citroena za sledeću deceniju. 

“Dojadili smo ljudima,“ rekla je izvršna direktorka kompanije Citroen Linda Džekson na Festivalu brzine u Gudvudu. “Trebamo da im ponudimo novi izgled vozila, a tu mogu mnogo da pomognu veliki točkovi kako bi se dobilo nešto posve drugačije i originalno. Najveći odraz elektrifikacije će se videti na SUV modelima ”.

Promocija radikalnog koncepta 19_19 nagoveštava povratak Citroena stilu po kom je postao čuven, iako će se rešenja viđena na prototip primerku naći tek na vozilma namenjenim prodaji tokom tridesetih godina ovog veka.

S tim u vezi, Džeksonova ponosno ističe jedan od svojih udarnih principa u poslu: “Odobravam pripremu samo onih koncepata kojim se testiraju različite ideje.”

Jedna od opredeljujućih karakteristika koncepta svakako se krije u ogromnim točkovima koji diktiraju da i kabina bude povišena u odnosu na tlo. Njihov promer iznosi 30 inča. Pogonski sklop koncepta je čisto električni, a motor i baterije su smešteni nisko. 19_19 je predviđen za autonomno kretanje ulicama, ali uz mogućnost preuzimanja kontrole od strane ljudske ruke. Kabinska postavka pomalo asocira na raspored sedenja u dnevnoj sobi.

“Koncept 19_19 krasi povišena pozcija sedenja a leži na pneumaticima sledeće generacije koje je za ovu svrhu posebno razvila kompanija Goodyear,” izjavio je šef dizajna Citroena Pjer Lekler.

Sloboda koju pruža jedinstvena osnovna konstrukcija koncepta je dala moć Citroenu da se poigra raznim rešenjima, među kojima su i impozantni točkovi čija primena donosi povišenu poziciju sedenja, viši klirens i sve to bez potrebe za daljim modifikacijama karoserije.

Uži točkovi su boljih aerodinamičkih svojstava, čeona površina pneumatika je znatno manja, dok je skromnija širina gume kompenzovana donekle većom dužinom puta koju točak prevali u jednom okretu. Veliki točkovi dozvoljavaju i lakšu ugradnju elektromotora unutar istih, pored toga što u značajnoj meri utiču na različitu pojavu vozila u odnosu na konvencionalne proporcije.

Manjkavost aplikacije glomaznih točkova bi mogla biti ispoljena kroz narušenu udobnost vožnje, koja je izuzetno značajna reč u Citroenovom imidžu, pa je tu uloga Goodyeara dobila na posebnom značaju.

“Silan novac je Goodyear uložio u ovaj koncept,” potvrđuje Lekler. “U sledećih pet godina će se desiti nešto jače od promena koje opisuje reč evolucija. Ulazimo u period najradikalnih promena koje zahvataju automobilsku industriju, a tiču se izmena u tehnologiji.”

Šef razvoja proizvoda marke Citroen, Ksavijer Pežo navodi da će sledeća vozila francuskog brenda „izazivati uvrežene postavke u automobilskim segmentima u kojima nastupaju, na način na koji su to već učinili predstavnici SUV klase.”

Pežo dodaje da je “isuviše rano da se objašnjava recept,” ali na pitanje o visokim i uskim gumama, njegov odgovor je glasio: “Ma slažem se (bre). Potrebne su nam promene u silueti vozila tokom narednih godina.”

AutoRepublika

(314)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments