1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai predstavio novu platformu za električne modele
Hyundai predstavio novu platformu za električne modele
0

Hyundai predstavio novu platformu za električne modele

208
0
Podelite sa prijateljima:

Modularna arhitektura biće u primeni i kod sestrinskih modela brendova Kia i Genesis. 

Hyundai ozbiljno ulaže u razvoj novih električnih automobila. Ovo je segment gde vide svoju veliku šansu na globalnom nivou, te ne čudi plan da korejska grupacija do 2025. godine među svojim brendovima ima čak 23 potpuno električna modela. Većina ovih vozila biće bazirana na upravo predstavljenoj modularnoj platformi E-GMP.

Ova arhitektura debitovaće sa prvim članom IONIQ familije modela Hyundaija, Ioniqom 5 koji bi trebalo da se nađe na tržištu 2022. godine. Nakon toga, ovu bazu iskoristiće Kia za svoj i dalje neimenovani model, a upotrebiće je i Genesis za stvaranje električnog sedana koji bi trebalo da ugrozi odličnu prodaju Teslinog Modela 3.

Ključna stvar sa novom platformom jeste njena modularnost. Ovaj temelj koristiće modeli iz B, C i D segmenta, kako standardni tako i oni sa uvećanim klirensom. U standardnoj verziji, namenjeno je da se elektromotor za pokretanje vozila nalazi iznad zadnje osovine, dok će kod nekih verzija biti i manji elektromotor smešten u prednjem delu automobila.

Hyundai posebno ističe da će ova arhitektura omogućiti izuzetno prostranu kabinu, te da će se dobiti komfor koji se u suštini ne očekuje od vozila iz pomenutih klasa. Korejci navode da su obezbedili da baterije u E-GMP platformi imaju mogućnost brzog punjenja do 800 V, što je izvesno ulaganja u budućnost, jer se očekuje veliki iskorak po pitanju brzine punjenja baterija.

Prema navodima Hyundaija, na punjaču od 800 V, trebalo bi da se baterije napune do 80% kapaciteta za svega 18 minuta. Takođe, samo pet minuta punjenja dovoljno je za domet od gotovo 100 km.

Korejci očito uče iz grešaka svojih konkurenata, te tvrde da nova platforma sadrži unapređeni sistem hlađenja baterija, što je posebno bitno pogotovo prilikom punjenja istih. S druge strane, ističu i da su dodatno obezbedili baterijsko pakovanje koje se nalazi u kućištu od ojačanog čelika, kako bi se bolje zaštitile baterije u slučaju sudara.

Dakle, E-GMP arhitekturu videćemo u akciji 2022. godine, kada stigne Ioniq 5. Za sada se čini da ćemo Hyundaijev EV premijerno videti naredne godine, a da će prodaja početi kasnije. Očito je da korejska grupacija hita ka električnoj budućnosti.

AutoRepublika 

(208)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments